"ŽELIM DA IGRAM NA SLEDEĆIM OLIMPIJSKIM IGRAMA" Novak Đoković šokirao čitavu Srbiju, tada će imati 41 godinu

19:26 | 04-08-2024

OI24 0

Ovo niko nije očekivao.

app

Posle nešto više vremena čekanja od uobičajenog, Novak Đoković se pojavio na konferenciji za medije posle osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Za početak izlaganja, govorio je o emocijama kroz koje je prošao posle velike pobede nad moćnim Karlosom Alkarazom:

- Najposebniji osećaj, mislio sam da je nošenje zastave kada sam nosio zastavu na otvaranju u Londonu najbolji osećaj koji sportista može da oseti, sada sam shvatio da je to ovaj momenat, najveći koji jedan sportista može da oseti. Nositi srpsku zastavu me motiviše kao ništa više.

"NOVAK JE BIO VRLO GLADAN" Alkaraz opširno posle poraza od Đokovića: Izneverio sam celu naciju

Kako je rekao, zlatna medalja je Novakov najveći uspeh u karijeri:

- Osvojio sam bronzu 2008. posle nisam mogao da pređem prepreke u polufinalu i da dođem do medalje, sada u 37. godini, protiv 21- godišnjeg, najboljeg na svetu, kada sve to pogledam, ovo je najveći uspeh u mojoj karijeri.

Imao je tešku godinu iza sebe, ali je Đoković uspeo da prebrodi sve probleme:

- Ova godina je bila drugačija za mene, nisam osvojio ništa do sada, ali rekao sam da su Grend slemovi i Olimpijske igre glavni cilj, znao sam da je ovo verovatno poslednja šansa za OI.

ISPLIVAO NOVAKOV SNIMAK IZ SVLAČIONICE Pogledajte uz koju je pesmu je Đoković proslavio zlato (VIDEO)

Uporedio je nastupe sa Rolan Garosa i Vimbldona sa nastupom na Olimpijskim igrama:

- Spremio sam se za RG, Vimbldon i OI, da budem na vrhuncu svojih sposobnosti. Povreda koju sam dobio na RG me je malo omela, ali igrao sam finale Vimbldona, što nisam očekivao. Bio sam tada izdominiran u finalu, ali znao sam da sam ovde drugačiji igrač u smislu kako se krećem, to mi je bilo bitno zbog samopouzdanja i zbog kretanja i zbog igre. Nije mi bila potrebna motivacija, jer nema veće motivacije od toga boriti se za svoju zemlju. Prve dve runde, znao sam posle toga da je ovo moja šansa, kada sam prošao polufinale, to je bilo olakšanje, osetio sam se kao da sam osvojio turnir, ali sam želeo zlato. Znao sam da moram da se popnem na vrh najviše planine, jer je Alkaraz bio prepreka.

Potom je čestitao Karlosu Alkarazu:

- Znao sam da će biti drugačiji meč u odnosu na Vimbldon, mislim da je fer što su oba seta završena u tajbrejku, neverovatan nivo i od njega i od mene. Čerstitke za njega, pokazao je, gurao je sebe do krajnjih granica, i ja sam isto to radi. Pokušavao sam da se fokusiram na naredni poen, kada sam video da je onaj poslednji forhend prošao, to su bile emocije kakve nikad pre nisam osetio na teniskom terenu.

Novak Đoković AP Photo/Manu Fernandez
 

Nije uvek Novak verovao u sebe:

- Uvek su sumnje, ali vera i uverenost da mogu su jači od sumnji, uvek je bilo sumnji tokom karijere, ali na kraju je samo bilo pitanje kada će se nešto desiti. OI su svake četvrte godine, znao sam da imam 37, da ne znam koliko ću još šansi imati, morao sam da se nosim sa tim, da utišam svu buku oko mene i da se fokusiram na ono što moram na terenu, to je najveća bitka, presrećan sam što sam to uspeo i to protiv momka koji je najbolji na svetu trenutno. Sve što sam osetio u tom momentu je prevazišlo sve ono što sam pre toga osetio. Biti na terenu uz srpsku zastavu koja se podiže, slušati himnu, ništa ne može to da nadmaši.

Potom je plasirao pravu "bombu":

- Naravno. Zato je Marjan rekao, jer me dobro zna. Kao i moji roditelji. Tačno je, igrao bih. Ja i dalje želim da igram u Los Anđelesu, uživam da igram za Srbiju, da budem deo Olimpijskog tima.

Da li je Novakova karijera sada kompletirana?

- Da i ne. Jeste, kompletirana jer sam sa ovim zlatom sve osvojio. Ali nije, jer ja volim ovaj sport, volim takmičenje, svaki dan kako treniram, podižem i unapređujem telo. Ovaj sport mi mnogo znači, trudim se da vratim sportu, odlučnošću i radom, trudim se da radim jače nego bilo ko drugi od mlađih tenisera. Ne znam za budućnost, želim da budem u sadašnjosti, da budem u ovom momentu, bilo je ovo dugo putovanje, mnogo sna da dođem do zlata, sada je vreme za slavlje.

Setio se Đoković i prvog turnira u karijeri:

- Sećam se prvog trofeja u Holandiji, moj trofej je bio Ipad. Malo je drugačije kada držiš zlato oko vrata. Ali je posebno, jer je bio prvi profesionalni trofej. Neverovatno putovanje, tada je moja supruga Jelena bila na terenu kao devojka, bio je i Marjan Vajda, Holandija mi uvek ostaje u srcu.

Govorio je i o čestitci od Nadala:

- Nisam još video, nije mi tu telefon. Hvala mu na čestitkama, znači mi mnogo kada dođe od velikog sportiste i rivala. Složio bih se da je ovo najteža prepreka koju je trebalo preskočiti i pobediti. Teško je reći da li je teže osvojiti GS ili Olimpijske igre, ali to što dolaze svake četiri godine, zbog pritiska, očekivanja koja svi imaju od vas, bez obzira na to šta ste prethodno osvojili.

Novak se zahvalio Bogu za uspeh:

- Rekao sam slava Bogu, to je ono što sam rekao, najvećem Svevišnjem kome sam zahvalan.

Kako se oseća čovek koji je osvojio sve?

- Kao da sam na vrhu najviše planine na svetu, osećaj je nezamenjiv, kao nijedan koji sam osetio pre. Do ovoh fana je najbolji osećaj bio na otvaranju OI, kada sam nosio zastavu u Londonu, sada je ovo nadmašilo sve, onaj poslednji poen, nikad takve emocije nisam doživeo, specijalno je i nezamenjivo.

Onda je novinare zanimalo kako se osećao dok je bila intonirana himna?

- Nisam video ništa osim zbog ovog što me prati za doping, nisam mogao da popijem ništa oko soka za sada. Suze radosnice, samo sam se smejao, gledati zastavu dok himna odjekuje, nema lepšeg osećaja, ništa ne može da me učini ponosnijim, ovo nadmašuje i Dejvis kup, zato sam toliko želeo ovo zlato, svi znaju to, koliko sam truda učinio, nastavio bih u Los Anđelesu da nisam sada uspeo, našao bih način da se podmladim, ta neka ludačka želja i podrška naroda koju osećam kada učestvujem na OI.

Zanimljivo, Mesi i Đoković su ista generacija. Slučajnost?

- Nema slučajnosti u životu. Mesi i ja smo ista generacija. On je genije fudbala, on je jedan od najvećih sportista ikada, da mogu istovremeno da postižem izvanredne uspehe, kada i on to radi, to je posebno. Da, Tokiju sam bio blizu, imao sam nekoliko gemova za finale, gde bi bio favorit. Ali postoji razlog zašto se ovo dešava. Viktor, Marko brat, Miljan, svi su bili u Tokiju, to je bio najteži poraz u životu. Kada sam bio blizu ali sam ostajao bez goriva. To je između ostalog razlog što sam igrao mnogo, nisam imao goriva za zadnji skok, a ovde sam došao svežiji, bolje sam se spremio, sve je bilo drugačije, iako sam izgubio Vimbldon, znao sam da ću ovde biti kao zver.

Novak Đoković AP Photo/Andy Wong
 

Bilo je reči i o kraju karijere velikog Novaka:

- Nemam pojma. Kad ovo prođe. U ovom trenutku ne razmišljam ni o čemu, ni o turniru, ni o reketu. Da ovo zlato bude tu gde jeste, da proslavim sa našom misijom, sa našim sportistima, da ovi što učestvuju da uzmu pelcer, da obraduju Srbiju. Onda, ne znam. Videćemo šta će se dešavati, svakako slaviću, veseliću se, biću sa najbližima. To je to, šta više reći. Ne znam, koju posluku porati. Šta hoćete ciljeve, šta ima više od ovoga. Nemam pojma - rekao je Đoković i nastavio:

-Teraju me u penziju! Evo i Viktor. Ne znam, možda će i biti.

Još jednom je pokazao koliko je religiozan:

- Da je igrao neko drugi nas dvojica, osećao sam se jako dobro čitav turnir, Bog je veliki, osećam intervenciju božansku uvek.

Dao je komentar i na konstatacije da je najbolji tata:

- To nisam video, to su mi rekli, to mi nisu najavili, ponosan sam ako me tako vide. Meni je najvažnije da misle da sam najbolji tata. Da li sam teniser najbolji ili nešto treće. U njihovim očima želim da budem tata, sa kojim žele da provode vreme. Nema lepšeg osećaja, da doživim neki vrhunac sportski.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading