ŠAHOVSKA LIGA ŠAMPIONA U SRBIJI Magnus Karlsen stiže u Vrnjačku banju, Teodoros Čorbazoglu za Sport.alo: Beograd bi bio sjajan domaćin Olimpijade (FOTO)

07:00 | 25-05-2024

Ostali sportovi 0

Da se dobre stvari daleko čuju svedoči i poseta Beogradu od strane generalnog sekretara Evropske šahovske unije, Grka Teodorosa Čorbazoglua koji je stigao u srpsku prestonicu kako bi se sastao sa predsednikom Šahovskog saveza Srbije Draganom Lazićem.

Teodoros Corbacoglu
Alo/Masanori Jošida

 

Šahovska reprezentacija Srbije nedavno je postala šampion Evrope i tako pokazala da su crni dani za srpski šah prošlost. Stiglo je neko novo, bolje vreme po plemenitu igru u našoj državi, a godine koje dolaze tek će to i pokazati.

Da se dobre stvari daleko čuju svedoči i poseta Beogradu od strane generalnog sekretara Evropske šahovske unije, Grka Teodorosa Čorbazoglua koji je stigao u srpsku prestonicu kako bi se sastao sa predsednikom Šahovskog saveza Srbije Draganom Lazićem. Tema je pre svega bila organizacija predstojećeg Evropskog Klupskog Kupa u Vrnjačkoj banji, ali i mnogi budući projekti sa šahovskim savezom.

Čorbazoglu je tom prilikom za "sport.alo" govorio o Ligi šampiona u šahu, dolasku Magnusa Karlsena u Srbiju, radu Šahovskog saveza, mogućnosti da se uskoro u našoj zemlji održi najveći šahovski događaj - Olimpijada....

- Ovo nije prvi put da dolazim u Beograd, posećivao sam ovaj prelepi grad mnogo puta. Jako je lep i atraktivan. Ovde imam mnogo prijatelja, pa je tako uvek jako prijatno biti u srpskoj prestonici. Beograd ima ogromnu sportsku tradiciju i zato je jedna od glavnih destinacija za nas u Evropskoj šahovskoh uniji - rekao je na početku razgovora Grk.

Šahovska Liga šampiona u Vrnjačkoj banji, stiže i Magnus Karlsen

Teodoros Corbacoglu Alo/Masanori Jošida
 

Vrnjačka Banja će u oktobru ove godine biti domaćin Evropskog Šahovskog Klupskog Kupa, što znači dolazak velikih zvezda ovog sporta u Srbiju, pre svih Magnusa Karlsena, a to je bio glavni razlog dolaska Teodorosa Čorbazoglua u Beograd.

- Moram početi od toga da je Srbija nedavno postala šampion Evrope u šahu, dakle vaša zemlja je trenutna glavna šahovska lokacija na Starom kontinentu, pa se tako trudimo da zajedno organizujemo određena takmičenja. Ove godine imamo plan sa Srbijom i Vrnjačkom banjom da zajedno organizujemo naše najjače klupsko takmičenje Evropski Kup, koji je pandan fudbalskoj Ligi šampiona, tako da će svi najbolji igrači biti u Vrnjačkoj banji, uključujući i Magnusa Karlsena. Jedan od razloga zašto sam u Beogradu jeste da bih sa predsednikom Šahovskog saveza Srbije Draganom Lazićem razgovarao o samim pripremama za ovaj događaj i kako da ga učinimo sjajnim i da omogućimo što bolje uslove za sve igrače - ističe Čorbazoglu i dodaje:

- Pored Evropskog Klupskog Kupa, razgovarali smo i o nekim budućim događajima koji bi mogli da se održe u Srbiji, a postoje i razne druge ideje o kojima razgovaramo sa softverskim kompanijama iz vaše zemlje koje bi mogle u budućnosti da prave softver za našu organizaciju. Dakle, imamo dosta konekcija sa Srbijom i Beogradom.

"Zadovoljan sam radom Šahovskog saveza, rezultati su vidljivi"

Teodoros Corbacoglu Alo/Masanori Jošida
 

Zadovoljan je Grk kako Šahovski savez Srbije radi poslednjih godina. Kako i sam kaže napredak je vidljiv, a osvajanje Evropskog prvenstva je dokaz da su lepi dani tek pred srpskim šahom.

- Srbija ima veliku i dugu tradiciju u šahu i drago mi je da su se ponovo vratili na stabilne noge. Moram reći da sam 100 odsto zadovoljan kako Šahovski savez Srbije sada radi i kako sve to izgleda. Trenutno je mnogo dobrih šahista i šahistkinja u Srbiji i drago nam je da ih je sve više iz godine u godinu. Svesni smo da je u prošlosti bilo problema u organizaciji, finansijskih poteškoća, problema socijalne prirode... ali je to sada sve prošlost. Zlato na Evropskom prvenstvu to potvrđuje. Veliki broj takmičenja se organizuje ovde i sigurno će ih biti još mnogo u budućnosti. Sigurno da je ŠSS trenutno jedan od najaktivnijih u Evropi što nas posebno raduje, a ako gledamo uspeh i tu bismo mogli da kažemo da je među najboljima jer su rezultati jasno vidljivi.

"Beograd bi bio sjajan domaćin Olimpijade"

Teodoros Corbacoglu Alo/Masanori Jošida
 

Što se tiče Olimpijade u Beogradu, Čorbazoglu bi i te kako voleo da se to desi, pre svega jer misli da bi srpska prestonica bila sjajan domaćin.

- Ako gledamo po infrastrukturi i tradiciji, naravno da bih mogao da zamislim tako nešto. Sve je na Šahovskom savezu i Ministarstvu sporta. Ako oni mogu da finansiraju Olimpijadu i imaju dobar projekat... mi kao Evropska šahoska unija ćemo podržati njihovu kandidaturu. Poslednjih godina nije lako da neka evropska država bude domaćin, tu su azijske države koje prednjače (pre svih Indija), pa je tako nama jako drago kada se Olimpijada održava u Evropi. Siguran sam da Beograd može da bude sjajan domaćin.

Prigodni darovi

Šah Privatna arhiva
 

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić dobio je na poklon od generalnog sekretara Evropske šahovske unije vino pravo iz Grčke.

Nije ni prvi čovek ŠSS ostao ravnodušan, pa je kao pravi domaćin uzvratio sa domaćim vinom, ali i specijalnim kalendarom koji je posvećen zlatnim šahistima koji su osvojili Evropsko prvenstvo.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading