BUDUĆNOST SRPSKOG SKAUTINGA JE U DOBRIM RUKAMA Mladi fudbalski skaut Uroš Marković za sport.alo: Plan mi je da otvorim akademiju u Africi

07:40 | 12-04-2024

Fudbal 0

Ponosan sam što sam dokazao kvalitet u sredini u kojoj je skauting nerazvijen - kaže za sport.alo mladi i perspektivni fudbalski skaut, Uroš Marković

Uroš Marković
Privatna arhiva

Posao fudbalskog skauta je dinamičan i uzbudljiv, ali za razliku od inostranstva, on još uvek nije toliko razvijen na našem podneblju i nema toliko dobru perspektivu. Međutim, Srbija ipak ima čemu da se nada kada je reč o ovoj oblasti, a za to je zaslužan mladi fudbalski skaut, Uroš Marković. 

Momak koji je 2003. godište, privukao je pažnju javnosti i fudbalskih sladokusaca. Sa samo 17 godina je ušao u svet skautinga iz čistog hobija i ljubavi prema njemu, a mukotrpnim radom i trudom, uspeo je da ostvari dosta ciljeva sa tako malo godina. 

Zanimljivo, Uroš je ponosan i na činjenicu da je postao deo čuvene igrice - "Football Manager 2024".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @prtzn.skaut

Njegova instagram stranica prtzn.skaut broji nekoliko hiljada pratilaca i na njoj se može naći dosta zanimljivog sadržaja. 

U razgovoru za sport.alo, Uroš otkriva kako je počeo da se bavi skautingom, šta ovaj posao za njega predstavlja, kako je izgledao skorašnji boravak u Beninu (Afrika), o volontiranju u Partizanu, ali i kakve su mu ambicije za budućnost. 

Kad se kod tebe javila želja da se baviš poslom fudbalskog skauta? 

- Javila se 2020. kada sam imao 17 godina i počeo sam iz čistog hobija. Uvek sam voleo transfere, glasine, prelazne rokove... 

Kako izgleda taj posao, možeš li nam detaljnije opisati? 

 -Posao je razgranat i širok. Postoje dve vrste skautinga - video skauting i skauting uživo. I jedan i drugi način imaju svoje prednosti i mane i kombinacija istih je zapravo najbolja. Ja sam više za tradicionalnu vrstu skautinga, iako je i sam tehnički skauting danas široko korišćen u najvećim klubovima na svetu. To su podaci i statistike, brojke koje mogu imati uticaja na krajnju odluku prilikom transfera. I kombinacija te dve vrste je po meni takođe najbolja. U suštini, moj posao se svodi na gledanje i detaljno praćenje liga sa afričkog kontinenta. Vodim računa o bazi igrača, koja mi je jako velika, preko 5000 mladih igrača iz Afrike. Klasična identifikacija talenta je u pitanju, procena potencijala i analiza stila igre i svega što tradicionalan skauting donosi. Uglavnom radim video skauting, ali sam bio u Africi početkom aprila i tek ću češće ići tamo, ovo je samo  početak - imam tek 21 godinu. Dok sam volontirao u Radniku, radio sam drugačiji tip skautinga - uživo skauting PLS, SLS, omladinskih, kadetskih liga i imam lepo iskustvo i u takvoj vrsti skautinga. Skauting uživo je ipak ono ,,pravo". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @prtzn.skaut

Ti si iz hobija i čiste ljubavi počeo da se baviš ovime. Tvoj instagram nalog prtzn.skaut ima sve više pratilaca i dosta ljudi ceni tvoj rad. Sigurno ti je to motiv da nastaviš još više da se usavršavaš u ovoj oblasti? 

- Da, počeo sam iz hobija, kao amater, bez ikakvog znanja, iz čiste ljubavi. Trebalo je vremena da se dokaže kvalitet ljudima i da oni shvate da je ovo što radim kvalitetan sadržaj. Desetine dobrih igrača, pogodaka je bilo potrebno da izgradim sebe ovde i trud se isplatio. Srećan sam što sam napravio takvu zajednicu na jednom mestu i stvarno mi daje motivaciju. Ta instagram stranica će nadam se biti tu još dugo, nisam zainteresovan da stajem, makar sa minimalnom aktivnošću.

Imao si priliku da radiš skauting i za fudbalski klub Partizan? Kako je došlo do te saradnje? 

- Tako je, pre 3-4 godine sam nezvanično i volonterski radio skauting za omladinsku školu Partizana, kao neka vrsta pomoći Nenadu Marinkoviću, skautu Partizana. Pratio sam kadetsku i pionirsku ligu Srbije, jako bitno iskustvo za mene. Uživo sam pratio te lige i skauting/meč izveštajima pokrivao neke igrače koje možda klub nije stizao da isprati i pogleda. Tu sam zanimljivo primetio i Kostu Nedeljkovića dok je igrao za kadete Zvezde. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @prtzn.skaut

Za koje sve klubove si imao priliku da obavljaš "skauting", a kada i gde je usledio tvoj prvi profesionalni angažman? 

- Osim pomenutog volonterskog iskustva sa Partizanom, imao sam i iskustvo rada u Radniku iz Surdulice, takođe volonterski. Tu sam možda i najviše napredovao, takođe bitno iskustvo. Prvi plaćeni posao je bio u grupi Riga/Auda, gde sam zvanično postao profesionalni skaut i tu sam radio Zapadnu Afriku. Sada sam u Volerengi. 

Uroš Marković Privatna arhiva
 

Nedavno si bio u Africi u Beninu. Sigurno ti je to bilo neverovatno životno iskustvo. Kako je izgledao tvoj boravak? Bio si tamo poslovno, a opet iskoristio priliku da vidiš nešto potpuno drugačije od naše sredine. 

- Stvarno sjajno iskustvo. Oduvek sam želeo da odem tamo i da uživo vidim i osetim Afriku. To je drugi svet. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @prtzn.skaut

Čini se da nemaju baš svi srpski klubovi razvijene skauting službe. Koliko jedan mladi skaut kao ti na primer, ima priliku da se edukuje o tome u Srbiji? Sigurno je u inostranstvu veća mogućnost nego na našem podneblju? 

- Velika većina klubova u Srbiji nema razvijene skauting službe. Igrači se dovode na veze, agente, menadžerstva. Mladi skaut poput mene nema druge opcije sem da krene da piše iz hobija na društvenim mrežama. Kad-tad se tu pojavi i konkurs Radnika Surdulice, koji jedini daje priliku mlađim ljudima u ovom poslu. Ipak, to je volonterski, za početnike, i brzo se preraste taj nivo. U inostranstvu je naravno mnogo veća mogućnost i šansa za uspeh, zbog toga sam jako srećan što sam ipak uspeo u takvoj sredini gde skauting nije razvijen, što je jako teško. Skauting u Srbiji je i jako slabo plaćen ili uopšte nije plaćen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @prtzn.skaut

Što znači da perspektiva skautinga u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou? 

- Nema perspektive. Stvarno se nadam da će neki klub iz naše zemlje uskoro ozbiljnije krenuti sa skautingom, ali kao i obično, kasnimo za svetom. Kao i u svim ostalim sferama. 

Na šta si najviše ponosan do sada što si uradio? Gde trenutno radiš i kakvi su ti planovi za neku bližu budućnost? 

- Ponosan sam što sam se probio i pokazao kvalitet u ovakvoj sredini gde je skauting jako nerazvijen i gde nema nikakve perspektive. Već sa dvadeset jednom godinom imam četiri godine iskustva, četiri klupska iskustva, položene kurseve, dobre konekcije, tehničko i taktičko znanje, široku bazu i stvarno guram ka tome da budem najbolji u svom poslu. Do sada nisam upoznao nekog mladog, a da je na ovom nivou. Trenutno sam deo Volerenge, kao glavni skaut za Afriku. Što se planova tiče, voleo bih da se u narednih par godina oprobam kao šef skautinga ili sportski direktor u nekoj zdravoj sredini u Srbiji, to mi je uvek bilo zanimljivo. A dugoročni plan je da otvorim svoju akademiju u Africi - zaključio je razgovor za sport.alo mladi skaut Uroš Marković. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading