ZAŠTO GRIZU MEDALJE? Neobičan običaj najuspešnijih sportista na Olimpisjkim igrama izaziva pažnju, ali i dilemu

17:42 | 10-08-2024

OI24 0

Pariz i Francuska dobili su čast da budu domaćini 33. izdanja Olimpijskih igara. Hiljade sportista iz svih delova sveta stiglo je u Pariz da se bori za medalje. Brojne su već su već podeljene, a sportisti koji su ih osvajali, brže bolje su ih stavili u usta.

Novak Đoković

To je već postao ritual u kome sportisti zagrizu tek osvojenu medalju, upražnjava se decenijama, a za sve su krivi novinari i fotoreporteri. 

- Fotografi su smatrali da su sportisti s medaljama u ustima ikonski kadrovi kojima će lako prodati sutrašnje novine. Takve fotografije mogle su bez dodatnog razmišljanja da idu na naslovnu stranu. Mislim da sportisti inače ne bi to radili - rekao je Dejvid Valečinski, predsednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara. 

I da, sigurno je da su fotografije šampiona s medaljama u ustima atraktivne, međutim, ne prođe pobedničko fotografisanje uvek bez problema. 

Najbolje to zna nemački olimpijac David Meler, koji je bio srebreni u sankanju na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine. Naime, on je zbog potreba fotografisanja zagrizao medalju, a zbog iste je na kraju ostao bez zuba ! 

- Fotografi su hteli sliku na kojoj medalju držim u zubima. Kasnije na večeri shvatio sam da mi je pukao zub - ispričao je on. 

Žalbe zbog slabog kvaliteta 

Američki skejborder Nijah Hjuston požalio se na društvenim mrežama da je njegova medalja izgubila sjaj sedam dana nakon takmičenja. Otkrio je da je njegova medalja postala drugačije boje, pogotovo naličje. 

- Očigledno nije kvaliteta kakav sam mislio da jeste. Ne znam, olimpijska medalja, kvalitet treba malo da poboljšaju. Medalja izgleda kao da je otišla u rat i vratila se - napisao je na društvenim mrežama. 

Jasmin Harper, koja je osvojila prvu medalju za Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama u Parizu u sinhronizovanim skokovima u vodu, priznala je da njena bronzana medalja već gubi sjaj. No, kako je kasnije rekla, to joj ne smeta puno, jer ipak je to njena olimpijska medalja. 

Svaka olimpijska medalja ima komad železa s Ajfelovog tornja koji je spašen nakon obnove. Železni šestougao u sredini svake medalje komadić je Pariza koji svi osvajači medalja nose sa sobom. 

Izradili su nešto više od pet hiljada medalja, od čega 2600 za Olimpijske igre i 2400 za Paraolimpijske igre. Svaka teži oko 530 grama, a dizajnirao ga je luksuzni brend Šomezašto . 

Organizatori su objavili kako su upoznati s kritikama američkog sportaša te su već u kontaktu s institucijama i pokušavaju otkriti zašto je došlo do neugodnosti. 

Inače, u Parizu bi se trebalo da se podeli najmanje 987 olimpijskih medalja. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading