ŠAHOVSKA SVEČANOST NA PRAVNOM FAKULTETU U BEOGRADU Velemajstor Rihard Raport odigrao simultanku

18:33 | 17-12-2023

Ostali sportovi 0

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je imao priliku da u petak, 15. decembra 2023. godine ugosti jednog od najjačih šahista današnjice, velemajstora Riharda Raporta.

Šah
ŠSS

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je imao priliku da u petak, 15. decembra 2023. godine ugosti jednog od najjačih šahista današnjice, velemajstora Riharda Raporta.

U organizaciji Chess Embassy, Humanitarne organizacije „Hrast“ i šahovske sekcije Pravnog fakulteta, a u sklopu 2. Memorijalnog šahovskog festivala „Dušan Lj. Trifunović 2023“, organizovana je šahovska simultanka velemajstora Riharda Raporta sa studentima i profesorima Pravnog fakulteta, kao i sa advokatima i sudijama.

Na početku svečanog otvaranja simultanke, učesnicima i gledaocima se obratio organizator i sudija Nebojša Baralić, a zatim su u ime domaćina, Pravnog fakulteta u Beogradu, govorili Doc. dr Nina Kršljanin, prodekan za naučni i stručni rad i Ana Živković, predsednik šahovske sekcije Pravnog fakulteta.

Baralić je govorio o biografiji velemajstora Riharda Raporta, njegovoj šahovskoj karijeri ali se i osvrnuo na njegovu ključnu ulogu u poslednjem meču za prvaka sveta održanom u Astani u aprilu 2023. godine, imajući u vidu da je velemajstor Raport bio glavni sekundant novog prvaka sveta u šahu, velemajstora Ding Ližena iz Kine.

Prodekan Kršljanin se zahvalila uvaženom gostu i svim prisutnim na učešću, poželala uspešnu manifestacija i simbolično otvorila simultanku.

Bilo je to veoma uspešno i zanimljivo veče koje će svima ostati u lepom sećanju. Kao što se i očekivalo, velemajtor Raport je dokazao svoju neprikosnovenu šahovsku snagu, a svaki učesnik je za uspomenu dobio šahovsku garnituru na kojoj je odigrao partiju, uz naravno autogram velemajstora Raporta.

Festival je nastavljen u subotu i nedelju, 16-17. decembra 2023. u prostorijama Starog DIF-a gde se igra memorijalni turnir za veterane „Dušan Lj. Trifunović 2023“. Naši najstariji šahisti, stariji od 60 godina, njih 45 je uzelo učešće na ovom lepom šahovskom događaju. O snazi turnira najbolje govori podatak da je čak polovina nosilac međunarodne šahovske titule velemajstor, internacionalni majstor i FIDE majstor.

Organizator je obezbedio bogat nagradni fond od 200.000 dinara, a igra se 9 kola po ubrzanom tempu igre. Po 5 partija svakog kola se prenosi uživo, putem interneta. Time je omogućeno da ljubitelji šaha širom Srbije i sveta mogu da prate borbe za vodeća mesta na turniru.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading