ĐOKOVIĆ JE IZGUBIO RAT Nedelja, finale Australijan opena, sve podseća na sreću, a Novaka tamo nema

07:00 | 28-01-2024

Tenis 1

Posle dobijene dve bitke u Australiji, postojala je bojazan da bi Novak Đoković mogao da izgubi rat, što se na kraju i dogodilo

Novak Đoković
AP Photo/Andy Wong

Nedelja, finale Australijan opena, sve podseća na sreću, ali Novaka Đokovića tamo nema

Prvi put u karijeri Novak je izgubio polufinale prvog grend slema u sezoni. Do ove godine kada bi prošao četvrtfinale ima bi savršen učinak 10/10!

Toliko nas je Đoković razmazio da sve sem titule smatramo neuspehom, ali kada je neko najbolji svih vremena ništa drugo ni ne može da ga zadovolji.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Novak na kom god turniru učestvuje ima jasan cilj, osovojiti trofej, a to je naročito izraženo na grend slemovima, sada, kada se nalazi u ovoj fazi karijere. Iako će i na manjim turnirima pokušati da dođe do kraja, oni mu više služe za dizanje forme, pa tu eventualni kiks i ne boli toliko. Setimo se samo prošle sezone kakve je rezultate beležio pre Rolan Garosa, pa onda pokorio Bulonjsku šumu.

Kakvu god uvertiru pred grend slem imao, na turnirma velike četvorke je glavni favorit, posebno u Australiji. Tako je bilo i ovoga puta, iako se znalo da Novak u Melburn nije došao potpuno svež. Na problem sa zglobom desne ruke nadovezala se i prehlada. Uspeo je sve to u međuvremenu da sanira, ali Đoković više nema luksuz da igra teške i duge mečeve u uvodnim rundama. Zato je od ogromne, verovatno i krucijalne važnosti da što lakše dogura do druge nedlje grend slema.

Novak Đoković AP Photo/Mark Baker
 

 

Ovoga puta Novak je morao mnogo znoja da prolije u prva dva kola. Na startu se čak četiri sata borio sa budućom zvezdom tenisa Dinom Prižmićem, zatim je u četiri seta savladao i Alekseja Popirina. Još tada smo pisali kako Đoković dobija bitke, ali postojala je opravdana bojazan da će izgubiti rat.

Zatim je imao lakši posao protiv Tomasa Ečeverija i Adrijana Manarina i delovalo je da je pronašao formu i da će imati snage da ide do samog kraja.

Na red je došao Tejlor Fric u četvrtfinalu koje se igralo po velikoj vrućini. Mučio se tada Đoković, nikako nije uspevao da dođe do brejka, čak 15 prilika je propustio za to, pre nego što je slomio Amerikanca. I taj duel trajao je skoro četiri sata.

A, onda se potpuno ugasio kada je bilo najvažnije, u polufinalu protiv Janika Sinera. Italijan igra tenis života, ali čak i kada je to slučaj, sve zavisi od našeg asa. Ako Đoković igra kako zna, niko ne može da ga poremeti, pogotovo ne u Rod Lejver Areni, njegovoj drugoj dnevnoj sobi.

Umorno, na momente čak i bezvoljno delovao je Novak. Nije bilo one prepoznatljive vatre u njegovim očima, iskra se nije zapalila ni nakon što je na spektaluran način dobio treći set u taj-brejku. Možda po prvi put u karijeri, delovalo je da ni on sam ne veruje u preokret.

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Razlog bledog izdanja možda treba tražiti upravo u tome što se mnogo potrošio na startu turnira, jer je izgledalo kao da je sada ostao bez goriva. Za čoveka koji će u maju proslaviti 37. rođendan, mnogo je da svaki meč igra preko tri i po sata, pa čak i kada se taj čovek zove Novak Đoković.

Biće ovo neobično finale Australijan opena, naročito za navijače u Srbiji. Deset godina smo nedeljni doručak, odnosno ručak krajem januara ili početkom februara provodili gledajući Novaka kako se bori za pehar, nervirali se, strepeli, ali na kraju uvek radovali, jer nikada takve duele nije gubio.

Nadamo se da će nam Đoković makar još jednu januarsku nedelju učiniti lepšom.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(1)

Loading
Šredrag

28.01.2024 07:48

Nisam baš obožavatelj Novaka ali danas mi je prazno oko srca očekujući finale.