ABA LIGA I DUBAI - Ima li smisla igrati u takvoj ligi?

17:47 | 07-02-2024

Sportski pogled 0

Čini se da regionalni šampionat polako, ali sigurno, sve više gubi smisao. Ukoliko ga je u poslednje vreme i bilo...

ABA liga lopta
Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović

Više nije nikakva tajna, priče su odavno izašle iz košarkaških kuloara - Dubai je ekipa koja će, po svemu sudeći, sledeće sezone biti učesnik regionalne ABA lige.

Takođe, nešto što takođe nije tajna jeste da su mnogi, pogotovo navijači Partizana i Crvene zvezde, u proteklih godinu ili dve dana doveli u pitanje šta je to što Jadranska liga u ovom trenutku donosi večitim rivalima, ali i srpskoj košarci?

Jedna od prestonica Evrolige, tako i evropske košarke, nalazi se u Beogradu, gde večiti rivali grade identitet koji u mnogome podiže ugled regionalne košarke na Starom kontinentu. Ipak, da li je potrebno da Crvena zvezda i Partizan svetlaju obraz i timovima koji u nižim evropskim takmičenjima ne mogu da dođu do izražaja? Čini se da ne, pogotovo kada se na sve to doda i potencijalan dodatak u vidu Dubaija.

ČITALI SMO DA VI NE BISTE MORALI Ovo su uslovi koje Partizan i Zvezda moraju da ispune da bi dobili "A" licencu Evrolige

Zvezda - Partizan Marko Metlaš
 

Da li je ABA ligi potrebna Srbiji ili Srbija ABA ligi?

Pitanje svih pitanja - a drugačiju verziju istine će vam dati drugačiji sagovornici, koji staju na jednu ili drugu stranu.

Činjenica je da su Crvena zvezda i Partizan klubovi koji imaju gotovo sve mogućnosti da dobiju dugoročne evroligaške licence, a onog trenutka kada bi se to desilo - ABA liga više definitivno ne bi imala nikakvog smisla, ni za koju stranu.

Srpska košarka imala bi dvojicu sigurnih Evroligaša i mogla bi u miru da se "povuče" u svoje okvire i razvija domaći šampionat, dok bi večiti rivali, objektivno, imali više vremena za odmor pred duele sa najjačima. Ipak, to bi značilo da bi ostatak nacionalnih šampionata na Jadranu ušao u veliki problem, što svakako ne treba biti ugao razmišljanja domaćih košarkaških radnika.

Ukoliko u ABA ligi u poslednjim godinama gledamo "nacrtana" finala između večitih rivala, koja je poenta ostajati u takvom takmičenju, pogotovo ako ne donosi ništa? Ulazak Dubaija bio bi još veća farsa, pošto bi regionalni šampionat na taj način samo dodatno povećao jaz između "malih" i "velikih" klubova, barem u smislu finansija.

To nije zdrava i prirodna konkurencija. Cedevita Olimpija i Budućnost, uz dužno poštovanje, mogu pobediti Zvezdu ili Partizan u jednom ili dva meča, ali definitivno nisu timovi koji su u stanju da "sparinguju" u kontinuitetu. Ostatak lige je ispod pomenutog dvojca onoliko daleko koliko su oni iza beogradskih večitih rivala.

ABA liga lopta Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović
 

"Projekat Dubai" nije problem kao ideja

Košarkaški gledano, ubacivanje Dubaija u evropsku košarku ne bi nužno morala da bude loša stvar, pre svega što se tiče konkuretnosti u elitnom takmičenju na Starom kontinentu.

Ovaj klub je već kroz juniorsku ABA ligu istakao svoje namere da krene put Zapada i na taj način pokuša da razvije košarku u svojoj zemlji, a šta je ono što u ovom trenutku možemo da znamo?

Ono o čemu se spekuliše mesecima unazad jeste da će budžet biti prilično visok, o čemu govori i interesovanje Dubaija za Valtera Tavaresa, kome su, navodno, spremni da ponude vrtoglavih osam miliona po sezoni.

Definitivno je da bi njihov ulazak u Evroligu mogao da razvodni kvalitet i pozitivno utiče na evropsku košarku, sa verovatno još konkretnijim imenima iz NBA lige, i to je nešto što bi mogla da bude samo pozitivna stvar.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

Komentari(0)

Loading