NAJZAD DOLAZE SRBI Natalija Smiljković biće domaćin predstanicima sedme sile u Augzburgu tokom EURO 2024. godine

06:00 | 08-03-2024

Fudbal 0

Do sada smo u prestižnom hotelu imali grupe sa svih kontinenata, a bilo je krajnje vreme da ugostimo i naše ljude - kaže obrazovana i elokventna dama rodom iz Kruševca

Natalija Smiljković
Privatna arhiva

Natalija Smiljković biće domaćin eskpediciji srpskih novinara u Augzburgu na EURO 2014. pošto će biti smešteni u hotel u kome je ona menadžer! Elokventna i sposobna Srpkinja Za Alo! otkriva detalje koji se odnose na njen grad koji je posle Trira i Majnca najstariji u Nemačkoj!

Krenuli ste iz rodnog Kruševca?

- Da. Školovanje sam počela u Srbiji, ali su me putevi gospodnji odveli u Nemačku gde sam zavšila hotelijerstvo. U Augzburgu sam pet godina, a ovim poslom se bavim već dve godine i od početka mog „zanata“ sam u istoj firmi.

A ona je cenjena u svetu i srpski novinari moći će da uživaju?

- Objekat pripada lancu američkih hotela kompanije Vindhem sa 9.000 hotela u svetu i po tom parametru je najrasprostranjeniji na kugli zemaljskoj!

Natalija Smiljković Privatna arhiva
 

 

Lokacija?

- Prednosti mog hotela je što se nalazi blizu sajma gde se održavaju brojni koncerti, događaji, kongresi... Zbog idealnog položaja imamo i brojne turiste, a ne samo ljude iz sfere biznisa. Takođe, locirano smo na nepuna tri kilometra od stadiona Rozenau, gde će „orlovi“ trenitrati tokom, verujem rezutatski uspešnog, boravka u Augzburgu. Ni hotel reprezentacije Srbije nije daleko, maksimalno 2.5 kilometara.

Možete li da nas iznenadite nekom informacijom?

- Hm...Recimo, ekspedicija novinara biće prva grupa gostiju iz Srbije! Kao domaćina to me posebno raduje jer sam jedina Srpkinja u hotelu, ali i moje kolege koji uvek žele da upoznaju nove ljude, kulture, običaje... Do sada smo imali grupe iz Italije, Australije, Indije, Engleske, Amerike... pa je bilo krajnje vreme da dođu i Srbi.

Kakva je konekcija sa gradom?

- Ispred hotela je stanica autobuske linije 35 koja za 15 minuta stiže do šoping centra. Takođe, sedam minuta je udaljena stanica tramvaja broj 1 koji vozi direktno do centra grada koji je udaljen samo tri stanice.

Srpski epicentri

Koliko je uopšte Srba u Augzburgu?

- Recimo, hiljadu. U gardu je i sprska pravoslavna crkva osnovana 6. marta 1982, sa prvom parohijom od 1994 godine. Smestena je nedaleko od centra grada u delu koji se zove Oberhauzen, kao i istoimeni grad u Nemačkoj. Hram je posvećen Stefanu i Jeleni Štiljanović sa vidno istaknutim rasporedom bogosluženja.

Ko zakasni na autobus i tramvaj?

- E, tu je onda taksi koji je uvek dostupan. Početna cena je 3.5 evra sa mogućnošću transporta osam osoba. Kada se račun podeli bude zaista jeftino.

A kultura?

- Razvijena je kao i u svim većim nemačkim gradovima. U Augzburgu je KUD Drina koji je osnovan u oktobru 2012. godine sa ciljem očuvanja srpske tradicije i starih narodnih običaja.

Natalija Smiljković Privatna arhiva
 

 

Ako novinari požele domaću hranu i piće?

- Ni to ne manjka. Postoje mnogobrojni srpski restorani, kafici, frizerski i kozmetički saloni... Nedavno je otvoren market „Trgovina“ u kome su svi balkanski proizvodi,pojedinih ima i u nemačkim trgovinskim lancima, po pristupačnim cenama.

Šta radi omladina?

- Logično da je za najmlađe školovanje na prvom mestu. Za starije postoje naši klubovi u kojima se organizuju koncerti, žurke, proslave...

Možda u nekom od njih i novinari daju oduška i proslave plasman orlova u nokaut fazu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading