SVI ZA JEDNOGA, JEDAN ZA SVI Jokić i Đoković predvode srpske olimpijce u pohodu na istorijski broj medalja

06:00 | 26-07-2024

OI24 0

Neka bude barem deset!

AP Photo; EPA-EFE; ATA Images

Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu predstavlja 112 sportista u 15 sprotova. Na Igrama u Tokiju osvojeno je devet medalja (tri zlata, jedno srebro i pet bronzi). Može li da padne taj rekord i da Srbija po prvi put u istoriji dođe do dvocifrenog broja odličja?

Najveće zvezde naše ekspedicije su Novak Đoković i Nikola Jokić, u koje nacija polaže najviše nade. Dug je i težak put do olimpijske medalje, a da bi se uspeh ostvario potrebno je da svi naši sportisti dišu kao jedan, odnosno, da se drže parole Svetislava Pešića "svi za jednoga, jedan za svi". 

Glavni aduti Srbije

Košarkaška reprezentacija

Nijedan drugi sport ne može kod Srba da probudi toliko emocija kao košarka. Košarka je u našoj zemlji mnogo više od igre, ona je deo kulturnog identiteta. Tako će se na ovim Olimpijskim igrama posebno pratiti mečevi izabranika Svetislava Pešića, jer ipak je košarka "prva među jednakima" (primus inter pares).

Ma koliko selektor i igrači spuštali loptu, naciju je već uhvatila euforija. Tačnije, euforija je zavladala onog trenutka kada je Nikola Jokić rekao "da" reprezentaciji. Srbija je aktuelni vicešampion sveta i do srebra se domogla bez centra Denvera. Sa njim u timu, medalja mora da bude cilj. Olimpijski turnir je izuzetno jak i gotovo da svi pretenduju na odličje. Naravno, izdvajaju se Sjedinjene Američke Države kao glavni favoriti i mnogi su mišljenja da im je ovo najjači tim još od 1992. godine. Pored Amera tu je domaćin Francuska, Kanada sa NBA zvezdama, svetski šampion Nemačka...

alo Marko Metlaš/Alo!
 

 

Ekipe su podeljene u tri grupe sa po četiri reprezentacije, a Srbija se nalazi u najlakšoj zajedno sa Amerikom, Južnim Sudanom i Portorikom. Plasman u četvrfinale izboriće dve provplasirane selekcije, kao i dve najbolje trećeplasirane.

Raspored Srbije

Srbija - Amerika (28.7. u 17.15h)

Srbija - Portoriko (31.7. u 17.15h)

Srbija - Južni Sudan (3.8. u 21h)

"Orlovi" predvođeni Nikolom Jokićem, Bogdanom Bogdanovićem nalaze su u najužem krugu favorita. Svaka medalja bila bi veliki uspeh, a nije tajna da se cela nacija nada da će ona biti najsjajnijeg sjaja. 

Odlična uvertira napravljena je u meču sa Grčkom u kom su naši košarkaši slavili 94:72, a Arena je bila ispunjena do poslednjeg mesta. 

Ženska odbojkaška reprezentacija

Ženska odbojkaška reprezentacija ima ogromnu šansu da postane olimpijski šampion. Bila bi to kruna ove sjajne generacije.

Tri puta su naše devojke bile prvakinje Evrope, dva puta prvakinje sveta, dok su na Olimpijskim igrama najbolji rezultat ostvarile u Riju, kada su se okitile srebrom. Na igrama u Tokiju domogle su se trećeg mesta.

Najveća uzdanica Đovanija Gvidetija je Tijana Bošković, najbolja odbojkašica sveta koja će predvoditi ekipu u pohodu na zlato.

Odbojkašice Srbije igraće na olimpijskom turniru u A grupi, a prvi rival 29. jula od 21 sat je domaćin Francuska.

Tijana Bošković Marko Metlaš/Alo
 

 

Srbija će u drugom. kolu igrati protiv aktuelnih šampionki SAD, 31. jula od 17 sati, a u poslednjem trećem kolu, 4. avgusta, protiv šampionki iz Rija, Kine, od 17 sati.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve selekcije iz sve tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane reprezentacije.

U B grupi igraće Brazil, Kenija, Japan i Poljska, a u C grupi Italija, Dominikanska Republika, Holandija i Turska.

Basket reprezentacija

Od basketaša Srbija ima najveća očekivanja. Na Igrama u Tokiju osvojena je bronzana medalja, ali momci sada žele da se popnu na najviši stepenik.

Basketaši Srbije su šest puta bili svetski prvaci i pet puta prvaci Evrope i baš kao i odbojkašicama, nedostaje im samo to olimpijsko zlato.

Raspored Srbije

Srbija će u prvom kolu 30. jula od 22.35 časova igrati protiv SAD, a dan kasnije sa Kinom od 19.05 sati.

Basketaši Srbije će prvog avgusta odigrati dva meča i to protiv Holandije (10.05) i Francuske (22.35).

Srbija će dan kasnije od 19.05 časova igrati protiv Letonije, a od 22.05 sati sa Poljskom.

Protivnik Srbije u poslednjem kolu koje je na programu četvrtog avgusta, biće selekcija Litvanije od 18.35 časova.

Raspored i sistem takmičenja su drugačiji nego inače, igra se u više dana i svako sa svakim, a na otvaranju Srbija igra protiv SAD, 30. jula od 22.35.

Dve prvoplasirane ekipe idu direktno u polufinale. 

U plej-inu, za plasman u polufinale boriće se treći protiv šestog i četvrti protiv petog, dok sedmoplasirana i osmoplasirana reprezentacija završavaju takmičenje.

Sastav Srbije: Mihailo Vasić, Dejan Majstorović, Marko Branković, Strahinja Stojačić.

Novak Đoković

Novakov vrlo verovatno poslednji pokušaj da se napokon domogne zlata. U prethodna četiri nastupa osvojio je jednu bronzu (Peking 2008. godine).

Još na početku sezone Đoković je istakao kako su mu Olimpijske igre prioritet i da želi da u najboljoj formi bude baš u Parizu. Ove godine još nema nijednu titulu i učiniće sve da to promeni upravo na najvećem sportskom događaju na svetu.

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Osvojio je Novak sve što se osvojiti može, mnoge turnire čak i po nekoliko puta, fali samo to najsjajnije odličje. Biće jako teško, između ostalog i zbog toga što se igra na šljaci, ali ako smo od nekog navikli da pomera granice onda je to on.

Teniski turnir na programu je od 27. jula do 4. avgusta.

Vaterpolo reprezentacija 

Vaterpolo reprezentacija Srbije dvostruki je uzastopni olimpijski šampion. Uprkos činjenici da su u poslednje vreme rezultati izostali (najvećim delom zbog smene generacije), naši "delfini" imaju šampionski gen i lako mogu da se ponovo domognu odličja. Zanimljivo da im čak veštačka inteligencija predviđa srebro.

Srbija je u grupi sa Australijom, Japanom, Španijom Francuskom i Mađarskom.

Dušan Mandić ATA Images
 

 

Četiri prvoplasirane ekipe iz grupe će nastaviti takmičenja u četvrtfinalu sa četiri tima iz druge grupe u kojoj su: SAD, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora i Rumunija.

Na spisku selektora Uroša Stevanovića su: Radoslav Filipović, Vladimir Mišović (golmani), Dušan Mandić, Strahinja Rašović, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Nikola Dedović, Radomir Drašović, Nikola Jakšić, Nemanja Ubović, Nemanja Vico, Petar Jakšić i Viktor Rašović.

Stevan Micić

Stevan Mićić je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se već godinama bori pod zastavom Srbije.

Stevan Mićić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC
 

 

Mićić je 18. septembra prošle godine osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u rvanju u kategoriji do 57 kilograma. Proglašen je za najboljeg rvača Srbije, ali on ne želi tu da stane, već napada medalju i u Parizu.

- Posle Svetskog prvenstva imam samopouzdanje, osećam se dobro i verujem u sebe posle zlata u Beogradu prošle godine. Ako budem zdrav i fokusiran, nadam se da ću osvojiti ponovo to zlato u Parizu, ako Bog da - ispričao je svojvremeno Micić.

Zorana Arunović

Navikli smo da nas strelci obraduju olimpijskom medaljom, a očekivanja su velika i od Igara u Parizu, gde će Srbija imati troje predstavnika, Zoranu Arunović, Damira Mikeca i Lazara Kovačevića.

Svaki od naših strelaca će se boriti dva puta na vatrenoj liniji. Zorana Arunović i Damir Mikec će se takmičiti kako pojedinačno tako i u miks takmičenju vazdušnim pištoljem, dok će debitant Lazar Kovačević gađati vazdušnom i malokalibarskom puškom.

tanjug FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr
 

 

U najboljoj formi je Zorana koja je nedavno osvojila je zlatnu medalju u disciplini vazdušni pištolj na Masped kupu u Budimpešti. Pre toga je u Minhenu osvojila zlatnu medalju na Svetskom kupu.

Mate Nemeš

Mate Nemeš biće glavna uzdanica naše ekspedicije kada je rvanje u pitanju. On nastupa u grčko-rimskom stilu do 67 kilograma.

Biće mu ovo drugo učešće na Olimpijskim igrama. 

Najbolji rezultati: Svetski šampion (2022), bronza sa Svetskog prvenstva (2019), bronza sa Svetskog prvenstva (2023), evropski šampion (2021), bronza sa Evropskih igara (2019).

Srbija daje najveću novčanu nagradu za zlato

Srbija je zemlja koja najviše nagrađuje svoje takmičare za olimpijsko zlato na Igrama u Parizu! Odluka Vlade Srbije je da za zlatnu medalju da 200.000 evra ili 214.900 dolara.

1. Srbija 214.900 2. Malezija 212.180 3. Maroko 200.525 4. Italija 193.410 5. Litvanija 180.188 6. Mađarska 155.000 7. Ukrajina 125.000 8. Tzv. R. Kosovo 107.450 9. Španija 101.003 10. Grčka 96.705 11. Francuska 85.960 12. Slovenija 75. 215 13. Poljska 64. 958 14. Slovačka 64.470 15. Brazil 62.662 16. Švajcarska 55.449 17. Finska 53.725 18. SAD 37.500 19. Lihtenšatajn 27.725 20. Nemačka 21.490 *iznosi su u dolarima

Što se ostalih reprezentativaca tiče, medalji se nadamo od Ivane Španović kojoj će ovo biti poslednje Igre i želeće makar još jednu medalju, iako povreda može da joj napravi ozbiljan problem.

Nada iz senke biće mlada i supertalentovana Angelina Topić (skok uvis), dok se potajno nadamo i medalji Aleksandre Perišić u tekvonodu, sportu u kojem smo uvek mogli da računamo na odličja.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading