ŠTA SE DESILO SA OMLADINSKOM ŠKOLOM CRNO-BELIH? Iz Partizana otišli za džabe, a sada se oko njih obrću milioni

13:28 | 30-08-2024

Fudbal 0

Nekada jedna od najboljih škola u Evropi, a sada...

alo

Fudbalski klub Partizan prolazi kroz najteži period u svojoj istoriji. Crno-beli su ovog leta doživeli pravi debakl u evropskim kvalifikacijama i nisu uspeli da obezbede jesen u Evropi. Postoje brojni razlozi zašto je došlo do toga, ali posebno treba istaći igrački kadar.

Nekada je proizvodio igrače kao na traci, brojni mladi fudbaleri su dobijali šansu u prvom timu i uspeli su da pokažu svoj raskošni talenat, da bi kasnije odlazili u velike klubove za milionska obeštećenja. Sada je jedna od nekada najboljih omladinskih škola u Evropi spala na najniže grane i Partizan već duže vreme nije promovisao nekog mladog igrača. Sada su u prvom timu uglavnom fudbaleri sumnjivog kvaliteta koji dolaze iz inostranstva, a klub dovodi pojačanja iz Superlige kako bi imao bonus igrače u timu.

Umesto da mlade talente gurne u vatru, da pokuša da ih afirmiše i od njih zaradi novac kako bi se finansijski konsolidovao, Partizan sebi olako dopušta da omladinci redom napuštaju klub i to bez obeštećenja ili za neku mizernu sumu.

Matija Popović 

Supertalentovani ofanzivac je otišao iz kluba posle mnogo turbulencija. Za njega su se otimali brojni evropski velikani, ali je njegov otac tražio 50 posto od dalje prodaje, na šta crno-beli nisu pristali i mladi fudbaler je vraćen u kadetski tim gde je radio mimo tima i do punoletstva nije kročio na teren. Popović je na kraju prešao u italijanski Napoli, a Partizan nije dobio ni cent obeštećenja. 

Mihajlo Petković

Petković Marko Metlaš
 

Još jedan talentovani ofanzivni vezista koga se Partizan olako odrekao. Za prvi tim je upisao sedam nastupa i postigao jedan pogodak, da bi potom otišao u kruševački Napredak. Oprostio je sva dugovanja Partizanu i potpisao je ugovor sa srpskim superligašom, a crno-belima će slediti procenti od dalje prodaje.

Janko Jevremović

Ovaj devetnaestogodišnji krilni fudbaler nije bio u planovima trenera Aleksandra Stanojevića. Prethodnu sezonu je proveo na pozajmicu u Kolubari, a ove sezone će nastupati za Železničar, takođe kao pozajmljen igrač. Za prvi tim Partizana je odigrao osam utakmica, a na terenu je proveo samo 118 minuta 

Milan Aleksić

Milan Aleksić Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Ogroman propust Partizana, možda i jedan od najvećih propusta u ovom veku. Prošao je kadetsku i juniorsku selekciju, bio priključen seniorskom timu na pripremama u Sloveniji prošlog leta, a onda je odlučeno da nije kalibar za crno-bele. Vezista se ptoom preselio u kragujevački Radnički i pod vođstvom Feđe Dudića je pokazao sav svoj talenat. Pružio je fantastične partije u prošloj sezoni, da bi ovog leta blistao u dvomeču sa Mornarom, postigavši dva gola za svoj tim, ali to nažalost nije bilo dovoljno da Radnički eliminiše crnogorskog predstavnika. Ipak, Kragujevčani su dobro naplatili njegove sjajne partije i Aleksić je dogovorio prelazak u Sanderlend, a srpski klub će zaraditi skoro četiri miliona evra. Prosto neverovatno kako je Partizan ovo sebi dozvolio.

Bogdan Mirčetić

Još jedan igrač iz podmlatka za koga nije bilo mesta u prvom timu. Pred početak letnjih priprema je odlučeno da 18-godišnji Mirčetić ne dobije priliku da se dokaže u seniorskom timu. On je potom otišao u Radnički i tako je pošao stopama Milana Aleksića. Potpisao je četvorogodišnji ugovor sa timom iz Kragujevca i imaće priliku da sarađuje sa Feđom Dudićem, koji se ne libi da pruži šansu mladim talentima.

Svakog leta se poteže priča o tome da klub želi da se posveti svojoj deci, da gurne mlade talente u vatru kako bi se videlo da li su kadar za najveću scenu. Međutim, poslednjih godina se to sve ređe dešava i retko koji igrač iz omladinske škole zaista dobije šansu da iskaže svoj potencijal. Nekada se podrazumevalo da okosnicu tima čine deca ponikla u klubu, koju bi kasnije Partizan prodavao za pozamašne sume novca. Prisetimo se samo Aleksandra Mitrovića, Miloša Jojića, Nikole Milenkovića, Strahinje Pavlovića i mnogih drugih koji su se afirmisali u prvom timu i kasnije napravili uspešne karijere u inostranstvu.

Sada to više nije slučaj, deca zaobilaznim putem grade svoje karijere, a Partizan zbog svog nemara nema nikakve koristi od toga. Za to je sam kriv.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading