ALO, RETRO: Pola čovek, pola trojka - Ramunas Šiškauskas

17:03 | 26-03-2024

Sportski pogled 0

Čini se da su neke karijere unapred zapisane da prođu "ispod radara", a nekada je tako i najbolje. Neki ljudi se pronalaze u tišini.

Ramunas Šiškauskas
EPA/ACERO

Ramunas Šiškauskas je jedan od tih ljudi. 

Kada pod košem imate vanserijskog talenta i možda najvećeg litvanskog igrača u istoriji, Arvidasa Sabonisa, jako je teško probiti se i doći do uloge važnog šrafa u reprezentaciji kao što je Litvanija.

Stoga, to je bio period kada su šuteri krenuli da dominiraju ovom baltičkom zemljom, a jedna od najboljih rastao je i Kajsadorisu, a ime mu je bilo Ramunas Šiškauskas.

Rubrika "Alo, Retro" će vam u narednih dva meseca svakog dana donositi priče o bivšim košarkašima, koji su svojim bravurama i veštinama ostavili trag u istoriji evropske košarke.

Sve je počelo tiho

Njegova košarkaška karijera krenula je u redovima Baltije, gde je u sezoni 1994-95 imao jako dobre brojeve, sa prosekom od preko 17 poena u uvodne dve sezone.

Još od početka njegove košarkaške karijere njegovo glavno oružje bio je šut za tri poena, gde mu je bio potreban minimalni prostor kako bi uputio strelu u srce svakom protivniku.

Pored toga, bio je prilično kompletan igrač na krilnoj poziciji, pošto je pored fenomenalne „praćke“ imao i jako dobar odraz, bio je aktivan u tranzicijama, dok je bio izuzetno kvalitetan igrač i „jedan na jedan“. Njegov doprinos u napadu bio je nemerljiv.

Skok na viši nivo

Njegova ozbiljna košarkaša karijera krenula je od kako je na leto 1996. godine potpisao za litvanski Sakala, gde je igrao dve sezone, nakon čega je dobio poziv za nacionalni tim Litvanije do 22 godine, koji je tog leta igrao prvenstvo u Trapaniju.

Uprkos lošem rezultatu na tom takmičenju, Litvanija je uspela da iz te generacije izvuče nekoliko dobrih igrača, gde su pored Šiškauskasa u tom timu rasli i Darijus Songajla, Rimantas Kaukenas, Arturas Javtokas i mnogi drugi...

Na tom turniru, Ramunas je bio četvrti najbolji strelac sa deset poena po utakmici, a posebno spektakularan bio je susret sa Nemcima, gde su Šiškauskas i Dirk Novicki imali pravi šuterski obračun. Legendarni NBA košarkaš ubacio je 34, a Litvanac 21 poen.

Istog tog leta, Šiškauskas je bio spreman za najveći skok u karijeri, pošto je potpisao ugovor sa jednim od najvećih klubova u zemlji, Lietuvos Ritasu. Tada je po prvi put zaigrao i u evropskim takmičenjima, a već na startu je krenuo da igra fenomenalno u dresu crveno-crnih.

Probijao se i kroz reprezentaciju

Krajem prošlog veka, Jugoslavija je bila reprezentacija koja je bila „smrtni neprijatelj“ Litvancima, koja je, skoro kao po pravilu, izbacivala istu sa takmičenja. Ipak, početkom novog veka stvari su se promenile, te su tako Litvanci eliinisali naš nacionalni tim na Evropskom šampionatu u Štokholmu 2003. godine.

Naravno, Šiškauskas je sa 27 poena bio glavni motor svoje ekipe, a ne treba ni govoriti o njegovim sjajnim procentima za tri poena. U polufinalu se šou nastavio, pala je i Francuska, predvođena Tonijem Parkerom, da bi u finalu Šiškauskas i ekipa savladali „svemoćnu“ Španiju.

Šiškauskas je završio takmičenje sa prosekom od nešto manje od 15 poena, a od njega je bolji poenterski učinak imao samo Macijauskas.

Litvanija je imala „paklen“ tim, koji je bio izuzetno šuterski nadaren, ali i mlad i poletan, te se sa tog turnira mogla zapamtiti izuzetno brza i tranziciona košarka ove reprezentacije, koja je uspela da sve to potkrepi i sa više nego kvalitetnim šutem sa distance, gde je više igrača imalo procente daleko preko 40 posto, među njima i Šiškauskas.

Bilo je vreme da krene korak dalje

Odlučio je da nakon deset godina provedenih u domovini krene dalje, te smo Šiškauskasa 2004. godine imali prilike da gledamo van granica Litvanije. Njegov novi dom bio je Trevizo, gde je na poziv Etorea Mesine stigao u redove Benetona, kojem je trebao igrač upravo kakav je bio Ramunas.

U dve godine provedene u Italiji Šiškauskas nije zablistao, ali je bio izuzetno konstantan sa prosekom od 12 poena u Evroligi, odnosno nešto više od 14 u domaćem šampionatu. U sezoni 2005-06 Beneton se okitio zvanjem titule italijanskog šampionata.

Tada je stigao poziv koji se ne odbija na adresu litvanskog košarkaša.

Željko Obradović ne zove dvaput

Nakon dve godine u Trevizu, popularni „Šiška“ se našao na meti najvećeg evropskog trenera svih vremena, Željka Obradovića, koji ga je pozvao da mu se pridruži u Panatinaikosu.

Sve je bilo kao san, rezultati su bili sjajni – sa Panatinaikosom je u prvoj sezoni osvojio triplu krunu i prvi trofej Evrolige. Brojke su mu opale, bio je jedva dvocifren u proseku, ali Željko Obradović nije preterano mario za to. Bilo mu je bitno šta dobija od Litvanca.

Njegov procenat od 47 posto van linije za tri poena bio je najveći u karijeri, uvek je bio tu kada je najpotrebnije, te je tako u finalu Evrolige protiv moskovskog CSKA Šiškauskas ubacio 20 poena, uz pet trojki! Bio je čovek odluke.

Istog leta, na Evrobasketu je Litvanija došla do nove medalje, ovoga puta bronzane, a Ramunas je na tom turniru imao prosek od gotovo 14 poena, da bi na kraju godine bio izabran za najboljeg litvanskog sportistu. Tog leta, na iznenađenje mnogih, napustio je Panatinaikos i prešao u CSKA, što je jako razljutilo  Željka Obradovića.

Poslednje stajalište – Moskva

Ispostavilo se da će Šiškauskas do kraja karijere nastupati u redovima „armejaca“. U prestonici Rusije proveo je pet sezona, gde je osvojio svoju drugu evroligašku titulu, gde je u polufinalu postigao 16, a u finalu 13 poena.

U toj sezoni je izabran za MVP-a Evrolige: sa prosekom od 14 poena, tri skoka i jedne asistencije.

Tog leta, odlučio je da se oprosti od dresa nacionalnog tima Litvanije, gde je na Olimpijskim igrama imao prosek od 11 poena i četiri skoka. Želeo je da produži svoju karijeru.

Nekada je morao i da promaši

Na proleće 2009. godine, Šiškauskas se našao u trećem vezanom finalu Evrolige, a ovoga puta je rival preko puta bio čovek koji ga je doveo do prve titule, Željko Obradović.

Panatinaikos je u velikom finalu imao prednost od čak 20 poena, ali je CSKA uspela da se vrati u meč i da na kraju dođe do situacije da pred poslednji napad ima minus od dva poena i napad za pobedu ili produžetak.

Naravno, svi su znali da će Šiškauskas uzeti taj šut, ali je lopta, ovoga puta, završila na obruču. To je bio jedan od retkih bitnih šuteva koje je promašio u karijeri. Desi se svakome, pa i najboljima.

Do kraja karijere odigrao je još dva Fajnal-fora, gde je u prvom, 2010. godine, svemoćna Barselona pregazila i CSKA i došla do finala, kasnije i do titule. Dve godine kasnije, Šiškauskas je bio deto tima koji je igrao veliko finale protiv Olimpijakosa, u kome je Printezis pogodio šut za pobedu i evropski tron.

Tihi ubica

Ramunas Šiškauskas bio je „tihi ubica“ i neko od koga ste na terenu uvek znali šta možete da očekujete.

Njegova „praćkica“ je nešto o čemu i danas sanjaju mnogi evropski igrači, a upravo je od njega krenula nova generacija litvanskih šutera, koji su postali poznati upravo po šutu sa distance.

Velika karijera, ispunjena svim dostignućima, kako timskim tako i individualnim. Krenuo je ni od čega, a završio je kao velikan. Ramunas Šiškauskas je bio veliki.

Komentari(0)

Loading