VEČITI AUTSAJDER Novak Đoković završava onako kako je i započeo

07:00 | 12-06-2024

Sportski pogled 0

Koliko god nekima to teško palo, Novakov kraj karijere se baš primakao. Mnogi tek sada polako postaju svesni šta je sve Đoković uradio i krajnje je vreme da krenemo da se navikavamo na tenis bez najboljeg ikada.

Novak
EPA

O Đokovićevim rekordima, dostignućima, moglo bi da se priča danima i opet bi sigurno neki rezultat izostao. Ukratko, rekorder je po broju grend slem titula (24), najviše je nedelja bio prvi na ATP listi (428), osvojio je najviše masters titula (40), slavio na četiri uzastopna grend slema, svaki turnir velike četvorke osvojio je makar tri puta, na svakom mastersu je trijumfovao minimum u dva navrata, ima bolji međusboni skor od najvećih rivala, Rodžera Federera i Rafaela Nadala...

Federer se penzionisao pre dve godine, Nadal ove (mada to nikako zvanično da saopšti), a i spuštanje zavese na Novakovu karijeru je tu, odmah iza ćoška. Iako i dalje ima ogromnu želju, što se videlo na Rolan Garosu, godine ne može da pobedi (u maju je proslavio 37. rođendan), a na sve to nadovezala se i operacija kolena. 

Sa oporavkom, naročito u ovoj fazi života, ne sme da žuri, pa je gotovo izvesno da će preskočiti Vimblodn koji počinje prvog jula. Prioritet su Olimpijske igre koje počinju krajem sledećeg meseca, gde će pokušati da se napokon domogne zlata koje mu nekako uvek izmiče. 

nole EPA-EFE/YOAN VALAT
 

 

U Parizu će biti autsajder iz mnogo razloga. Igra se na šljaci, na dva dobijena seta, Novak ove sezone nije u formi i ne igra na prepoznatljivom nivou, u poznim je igračkim godinama, operisao je koleno... Ali, neće Đoković biti autsajder samo na Olimpijskim igrama, već i na drugim turnirima, što i nije tako loše. Nekako ga ta uloga prati kroz čitavu karijeru, kako ju je započeo, izvesno je da će je tako i završiti.

Novak Đoković je karijeru započeo u eri kada su Rodžer Federer i Rafael Nadal dominirali. Njih dvojica su mnogima "uništili" karijere, ali ne i srpskom teniseru, od njega su napravili "čudovište". Nije tajna da se mnogima nije svidelo što se pojavio neki mali iz Srbije i pokvario žurku u kojoj su glavni akteri bili Švajcarac i Španac. 

Nije se Novak zadovoljavao da bude prva pratilja Rodžeru i Rafi, odnosno da bude večiti treći. Želeo je mnogo više i činio sve da ostvari cilj. Malo po malo im je drmao tron, a onda se na isti popeo 2011. godine i započeo novu eru.

Čak i kada je postao najbolji, uloge autsajdera nije mogao da se oslobodi. Uvek osporavan od zapadnog sveta, medija, publike. Dok nije nadmašio Federerov rekord po osvojenim grend slem tiutulama, svi su se držali tog parametra kao jedinog relevantnog u belom sportu, da bi onda kada bi Novak premašio Rodžerov rezultat, krenuli da izmišljaju nove argumente, te je brže-bolje postao najbitniji stil igre.

Novak Đoković EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
 

 

Takođe, Đoković ima tretman autsajdera. Najsvežiji primer je što je meč trećeg kola Rolan Garosa protiv Lorenca Muzetija završio u tri sata posle ponoći! Da li bi organizatori to uradili Federeru i Nadalu? Kada god bi Karlos Alkaraz zatražio da se sredi teren, izašlo bi mu se u susret, dok Novakove molbe nisu uslišene, pa je tako i zaradio povredu kolena.

Nikada Novak nije dobio poštovanje koje je zaslužio i neće ga dobiti, mada su sada neki (čitaj Rodžer Federer), počeli da se posipaju pepelom.

Paradoksalno, ali najbolji svih vremena bio je i ostaće autsajder. Ali, da nije tako možda ne bi postao to što jeste.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading