OD OVOG MOMENTA ĐOKOVIĆU JE SVE KRENULO NIZBRDO Novak je gazio redom, a onda je hteo da pomogne Srbiji, posle toga nije isti čovek

07:00 | 13-03-2024

Sportski pogled 0

Šta se dešava sa Novakom Đokovićem? Zbog čega je pao ovoliko u igri? Da li je sve ovo početak kraja? Ova i slična pitanja muče sve ljubitelje tenisa.

Novak Đoković
EPA-EFE/Daniel Pérez

Novak Đoković nije započeo godinu onako kako nas je navikao. U polufinalu Australijan opena prilično lako ga je pobedio Janik Siner, da bi u Indijan Velsu doživeo poraz od još jednog Italijana, Luke Nardija. Srbin je na prvom mastersu u sezoni zaigrao prvi put još od 2019. godine i bilo je za očekivati da ne prikaže najbolji tenis, ali da će izgubiti u trećem kolu od 123. igrača na svetu, malo ko je mogao da pretpostavi.

Porazi kao porazi ne brinu toliko, koliko govor tela. Čak i u Melburnu, gde je upisao pet pobeda, Đoković nije izgledao dobro. Dekoncentrisan je, fali mu svežine, jačine u udarcima. Istina je da će u maju proslaviti 37. rođendan, ali do pre samo tri, četiri meseca igrao je brutalan tenis, te zaličio na Novakovu verziju iz 2011. ili 2015. godine. Uostalom i prošle sezone je, baš kao i tada, osvojio tri grend slem titule, dok je u finalu Vimbldona izgubio od Karlosa Alkaraza.

Ne zaboravimo da je u septembru odigrao maratonsko finale protiv Alkaraza u Sinsinatiju i slavio posle gotovo četiri sata iscrpljujuće borbe. Nije Đoković tada bio mnogo mlađi, da bi se sada godine uzele kao glavni razlog evidentnog pada u formi.

Novak Đoković EPA-EFE/RAY ACEVEDO
 

 

Krivce treba tražiti u motivaciji, odnosno želji, kao i porazu od Janika Sinera u polufinalu Dejvis kupa.

Srbin je oborio sve rekorde, osvojio sve što se osvojiti može, mnoge turnire čak i po nekoliko puta, najbolji je svih vremena i postavlja se pitanje da li je još uvek "gladan"?

Sada tu imamo i taj poraz od Sinera. Kako je i sam rekao, prošla sezona bi bila savršena samo da je Srbiji doneo "salataru". U Malagu, na završni turnir je došao vidno umoran posle velikog broja mečeva, a kada igra za nacionalni tim to iz njega dodatno izvlači energiju. Često se desi da izgori u prevelikoj želji, tačnije da ga ogromna želja potpuno parališe i da stane baš kada bi došao nadomak cilja. Upravo to mu se dogodilo protiv Janika. Imao je u tom orkšaju čak tri vezane meč lopte, ali nije uspeo da ih iskoristi, Italijan je napravio veliki preokret, a kasnije i sa saigračima osvojio trofej Dejvis kupa. 

Teško je Novak podneo taj poraz, bio na ivici suza, a da je sve to ostavilo traga, videlo se na Australijan openu kada je ponovo podbacio protiv Sinera. Ono što je on dugi niz godina radio rivalima, sada se desilo njemu, Siner mu je "ušao u glavu". 

I upravo psihičko stanje, brine više od fizičkog. Uspe li Đoković da se konsoliduje, rezultati će nesumnjivo doći.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading