NOVAK ZAPOČINJE ERU POSLE IVANIŠEVIĆA Đokovića čeka trnovit put u Monte Karlu, ali Srbinu je NEŠTO DRUGO mnogo važnije

07:00 | 06-04-2024

Sportski pogled 0

Jedni se ježe od narandžastog peska, drugima je pak to omiljena podloga, ali jedno je sigurno, čeka nas vrhunski tenis na šljaci u naredna dva meseca. Od danas, pa do kraja turnira u Monte Karlu, vodićemo blog na našem sajtu "Šljaka(nje)", u kom ćemo svakodnevno pisati o prvom mastersu na ovoj vrsti podloge, a u centru pažnje biće Novak Đoković

Novak Đoković

Biće ovo prvi Novakov turnir nakon što je raskinuo saradnju sa Goranom Ivaniševićem koji mu je bio trener u proteklih pet godina. 

Đokoviću je masters u Kneževini jedan od najlošijih, pošto ga je osvajao "samo" dva puta (2013. i 2015. godine), a prošle sezone je eliminsan u trećem kolu kada ga je zaustavio Lorenco Museti.

Monte Karlo na terenu, nešto važnije u mislima

Novak godinu nije započeo na željeni način, pošto je izgubio u polufinalu Australijan opena, da bi u trećem kolu Indijan Velsa poražen od 123. igrača sveta. Odustao je od mastersa u Majamiju, da bi onda odlučio da se rastane sa Ivaniševićem.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Uz svetskoga broja jedan je već neko vreme Nenad Zimonjić i nije nemoguće da upravo on bude Goranov naslednik.

Tradicionalno, Đokoviću masters u Monte Karlu ne leži i dugo nije zabeležio dobar rezultat na tom turniru. Naš as ne krije da mu u poslednjih nekoliko godina svi ovi turniri služe samo kao uvertira za grend slemove. I sada će to biti slučaj, ali ovoga puta masters u Monte Karlu treba da nam da odgovore na brojna pitanja.

Da li je Novak ponovo "gladan"? Ima li pomaka u igri i da li je još u stanju da igra duge i iscrpljujuće mečeve?

nole EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
 

 

Ove sezone Đoković deluje nekako prilično ravno, nema one prepoznatljive vatre u njegovim očima. Zato će već prvi meč mnogo toga da nam pokaže.

Godine ne može da pobedi, ali ima li još goriva u rezervoaru i da li može da odigra nekoliko maratonskih duela? Na šljaci su razmene mnogo duže, potrebno je svaki poen teškom mukom zaraditi i zato je od velike važnosti da u Kneževini dogura do završnice kako bismo videli u kakvom je fizičkom stanju.

Ono što je Novaku važnije i od Rolan Garosa jesu Olimpijske igre koje se igraju u Parizu upravo na šljaci. Nije tajna da je Đokoviću zlato prioritet svih prioriteta, pa bismo već sada mogli da dobijemo naznake šta možemo očekivati srpskog tenisera na narandžastoj podlozi.

Novakov put ka povratku - titula kao šlag na torti

Kada je neko najbolji svih vremena, sve sem titule je neuspeh. Ipak, sada su drugačije okolnosti. Nema dileme da Đoković želi trofej, ali mu je mnogo važnije da povrati poljuljano samopouzdanje i da se vrati u formu.

Kako je i sam često isticao, sam je sebi najveći protivnik, pa žreb za njega ne igra tako veliku ulogu. 

Na startu turnira je slobodan, a u drugom kolu će igrati protiv Romana Safijulina ili kvalifikanta. Safijulin s vremena na vreme zna da bljesne, ali na šljaci ne blista i ne bi smeo da bude velika prepreka za Novaka.

U trećoj rundi bismo mogli da imamo reprizu iz prošle godine i novi susret sa Musetijem. Novak je ove godine već izgubio od dva Italijana (Janik Siner i Luka Nardi), pa bi novi okršaj sa italijanskim teniserom mogao da bude posebno zanimljiv. Ipak, Lorenco je u dosta lošoj formi, pa bi pre Novakov rival mogao da bude Tejlor Fric ili nova nada svetskog tenisa Artur Fis.

Projektovani rival u četvrtfinalu mu je Andrej Rubljov. Rus se nije proslavio na mastersima u Indijan Velsu (poraz u trećem kolu od Jiržija Lehečke) i Majamiju (eliminacija u drugoj rundi od Mahača).

nole EPA-EFE/RAY ACEVEDO
 

 

Đoković i Rubljov su se sastali samo jednom na šljaci, bilo je to pre dve godine u finalu Srbija opena kada je Rus slavio sa 2:1.

Polufinale prava poslastica i moguć okršaj sa Karlosom Alkarazom.

Španac se konačno vratio na nivo na kom je bio u dobrom delu prošle sezone. Titula u Indijan Velsu bila je najava boljih dana, ali je onda prilično lako izgubio u četvrtfinalu Majamija od Grigora Dimitrova.

Bio bi ovo sjajan test za Novaka, taman da vidi gde je i koji su mu dometi.

U eventualnom finalu za rivala bi mogao da ima Janika Sinera koji igra tenis života.

 

Komentari(0)

Loading