ALO, RETRO: Za mnoge najveći ikada, skandal majstor i čuvena noć koja je Brazil zavila u crno - Ronaldo

10:22 | 19-03-2024

Sportski pogled 0

Priča o jednom od najvećih fudbalera ikada - Luisu Nazariju da Limi.

Ronaldo
EPA/ALBERTO MARTIN

Kada je pre 47 godina u malenom Itagualu (po poslednjem popisu iz 2020. godine tamo živi oko 135.000 ljudi), svet nije mogao da zamisli da će dobiti jednog od najvećih fudbalera ikada - Ronalda.

Za mnoge je i najveći. A uistinu, verovatno i jeste. To šta je mogao popularni "Zuba" sa loptom i konstitucijom (doduše tek u nešto kasnijim godinama) je bilo za nevericu. Padanje vilica. Naklon do poda. I ozbiljno divljenje.

Od futsala do zaluđivanja evropskih velikana 

Ronaldo je karijeru počeo na futsalu kada je imao samo 12 godina. Na to je uticao i razvod njegovih roditelja samo godinu dana ranije.

Brazilac je napustio školu i posvetio se samo teranju lopte.

- Uvek sam ga nalazila na ulici kako igra fudbal umesto da bude u školi. Tada sam znala da sam tu bitku izgubila - govorila je ranije Sonja dos Santos.

Kada se pridružio Social Ramos futsal timu, Ronaldo je u prvoj sezoni postigao nestvarnih 166 golova! Tada je i u pobedi tima i 12 datih golova, on sam postigao 11?!

Ubrzo ga je primetio bivši reprezentativac Brazila Žairzinjo i doveo ga u mlađe kategorije Sao Kristovaa. Talenat nije mogao da bude neprimećen.

Sa samo 15 godina je Ronaldo igrao za timove igrača do 17, a potom i do 20 godina starosti. Toliko je bio dominantan. 

- Odmah smo videli da bi on mogao da bude potpuno drugačiji od svih ostalih igrača - govorili su Reinaldo Pita i Alešandre Martins, Ronaldovi prvi agenti u Brazilu.

Ronaldo EPA-EFE/Sebastiao Moreira
 

 

Vrlo brzo, sa samo 16 godina je Ronaldo prešao u Kruzeiro, odbivši ponude Botafoga i Sao Paola, dok je Flamengo njega odbio zato što je kasnio na trening usled nemogućnosti da priušti autobus koji ga je sat vremena vozio do trening centra.

Iako je Ronaldo od malih nogu bio navijač Flamenga nikada nije ostvario san da zaigra za taj tim. Ali je zato u Kruzeiru bio - maestralan.

Odmah po ubacivanju u seniorski tim, javio se Porto koji je hteo da ga dovede. Nudio je 500.000 dolara, ali je predsednik Sesar Masi odbio tu ponudu.

Holandska epizoda mu donela transfer karijere

Sa samo 17 godina je usledio prelazak u PSV gde je dominirao. Na 46 utakmica je postigao čak 42 pogotka.

Proslavio se nestvarni Brazilac u sezoni 1994-1995 kada je impresionirao legendarnog Rudija Felera protiv čijeg Bajer Leverkuzena je postigao het-trik.

- Nikada u životu nisam video da jedan mladić od 18 godina tako igra fudbal - bile su reči koje su lansirale karijeru momka iz Itagulua.

Epizoda u PSV-u mu je donela transfer karijere i Barselona je izdvojila tada svetski rekord i 1996. godine platila 19.500.000 dolara za Ronalda.

Fantastična izdanja u Barseloni su naterala da sa samo 20 godina, Ronaldo, od strane mnogih, bude proglašavan za najvećeg igrača ikada?!

Njujork Tajms, Žoze Murinjo (tada je radio kao prevodilac u Barseloni), Ser Bobi Robson, svi su se utrkivali u hvalospevima o novom svetskom, fudbalskom, čudu.

A Ronaldo je na terenu zaista plenio. Svaki njegov potez je izazivao uzbuđenje kod navijača i jezu kod protivnika.

Sa takvom brzinom, inteligencijom na terenu, promenom pravca, nepredvidivošću, bio je noćna mora za svakog čuvara.

Italija kao sudbina i Zlatna lopta kao vrhunac

Ronaldo je i pre prelaska u Barselonu imao ponudu Intera. Tada se odlučio za Španiju, ali je 1997. godine milanski gigant ponovo srušio svetski rekord i za 27.000.000 dolara doveo Ronalda.

U prvoj sezoni je čak 25 puta zatresao mrežu u Seriji A što mu je na kraju sezone donelo i Zlatnu loptu kao vrhunac karijere.

- Ronaldo je u prve dve sezone u Interu bio zaista - fenomen - reči su Paola Maldinija koji je priznao da je samo još Maradona bio na tom nivou. Upravo posle reči jednog od najvećih štopera ikada - Ronaldo je dobio i novi nadimak "Fenomen".

Ipak 1999. godine kreću prvi problemi sa zdravljem i sunovrat karijere Brazilca. Tog 21. novembra na meču sa Lečeom, Brazilac doživljava povredu kolena.

Vratio se tek u aprilu naredne godine, ali na samo šest minuta pre nego što je obnovio povredu i čak je pogoršao.

Posle dve operacije i jako dugog procesa rehabilitacije, Ronaldo je propustio maltene dve kompletne sezone?!

Uspeo je da se oporavi za Svetsko prvenstvo 2002. godine kada je Brazil osvojio poslednju titulu svetskog prvaka.

Florentino Perez nije žalio novca tog leta, pokrenuo je projekat prvih "galaktikosa" i Ronaldo je bio apsolutno u centru tog projekta. 

Ukupno je proveo pet sezona u "kraljevskom klubu", osvojio još jednu Zlatnu loptu, punio navijačima oči i polako počeo da silazi sa najveće scene.

Skandal majstor preuzeo primat nad fudbalerom

Problemi sa povredama su bacili Ronalda u depresiju koju je lečio alkoholom i brojnim ženama što je privlačilo veliku pažnju medija.

Brojne su priče da je "Zuba" pravio najraskalašnije žurke i da je tu zaista bilo svega i svačega. Recimo, priča sa Milen Rodriges, tadašnjom suprugom, je privukla veliku pažnju.

Navodno je Ronaldo saznao da ga vara sa klupskim saigračem Klarensom Sedorfom, kada su obojica bili u Interu.

Posle su se obojica sreli u Milanu i tada mu je Brazilac oprostio sva dešavanja od gotovo deceniju pre toga. A nije ona jedina koja mu je zabila "nož u leđa".

Isto ga je varala Suzana Verner, tadašnja novinarka i top-model koja je imala aferu sa legendarnim golmanom Žuliom Cezarom!

Bila je tu još gomila skandala i tek se nedavno Ronaldo skrasio sa Selinom Loks koju je i oženio, a koja je 14 godina mlađa od njega.

Noć koja je Brazil zavila u crno

Te 1998. godine je Brazil igrao finale Svetskog prvenstva protiv Francuske u Parizu koje je izgubio sa čak 3:0 iako su "karioke" bile veliki favorit.

Naravno, ponajviše zbog Ronalda koji na toj utakmici nije ličio na sebe. Štaviše, prava se misterija napravila od toga šta se dešavalo noć pre finala.

- Sve je bilo u redu za vreme ručka. Otišao sam u sobu da se malo odmorim, a onda sam osetio nešto što nisam nikad u životu. Probudio sam se i bilo mi je užasno loše. Rekli su mi da sam buncao, vikao, otvorio sam oči i vidio sam nekoliko saigrača i doktora Toleda. Niko nije želeo da mi kaže što se dogodilo. Svi testovi su pokazivali da mi nije ništa, da se ništa nije dogodilo. Ali Zagalo nije ni pomišljao da me stavi u ekipu. Pre početka utakmice rekao sam mu da moram da igram, da sam u redu. Nije imao izbora i poslušao me. Igrao sam, a sve ono što mi se događalo verojatno je uticalo na ekipu i zato smo odigrali kako smo odigrali - pričao je Ronaldo o tome da je najverovatnije bio otrovan hranom.

To je toliko uticalo na ekipu da je kasnije selektor Zagalo priznao da je razmišljao da ga ostavi na klupi već na poluvremenu.

Međutim, to nije uradio. Plašio se reakcija navijača iz Brazila i tako psihički ubio ekipu koja je lako položila oružje u finalu.

Ipak, i pored toga je Ronaldo ostao heroje u očima Brazilaca, povukao se iz fudbala u februaru 2011. godine posle mnogo borbe sa viškom kilograma i problema sa povredama.

- Za mene nema nikakve dileme. Ronaldo je najveći fudbaler u istoriji ove igre - reči su ego manijaka Zlatana Ibrahimovića.

Kada mu se i Ibra poklonio - i ceo svet je.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading