VRTOGLAVI USPON SOKOLOVA SA ZVEZDARE Bokserski klub „Filić“ u samom vrhu tabele

13:19 | 23-05-2024

Ostali sportovi 0

Bokseri beogradskog kluba„Filić“ poznatiji kao “Sokolovi” sa Zvezdare, iako postoji tek od aprila 2023. godine, ostvarili su apsolutnu dominaciju na prvom „Open Balkan“ kupu čije je finale održano na Ohridskom jezeru za seniore! Inače, na severu Srbije, u Vrbasu, u okviru „Open Balkan“ kupa održan je osmi kup nacija za juniorke i juniore.

Boks
Privatna arhiva

 

“Sokolovi” sa Zvezdare su svojim uspehom ušli u osam najboljih ekipa u Srbiji od preko 200 registrovanih kubova.

„Open Balkan kup“, boks - takmičenje koje je formirano u septembru 2023. sa ciljem ujedinjenja boksera regiona okupilo je 75 klubova iz tri komšijske zemlje Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Ovo takmičenje donelo je ogromno iskustvo svim klubovima, trenerima, takmičarima koji su imali priliku i da dožive prva međunarodna iskustva.

Boks Privatna arhiva
 

Prvi sportski projekat u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" čiji je pokretač predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i koja za cilj ima prosperitet, lakši i lepši život građana, stabilizaciju na raznim nivoima i u različitim oblastima tri komšijske zemlje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, bio je „Open Balkan“ kup u boksu.

Uporedo sa ovim takmičenjem koje je održano u južnom delu Balkana, na severu Srbije, u Vrbasu, održan je osmi Kup nacija za juniorke i juniore, jedno od najvećih bokserskih takmičenja u našoj zemlji, gde su rukavice ukrstili reprezentativci iz deset država. Za najboljeg boksera ovog takmičenja proglašen je srpski reprezentativac Pavle Popović koji boksuje u kategoriji do 46kg, dok je za najborbenijeg boksera proglašen srpski bokser kluba „Filić“ Luka Katić u kategoriji do 54kg.

Boks Privatna arhiva
 

Naime, članovi bokserskog kluba „Filić“ sa Zvezdare svojim pobedama u ringu učinili su da budu vodeći na završnici kupa.

„Sokolovi sa Zvezdare“ su sa svojim takmičarima pokazali vratolomije i svu lepotu ove viteške sportske iscipline, te su od od 70 prijavljenih klubova osvojili treće mesto.

Luka Katić je osvojio drugo mesto na kupu nacija, pobedama nad prestavnikom Kazahstana i deklasiranjem našeg reprezantivca. Inače, Katić je kadatet, a takmičio se u juniorskoj konkurenciji. Odlukom stružnog žirija uručen mu je pehar za najborbenijeg takmičara.

Boks Marko Metlaš/Alo
 

Pored Luke utisak na sve ostavio je dečko za koga će se tek čuti i koji važi za veliku nadu srpskog boksa Strahinja Filić.

Inače, Strahinja je kadetski prvak države na koga se ozbiljno računa, da bude naš predstavnik u reprezentaciji za evropsko prvenstvo koje če se održati u Banja Luci. Upravo Strahinjina pobeda u osmom kolu lige, Beograda klub „Filić“ uvrstila u osam najboljih u zemlji.

Boks Privatna arhiva
 

Predsednik boks kluba „Filić“, Dalibor Filić, istakao je da je zadovoljan rezultatom svojih Sokolova, ali je i naglasio da uspeh leži u tome što je boks iz pepela podigao predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin, a u tome mu pomaže i Mane Marčeta, direktor Bokserskog saveza Srbije.

- Kako da ne budem zadovoljan, moja deca, tako nazivam svoje takmičare, za kratko vreme su uspeli, ne da napreduju, već da dominiraju ringom. Podsetio bih samo da klub postoji od aprila 2023. godine, a već ima svoje predstavnike u reprezentaciji. Pa zar to nije uspeh. Mada smatram da je još veći uspeh što se trudim da decu sa margine društva uspem da vratim na pravi put i usadim im nove vrednosti i ljubav kako prema sportu, tako i prema suparniku - rekao je Dalibor Filić.

Boks Privatna arhiva
 

On je dodao da je boks kao veština posebna.

- Boks nije tuča, niti snaga. Snaga i kondicija je samo bitna da bi stao u ringu. U ovom sportu je bitno da si mentalno stabilan, odnosno čvrst, jer se boriš protiv sebe. Inače, u boksu je najbitnija kontrola, odnosno samokontrola i tome nas uči ova plemenita veština.  Mnogi misle da će u boksu proći grubijani, ali se tu svi grdno varaju, jer na treningu nauče da moraju da se kontrolišu i poštuju suparnike - rekao je Predsednik boks kluba „Filić“, Dalibor Filić.

Klub koji daje reprezantivce

Bokserski  klub „Filić“, za veoma kratko vreme zapao je u oči selektora Srbije, te su njihova tri člana dobila poziv koji se ne odbija.

Inače, bokserski klub „Filić“  ima dva prvaka države u kadetskom uzrastu i četvoricu vicešampiona.  Klub ima i u junirskoj konkurenciji i jednog reprezativc, dok u kadetima ima dva.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading