Aba ligo, ima li ovo smisla?

16:45 | 24-03-2024

Sportski pogled 0

Odluke koje se donose imaju određenu dozu rezona, ali se stiče utisak da je nacionalni ključ jedina stvar koja regionalni šampion još uvek čini takvim, a ne gotovo čisto srpskim.

Luka Cerovina
Aba liga Dragana Stjepanović

Regularni deo sezone u ABA 2 ligi je i definitivno gotov, a nakon ponovo brojnih balona i mini turnira među ekipama, posle 13 odigranih kola prve tri pozicije drže srpski klubovi.

Istinska senzacija bila bi da neko od trilinga Spartak-Vojvodina-Zlatibor na kraju sezone ne bude osvajač drugog po rangu regionalnog takmičenja.

Po trenutnim informacijama, prvak ABA 2 lige će sigurno igrati u prvom rangu naredne godine, dok će finalista, ukoliko u pitanju budu dve srpske ekipe, igrati sa poslednjeplasiranim srpskim timom u ABA 1 ligi.

 

 

Zvuči malo čudno, zar ne? Mnogo propozicija koje ne možemo tek tako lako skopčati - zašto ne igraju najbolji?

Zlatibor je tim koji je to najbolje osetio na svojoj koži, gde je nakon osvajanja ABA 2 lige morao da igra plej-aut sa Borcem iz Čačka, gde Čajetinci nisu imali nikakve šanse da dođu do plasmana u elitu. Sa druge strane, finalista MZT Skopje direktno je ušao među najbolje timove u regionu.

To je bio početak nepravde, a jaz između srpske i regionalne košarke postaje sve veći iz sezone u sezonu, o čemu nam dovoljno govori i ova sezona, gde trećeplasirani Zlatibor ima dve pobede više od četvrtoplasirane Podgorice.

 

 

Jaz je toliko veliki da samo "nacionalni ključ" u ovom trenutku ABA ligu ne pravi faktički šampionatom Srbije, pošto je jasno da bi, u slučaju da takve stvari ne postoje, Vojvodina, Spartak i Zlatibor bili deo elitnog ranga.

Da li je to pošteno ili ne? Pitanje je veliko.

Srpska košarka ima budućnost, po domaćoj ligi je sve više velikih projekata, a evidentno je i da postoje vlasnici i kompanije koje su spreme da sponzorišu i stvore timovima uslove za konkretnije rostere.

U narednim sezonama stizaće samo još više potvrda toga, a zašto se u ABA ligi plaše srpskih timova i ne dozvoljavaju da u prvom rangu igraju oni koji su najbolji - to je pitanje za njih.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading