PREDSTAVLJAMO GRUPU A Domaćin Nemačka jedan od favorita za trofej, ljuta bitka Mađara, Švajcaraca i Škota za drugi krug

06:53 | 10-06-2024

EP2024 0

Predstavljamo vam grupu A na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj

EP 2024

Domaćin ovogodišnjeg izdanja Evropskog prvenstva je Nemačka, koja će u grupi A biti još sa selekcijama Škotske, Mađarske i Švajcarske. Nema sumnje da je prilikom žrebanja grupne faze evropskog šampionata domaćin odlično prošao i da je veliki favorit da kao prvi iz grupe prođe u narednu takmičenja. 

Za drugo mesto, koje takođe vodi u osminu finala, vodiće se velika bitka između tri poprilično ujednačene ekipe Škotske, Mađarske i Švajcarske. 

Nemci kao domaćini, žele da se vrate na stare staze slave predvođene novim trenerom Julijanom Nagelsmanom, uprkos lošim partijama  na prethodnom prvenstvu Evrope (odigranom 2021. godine), kao i na Svetskom prvenstvu 2022. godine. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Raspored mečeva u Grupi A: 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

1. kolo - 14. jun

Nemačka - Škotska 21.00 (Minhen)

15. jun
Mađarska - Švajcarska 15.00 (Keln)

2. kolo - 19. jun
Nemačka - Mađarska 18.00 (Štutgart)
Škotska - Švajcarska 21.00 (Keln)

3. kolo - 23. jun

Švajcarska - Nemačka 21.00 (Frankfurt)
Škotska - Mađarska 21.00 (Štutgart)

NEMAČKA: 

Sigurno je da će domaćin EURO 2024 sa nadolazećim mladim snagama, ali i iskusnima Tonijem Krosom i Ilkajem Gundoganom, pokušati da napadnu evropski trofej. Iako su trostruki evropski prvaci i četvorostruki šampioni sveta, ne pamti se da oni još od sedamdesetih godina ulaze u neko veliko takmičenje sa nešto manjim šansama da ga osvoje. To je pre svega zbog loših partija na poslednjem izdanju prvenstva Evrope kada su ispali u osmini finala, a potom i eliminacija u grupnoj fazi na Mundijalu 2022. godine.

Nemci ne pamte kada su vezali pet poraza u jednoj godini, a to im se dogodilo u 2023. Imali su bilans od dve pobede, dva remija i čak pet poraza, od Japana sa neverovatnih 1:4. Selektor Hansi Flik je smenjen, stigao je 22. septembra Julijan Nagelsman i nije se proslavio porazima od Turske i Austrije. 

Ali dve martovske pobede nad Francuskom (2:0) i Holandijom (2:1), dali su vetar u leđa ekipi Nagelsmana. Mladi as Florijan Virc i Džamal Musijala, svakako su velike zvezde "pancera". 

Treba istaći kapitena Ilkaja Gundogana, kao i iskusnog superstara Reala Tonija Krosa koji uvek daje maksimum za reprezentaciju. 

Fudbalska reprezentacija Nemačke Tanjug/Ap
 

Spisak igrača za EURO: 

Golmani: Manuel Nojer (Bajern), Oliver Bauman (Hofenhajm), Mark-Andre ter Štegen (Barselona);

Odbrana: Valdemar Anton (Štutgart), Benjamin Henriks (RB Lajpcig), Jozua Kimih (Bajern), Robin Koh (Ajntraht), Maksimilijan Mitelštat (Štutgart), David Raum (RB Lajpcig), Antonio Ridiger (Real Madrid), Niko Šloterbek (Dortmund), Džonatan Ta (Leverkuzen);

Vezni red: Robert Andrih (Leverkuzen), Kris Firih (Štutgart), Paskal Gros (Brajton), Ilkaj Gindogan (Barselona), Toni Kros (Real Madrid), Aleksandar Pavlović (Bajern), Džamal Musijala (Bajern), Leroj Sane (Bajern), Florijan Virc (Leverkuzen);

Napad: Maksimilijan Bejer (Hofenhajm), Niklas Filkrug (Dortmund), Kaj Haverc (Arsenal), Tomas Miler (Bajern), Deniz Undav (Štutgart). 

PUTOKAZ ZA PIKSIJA I SRBIJU Slovenija nije blistala protiv Bugarske

ŠVAJCARSKA: 

Fudbalska reprezentacija Švajcarske postala je sinonim za konstantnost kada je reč o učešću na velikim takmičenjima. Gotovo uvek prođu grupnu fazu nekog međunarodnog takmičenja, postali su ozbiljna selekcija koju odlikuje dobra i disciplinovana igra, a sve im to donosi rezultate kakve i priželjkuju. 

Selektor koji ih predvodi od 2021. godine je Murat Jakin, a predstavljaju ozbiljnu prepreku za svakog rivala. 

I dalje se kao glavne uzdanice tima izdvajaju Granit Džaka i Đerdan Šaćiri, a treba istaći i golmana Zomera, tu su i Šar, Akanđi, Rodrigez, Elvedi, Zakarija, Frojler, Ajbišer, Seferović, Embolo, kao i mladi igrači Okafor, Omeragić, Amduni.

Sigurno je da su posle Nemaca drugi favoriti u Grupi A. 

Fudbalska reprezentacija Švajcarske EPA-EFE/PETER KLAUNZER
 

Spisak igrača za EURO:

Golmani: Gregor Kobel, Ivon Mvogo, Jan Zomer

Odbrana: Manuel Akanđi, Niko Elvedi, Rikardo Rodriges, Fabijan Šer, Leonidas Stergiju, Silvan Vidmar, Sedrik Cajsiger

Vezni red: Mišel Abišajer, Zeki Amduni, Kvadvo Dua, Remo Frojler, Ardon Jašari, Fabijan Rider, Džerdan Šaćiri, Vinsent Sjero, Renato Štefen, Ruben Vargas, Denis Zakarija, Granit Džaka, Stiven Cuber

Napad: Bril Embolo, Noa Okafor, Den Endoj

MAĐARSKA: 

Mađarski fudbal se definitivno vraća! Možda ne baš na one slavne dane kada je Evropom dominirao čuveni Puškaš, ali sigurno je da se ne pamti kada su Mađari ovako dobro igrali otkada ih je preuzeo italijanski stručnjak Marko Rosi. Najveća zvezda tima svakako je fudbaler Liverpula Dominik Soboslaj, najskuplji mađarski fudbaler u istoriji. 

Na prošlom EURO su Mađari ispali u grupnoj fazi u teškoj grupi sa Portugalijom, Francuskom i Nemačkom, ali su poraženi samo od Ronalda i družine sa 3:0 i to na samom kraju meča kada su Portugalci od 84. minuta postigli tri gola.

U prošloj UEFA Ligi Nacija su protiv Nemačke remizirali i pobedili, pobedili su i Englesku na Ostrvu 4:0, što znači da na ovom prvenstvu Evrope mogu dosta. Sigurno je glavni cilj Marka Rosija prolazak grupe i plasman u narednu fazu, što je i te kako ostvarivo u ovako izjednačenoj grupi. 

Fudbalska reprezentacija Mađarske EPA/VASSIL DONEV
 

Spisak igrača za EURO: 

Golmani: Denes Dibuš, Peter Gulaši, Peter Sapons 

Odbrana: Balog Botond, Endre Botka, Marton Dardai, Atila Fiola, Adam Lang, Vil Orban, Atila Salaj

Vezni red: Bola Bendeguž, Mihali Kata, Mološ Kerkez, Laslo Klajnhajsler, Adam Nađ, Zlot Nađ, Loik Nego, Andraš Šafer, Kalu Stajls

Napad: Adam Martin, Kevin Šobot, Danijel Gadžag, Kristofer Horvat, Roland Šalaj, Dominik Soboslaj, Balin Večei.

ŠKOTSKA: 

Gledano na papiru, Škotska je sigurno najslabija ekipa Grupe A. Selektor Stiv Klark je uspeo dva puta uzastopno da odvede Škote na evropski šampionat. Prvi put mu je to pošlo za rukom u Beogradu posle onih kobnih penala po "Orlove", a za ovo prvenstvo u Nemačkoj, zauzeo je drugu poziciju u Grupi u kvalifikacijama gde su još glavni konkurenti bili Španci i Norvežani. Nisu uspeli da se plasiraju na Mundijal u Kataru, jer su u baražu izgubili od Ukrajine. 

Endi Robertson, levi bek Liverpula i kapiten ekipe, kao i Skot Mektomini, univerzalac Mančester junajteda predstavljaju glavne adute tima, s tim da Tirni, Paterson, Mekgin, Gilmor, Armstrong, Ferguson, Džek, Mekena, Mekgregor, takođe predstavljaju jako uporište tima. 

Endi Robertson EPA-EFE/JULIO MUNOZ
 

Spisak igrača za EURO: 

GOLMANI: Angus Gan (Norič), Zander Klark (Harts), Krejg Gordon (Harts), Lijam Keli (Madervel);

ODBRANA: Endi Robertson (Liverpul), Kiran Tirni (Real Sosijedad), Džek Hendri (Al Etifak), Rajan Porteus (Votford), Lijam Kuper (Lids), Skot Mekena (Kopenhagen), Grant Henli (Norič), Greg Tejlor (Seltik), Džon Sutar (Rendžers), Entoni Ralston (Seltik), Rok Mekrori (Bristol);

VEZNI RED: Kalum Mekgregor (Seltik), Rajan Kristi (Bornmut), Bili Gilmor (Brajton), Džon Mekgin (Aston Vila), Keni Meklejn (Norič), Skot Mektomini (Mančester junajted), Stjuart Armstrong (Sautempton), Rajan Džek (Rendžers);

NAPAD: Lindon Dajks (Kvins Park Rendžers), Če Adams (Sautempton), Lorens Šenklend (Harts), Ben Douk (Liverpul), Džejms Forest (Seltik).

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading