PIKSI PROGOVORIO O NEPRIJATNIM TEMAMA Selektor Stojković otvoreno o bojkotu igrača, otkazima, povredama, neuspesima...

11:13 | 02-09-2024

Fudbal 2

Biće zanimljivo čuti šta Piksi ima da kaže.

foto

Iznuđeno ili ne, tek, selektor Dragan Stojković je morao da unese određene promene u sastavu reprezentacije Srbije, pošto je nekoliko igrača otkazalo nastup za predstojeće takmičenje u Ligi nacija.

U vezi sa time je bila održana konferencija za medije u Staroj Pazovi, gde se popularni Piksi obratio naciji pred utakmice sa Španijom i Danskom.

ZAŠTO NAJBOLJI NE IGRAJU ZA SRBIJU? Piksi sve otkrio, ovo je istina o otkazima

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Između ostalog, on se osvrnuo na navodni bojkot igrača i njihovim otkazima, što je bila tema koja je interesovala sve pristalice "orlova". Takođe, bilo je reči o odgovornosti, neuspesima i skandalima koji su se dogodili tokom Evropskog prvenstva u Nemačkoj. 

Koliko je opširno Stojković pričao o svemu govori i podatak da je konferencija za medije trajala čak 70 minuta i morala je da bude prekinuta od strane PR-a Fudbalskog saveza Srbije kako ne bi još potrajala.

KRAJ KONFERENCIJE ZA MEDIJE

- Biće praznik fudbala, bogata fudbalska jesen za srpski fudbal na najvišem nivou. Igrati protiv Španije je velika stvar. Očekujem podršku našoj ekipi. Oni će u četvrtak uveče na Marakani istrčati na teren protiv najbolje ekipe. Biće debitanata, nisam ih ja zvao da pokažem kako sam hrabar. Zaslužili su da se nađu tu i sigurno će neko od njih debitovati protiv Španije. Na nama je da pružimo maksimum. Treba da trčimo, borimo se i za svoju zemlju i zbog svoje ekipe damo poslednju kap znoja - zaključio je selektor Stojković.

O košarkašima i vaterpolistima

- Svako ima pravo da se ponaša kako misli. Na meni je da pripremim ekipu. Očigledno smo takve sudbine da krećemo od najjačih. Ne bojim se utakmice, želim da se pokažemo protiv najjače selekcije. Privilegija je igrati protiv najjačih. Pokušaćemo da damo svoj maksimum, da uradimo dobro i pozitivno. U Nemačkoj sam verovao da možemo da pobedimo Englesku. Rekao sam to igračima, ali ne zato što sam nadobudan i bahat već jer sam realno video. I nisam bio daleko od toga. Španija je favorit, velika je utakmica, biće teško, ali zar ćemo se predati? To je motiv više, to je injekcija koja te tera da se pokažeš. Da li smo desetkovani? Ovi momci tek treba da iskoriste svoju šansu! Neko ko odigra dobro, neće ga tenk izbaciti iz tima. Bili smo u Nemačkoj sa svim igračima, pa? Navijači mogu da zvižde ili aplaudiraju, ja nikad nisam bežao od toga. Davao sam maksimum, bodrio sam igračem da budu bolji. Raspoloženja se menjaju. Milojević je Bog jer je pobedio Bode Glimt, a do sad bi ga možda i smenili da nije pobedio. Ne sastavljam igrače jer neko naređuje ili jer me neko moli. Kilometri i kilometri su istrčani, postojala je želja i volja, ali... Mi smo nerealni. Gledamo sa visine. Neko kaže 'Ne možete Sloveniju da dobijete'. Odmah se priča o skijanju, odmah se potcenjuje. Videli smo ih protiv Portugala. Nama Šeško i Šporar nisu stvarali šanse. Što Elšnik i Drkušić dođoše u Zvezdu, ako su Slovenci tako loši? Teško je ovde biti realna. Udaralo bi se po košarkašima da nisu uzeli medalju, kao što se po vaterpolistima dok nisu uzeli zlato i postali heroji. Sve ja to razumem ako je konstruktivna kritika. Tu smo da debatujemo i pričamo, da pričam zašto je to ovako ili onako. Ne bojim se izazova, nisam kukavica iako je to lakše. Najlakše je to. Imao sam ponude i sve sam ih odbio jer poštujem ovo i kad me pljuju i vređaju. Mnogi bi se povukli. I tražili bi alibi. Igrači donose radost, selektori su krivi - dodao je Stojković.

O Tadiću, Lazoviću i Vlahoviću

10.52 - Odmah posle izjave kapitena Tadića sam dao izjavu o tome. O bivšima sve najbolje. Hipotetički je da li bih ga sada zvao. Poštujem svaku odluku igrača. On je dao veliki doprinos, ali želi da se posveti klupskim obavezama. Razgovarao sam sa Lazovićem iz Verone, on mi je isto rekao da je fokusiran na klupski fudbal. Ako još neko neće da igra, morao bi javnosti da objasni zašto neće da igra. Lazović je imao povrede, povredice, dovoljno da ne igra ili bude zamenjen. nisam želeo da rizikujem pred Evropsko prvenstvo. Kao i za Radonjića, koji je imao minutažu kakvu je imao. Sa Darkom Lazovićem sam se čuo pre 15 dana. Rekao mi je da hoće da se posveti klupskoj karijeri, on se zbog godina ne vidi na Svetskom prvenstvu. Doživljavam odluku Dušana Vlahovića kao i svakog drugog igrača. Nisam uzbuđen zbog toga. Ako imate neke informacije zašto je šesti put otkazao reprezentaciji... Moje je da ga stavim ili ne stavim na spisak. Kada ga ne bih pozvao, mogli biste da me pitate zašto je to tako i onda da vam obrazlažem. Moraćete njega da pitate. Meni je dovoljno ono što je meni rekao. Dužnosti mi je da javnost obavestim o onome što smo pričali. Ne daj Bože da izmišljam - pričao je selektor ponovo o otkazu igrača Juventusa.

foto FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs
 

10.47 - Svi igrači koji imaju srpski pasoš su potencijalni reprezentativci. Ne bih da vas zamaram tolikim spiskom igrača. Moja ideja je da u nekom narednom periodu, ako dobijemo dozvolu klubova, napravimo mini kampove ovde u Staroj Pazovi. U zavisnosti od obaveza talentovanih momaka. Da oni ovde provedu tri dana, pokažu mi šta mogu u tehničko-taktičkom smislu... Najviše se to odnosi na igrače iz Superlige. Mislim da bi to trebalo da podrže i klubove. Videćemo šta će biti od toga. to je moja ideja, da se razmisli o tome. Aleksić je pokazao kvalitet koji se meni svideo. Meni nije važno koliko ima godinu, a on predstavlja budućnost. Zaslužuje da mu se pruži šansa, da bude u društvu najboljih. To je pokazatelj drugim igračima da prate taj put i postanu reprezentativci.

10.44 - Nema bezgrešnih ljudi. Ne znam da li su greške moje, igrača, sudija na terenu. Ja preuzimam odgovornost da sam negde pogrešio. Možda to nije bilo kardinalno. Ja sam birao igrače, mislim da tu nije bilo grešaka. Zadovoljan sam motivom koji su prikazali na terenu, njihovom prezentacijom. Da li sam pogrešio što sam krenuo sa Vlahović-Mitrović-Tadić protiv Slovenije? To je bilo moje ubeđenje. Sve je podložno raspravi. Pravi se tim na osnovu onoga što ste videli kod protivnika i onog što očekuje od svog tima. Preptostavljam da je u moru odluka i mojih grešaka bilo. Nikoga neću kritikovati javno. Uvek sam bio pozitivan, javno nisam uputio kritike igračima zbog njihove igre. Ako nađete bezgrešnog trenera, dovedite ga odmah i ja ću se pomeriti. Nisam ja ovde da unazađujemo reprezentativni fudbal. Nisam ja ovde da reprezentaciju vučem na dno. upravo je obrnuto. Ako neko smatra da može bolji, neka proba. Onaj ko misli da može u polufinale, prvo će morati da kvalifikuje tu ekipu. To je osnov. 

O povredama igrača

10.39 - Oštar bol prilikom nezgodnog pokreta na treningu. Na spisku je jer ja očekujem da će biti spreman. Osetio je nelagodnu bol i zato je propustio trening. Čuli smo se taj dan kad se desilo. Rekao mi je da dolazi danas i da će sve biti u redu.Terzić je imao problema pre 10 dana, ali će doći. Videćemo u kakvoj je poziciji i koliko može. Veljković ima upalu Ahilove tetive. Dolazi i on, videćemo u kakvom je stanju. Maksimović ima bol u desnoj pubičnoj regiji, osetio je to na utakmici, pogoršalo se na treningu, ali dolazi na okupljanje. Nećemo silovati ništa.

10.33 - Liga nacija dolazi u pravo vreme. Ipak se radi o takmičarskim utakmicama, važno je šta uradimo. U tri meseca ćemo imati šest jakih promena, borili smo se za tako nešto. mesto nam je među 16 najboljih. To niko ne treba da zaboravi. Opstati u diviziji A je jedan od ciljeva, uz formiranje tima od igrača za koje treba da vidimo da li mogu da nose teret. Pored rezultata treba stvoriti kostur tima koji će u martu krenuti u borbe za Svetsko prvenstvo. Zato je došlo do mnogo promena. Treba da pronađemo balans. Gde ćete veći motiv za takmičenje od Španije, jedne od najboljih reprezentacija na svetu? Igrači će morati da iskoriste šansu koja im se pruža - rekao je selektor Stojković.

O tuči Vanje Milinković-Savića u kafani

Desio se verbalni konflikt, koji je preuveličan zbog toga što nismo imali rezultat. Dobro je da se završilo na tome. Nikakvog fizičkog kontakta nije bilo. Ružno je da se čuje tako nešto. A moguće je, može neko da vas izvređa kad izađete na ulicu. Igrači moraju da vode računa o tome jer nose neku odgovornost kad predstavljaju svoju zemlju. I ja nosim to, iako pokušavaju da me naprave alkoholičarem. Uz svo nezadovoljstvo to ne mogu da razumem. Nisam pristalica alkohola, niti ga konzumiram. Ne bi trebalo da mi se kače neke karakteristike sa kojima nemam nikakve veze. Eto, kažem da nije bilo nikakve tuče, niti nečega što je bilo toliko ružno.

Piksi o otkazima igrača - ovo je istina

10.24 - Mogu da kažem za javnost je ono što sam već rekao. Obavio sam mnogo razgovora njima, i ne samo sa njima. Ajde da pomenem Vanju Milinković-Savića. Dan pred objavljivanje šireg spiska pričao sam sa njim i on mi je rekao da ima problem sa kukom. Rekao je da će braniti, ali da oseća kako je dobar tajming da se oporavi i rehabilituje taj deo tela. Prihvatio sam to, dobili smo izveštaj lekara. Naš doktor je u stlanom kontaktu sa doktorima tih kluba. Što se tiče Mitrovića, isto smo razgovorali. Požalio se na bol u zadnjoj loži. Imamo Sergeja koji mi je rekao da se radi o injekcijama u predelu leđa. Kod Vlahovića su porodični problemi u pitanju. Niti ulazim niti ću ulaziti u porodični život igrača. Nemam mnogo toga da dodam. Ako imate neke nove informacije da mi kažete, tu sam da saslušam. Ostalo morate njih da pitate. Ja sam uradio svoj posao, stavio sam na spisak igrače na koje računam. Sve ostalo morate direktno njih da pitate. Verujem igračima u ono što mi kažu, a ja sam vam samo preneo. Nema informacija da neko neće da igra. Niko od njih mi nije rekao da neće da igra, napprotiv. Svi su rekli da jedva čekaju sledeći skup. to je prava istina. Da li je to iskrenost ili nije iskrenost, ne ulazim. Nisam istražitelj. Još nisam pročitao nečiju izjavu da neće da igra. Bio bih vam zahvalan da prensete javnosti ako imate drugačije informacije - dodao je selektor Stojković.

foto FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs
 

10.19 - Biće teško, trenerski posao nije nimalo lak. Svi treneri na svetu znaju. Ko misli da je lako, nek proba. Nije mi bilo lako ni da napravim ekipu 2021. godine posle jednog treninga. Ja se ne bojim izazova. Verujem da igrači mogu da iznesu teret. bio bi veliki problem da je javnost zadovoljna nakon Evropskog prvenstva. Na meni i na nama je da povratimo poverenje. To ćemo uraditi dobrom igrom i pobedama. Neće biti lako u svakom slučaju. Ne odustajem lako, niti se predajem. Uradio sam ono što sam obećao, najavio sam dosta promena u timu. Ovu Ligu nacija vidim kao odličnu priliku da se pruži šansa nekim igračima. Niko nije precrtan, niko nije otpisan. Svima su vrata reprezentacije otvorena, u zavisnosti od potreba, situacije, forme... Ne mogu da stavim Kostića kad čovek nema klub, zapravo ima, ali nema. Ne mogu da stavim Radonjića koji trenira individualno. Ima klub, a zapravo nema. Zamislite neozbiljnost? Na njima je da se dokazuju. A ovo je prilika i šansa da vidimo igrače koji su na spisku. Oni su zato tu, ne zato što se meni personalno sviđaju. Da nije ranije predat spisak, Mimović bi bio na spisku jer sam gledao Zvezda - Bode Glimt. Biće na spisku ako nastavi ovako da igra. On je budućnost našeg fudbala - istakao je Dragan Stojković.

10.13 - Napravljen je izveštaj od osam strana, ali to je kratka verzija. Postoji izveštaj na preko 50 strana koji je za internu upotrebu, stoji u arhivi. I da je napravljen na 88 strana ne bi nam ništa pomoglo jer nismo prošli grupu. Ja imam veliko poštovanje prema javnosti, veliko poštovanje prema medijima kakvi god oni bili i da li mi se sviđali ili ne. Prihvatam odgovornost i prihvatam da sam jedini krivac. Ali, nije to bilo tako crno... Ako hoće neko realno da gleda. Evropsko prvenstvo je krem fudbala, a mi smo tamo bili posle 24 godine. Mnogo mi je krivo jer znam da smo mogli više. Krivo mi je zbog 30.000 ljudi u Gelzenkirhenu, krivo mi je zbog ljudi u Srbiji. Biće dana da se odužimo za tu podršku. Nekada kad se nasmejem, a to protumače kao neozbijnost, možda je od muke. Ljudi se utrkuju da se kažu reči koje nisu primerene. Opet kaže da biram da budem vređan. Mogao bih o ovoj temi još dva sata, ali nam ne dozvoljava vreme. Bio sam medijima uvek na usluzi, nikada nisam kasnio niti odbio nešto, to će tako ostati. Nikada nisam branio da me nešto pitati. Ne bi trebalo da ljudi od mene prave nešto što nisam. To je stvar vaspitanja. Ja sam isti kao i pre šest meseci, mesec dana... Uvek sam isti, neću se promeniti. Tražiću maksimum i pokušaću da Srbija bude uspešna - rekao je selektor.

10.03 - Dobro jutro! Pre nego što počnemo sa pitanjima, imam obavezu da se vratim na Evropsko prvenstvo i rezultatski neuspeh. Napravili smo duboku analizu, o svakom detalju, do najmanje sitnice. Cilj je bio da se kvalifikujemo u narednu rundu, ali nismo uspeli. Falio nam je jedan gol, jedna pobeda da bi rezultat bio bolji. Nisam kritikovao igrače, niti ću to činiti. Dajem im vetar u leđa i motivišem ih. Sa druge strane, u nekim segmentima igre smo pokazli dobar napredak, dok u drugim nismo bili na nivou. Smatram i verujem da u okolnostima u kojima radimo plasman na veliko takmičenje jeste veliki uspeh za srpski reprezentativni fudbal. Fali nam jedan mali korak, pomak u rezultatu. Odgovornost preuzimam na sebe, ja sam najodgovorniji. Svi uspesi koji su napravljeni pripadaju igračima, to je uvek tako.

Biram da budem vređan

Greške se ispravljaju, tražimo način da ih prevaziđemo. Moramo da ih budemo svesni. U opisu trenerskog posla je da ih ispravljam. Prihvatam ih! Između toga da budem vređan ili da vređam, ja biram ovo prvo. Ako neko oseća zadovoljstvo, neka nastavi.

- Bio sam u pravu kada sam odluke donosio, kada sam ih birao i stavljao u tim. Od mog dolaska 2021. godine želim da donosim pozitivnu energiju i da menjam stvari. Napravljena je ekipa pobedničkog karaktera, sa pozitivnim ambijentom. Fali nam nešto da napravimo iskorak. Bilo je grešaka i mojih, i igrača, svih onih koji rade u FSS. Činim sve što je u mojoj moći da našu reprezentaciju štitim i podržavam u svim akcijama, da je predstavljam na najbolji način. Druga tema da li će neko biti zadovoljan... Igrače kao igrače ne treba dirati, sve možete sa mnom da pričate. Voleo bih da se ne zaboravi da sam preuzeto ekipu u delikatnom trenutku. Pomalo sam razočaran zbog tog malog koraka, što nismo uspeli da prođemo grupu. Napravili smo analizu i mislim da je ona vrlo realna. Svi moramo da imamo dozu realnosti u sebi. Ne može da se predstavi kao debakl 0:0 protiv Danske. Falio nam je taj gol, bili smo jako blizu. Da ne pominjem gol Jovića poništen zbog VAR-a, da ne pominjem povlačenje za dres Mitrovića, otvoren šut Sergeja.. - rekao je selektor.

GLAVOBOLJA ZA PIKSIJA Povreda bitnog igrača, pitanje je da li će igrati za Srbiju

Spisak "orlova" za Ligu nacija:

Golmani: Predrag Rajković (Al Itihad), Đorđe Petrović (Čelsi), Aleksandar Jovanović (Partizan), Marko Ilić (Crvena zvezda);

Odbrana: Strahinja Pavlović (Milan), Nikola Milenković (Notingem Forest), Srđan Babić (Spartak Moskva), Miloš Veljković (Verder Bremen), Strahinja Eraković (Zenit), Nemanja Stojić (Crvena zvezda), Jan Karlo Simić (Anderleht), Kosta Nedeljković (Aston Vila), Aleksa Terzić (RB Salcburg);

Vezni red: Saša Lukić (Fulam, Ivan Ilić (Torino), Nemanja Maksimović (Panatinaikos), Kristijan Belić (AZ Alkmar), Marko Grujić (Porto), Lazar Samardžić (Atalanta), Milan Aleksić (Sanderlend), Andrija Živković (PAOK), Veljko Birmančević (Sparta Prag), Stefan Mitrović (Verona);

Napad: Luka Jović (Milan), Petar Ratkov (RB Salcburg), Mihailo Ivanović (Milvol)

09.35 - Dobar dan i dobrodošli na lajv blog posvećen konferenciji za medije selektora reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića, pred nastup u Ligi nacija. Sva dešavanja iz Stare Pazove pratite na sport.alo.rs.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(2)

Loading
Milan

02.09.2024 10:49

Како селектор не види или се орави луд да га поједини репрезентативци једноставно бојкотују. Неће да играју за репрезентацију док је он селектор.

Dejan b

02.09.2024 10:55

Neka Piksi otkaže svoj nastup u budućnosti našeg fudabala i svima će biti dobro