SVEČANO OTVOREN HUMANITARNI ŠAHOVSKI TURNIR Za prevremeno rođenu decu i udruženje "Mali div": Odazvao se veliki broj učesnika

15:06 | 30-05-2024

Ostali sportovi 0

Sjajan gest Šahovskog saveza Beograda.

briza
Alo/Dejan Briza

Privredna komora Srbije, Šahovski savez Beograda i Izdavačka kuća Klet (Klett) organizovali su danas Humanitarnu biznis ligu u šahu, a prikupljena sredstva od kotizacije za učešće koja je iznosila po 20.000 dinara, ali i ostale donacije biće uplaćena Udruženju roditelja prevremeno rođene dece "Mali div".

Turnir, na kome je učestvovalo 25 ekipa, otvorila je povlačenjem prvog poteza vizuelna umetnica i najmlađi magistar umetnosti na svetu Tamara Rogović. Predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić rekao je da je taj savez sa velikim zadovoljstvom prihvatio ideju izdavačke kuće Klet da organizuje ovu humanitarnu akciju.

FESTIVAL ŠAHA U PARAĆINU Šahistkinjama Sirmiuma 10. jubilarni Kup Svetozara Gligorića, Novosađanima trofej u muškoj konkurenciji (VIDEO)

On je dodao da je zadovoljan odzivom učesnika, ali, kako je naveo, njihov broj morao je da bude ovoga puta ograničen, zbog veličine prostora gde se turnir održava.

- Cilj ovog turnira nije masovnost, nego njegov humani deo i da negde spojimo preduzetništvo i šah i jednostavno više ulažemo u humanost - rekao je Jorgić, koji je dalje u izjavi za sport.alo objasnio koliko je važno što su se oni najmlađi odazvali ovakvom šahovskom pozivu:

- Jako je važno. Uvek volim da spomenem, ta zlatna medalja sa Evropskog prvenstva koja je stigla je svakako temelj za budućnost srpskog šaha, a mi u Šahovskom savezu Beograda imamo potrebu i težimo ka tome da budemo lokomotiva. Ali, ne bilo koja lokomotiva, već želimo da budemo Soko srpskog šaha i mislim da upravo ovaj turnir danas koji se dešava je jedan doprinos tome da idemo u te neke nove pobede i pravo da vam kažem, ukoliko uspemo da za koju godinu šah vratimo kao obavezan predmet i da ga ubacimo u osnovno obrazovanje, nije to lak posao, to je dugotrajan posao, uspeli smo jedan deo kao fakultativno, onda ćemo znati da smo uspeli u tome - rekao je gospodin Jorgić, pa u istom dahu nastavio:

briza Alo/Dejan Briza
 

- Nije poenta da se svi sutra bave šahom, ali igrajući šah, razvijali bi motoriku, vijuge, druželjubivost, gde je šah pokazao izvanredne rezultate. Upravo našu decu edukujemo u tom pravcu, da pre svega izrastaju u dobre i plemenite ljude, a onda, što neko kaže, ostaće u ovom vašem poslu, biti dobar novinar, voditelj, neko će biti književnik, naučnik ili će biti fudbaler, ako neko će ostati svakako i u ovoj šahovskoj bazi. Tako da, pravo da vam kažem, puno lepih poruka, puno dobrih vibracija i jedva čekam neko novo druženje. Sledeće druženje posle Dana Šahovskog saveza Beograda, možemo da zakažemo turnir samo za medije za oko mesec i po dana, idemo u jednoj voznoj kompoziciji. Radili smo najbrži šah u najbržem vozu, a ovo će biti kompozicija koju smo kupili od naših kineskih prijatelja. Ne samo da medijsku sliku popravimo, da šaljemo šahovsku poruku, već i turističku i u svakom drugom smislu - govorio je Andrija Jorgić za sport.alo.

Kako je naveo, na turniru ne učestvuju predstavnici svih kompanija koje su uplatile kotizaciju. Prema njegovim rečima, jedan deo danas prikupljenih sredstava biće odvojen i za Zdravstveni centar u Orahovcu gde će biti kupljene dve torbe za terenski rad.

Prisutnima se ispred "Alo medija sistema" obratio Saša Blagojević, koji se, kao i uvek, rado odazvao šahovskom pozivu:

- Mi smo komšije i prijatelji i svaki put kada dobijemo poziv od Andrije, Šahovskog saveza Beograda ili Šahovskog saveza Srbije, mi se odazovemo. Više čak i ne pitamo za razloge i svaki put se, bar ja, prijatno iznenadim, a verujem i svi ostali. Danas se održava nešto što spaja lepo i korisno. Lepo, u smislu svi učesnici koji su ovde imaće priliku da se druže, i korisno, da neka pitanja koja su i šira i bitnija ne samo od šaha, nego i od biznisa. Da iznesemo prvi plan, odnosno da pomoću kolega iz medija, koji su tu u velikom broju, da prenesemo dalje i proširimo priču i nešto dodatno uradimo u budućnosti. Samo za kraj, uobičajeno pitanje, pošto su me svi pitali kad sam došao koji me nisu videli: "A, kao, igraš i ti". S te strane, ne, ne igram, nije potrebno da budem šahista da bih podržao dobru ideju. Ne ja, nego bilo ko. Još i nisam u mogućnosti, pošto mi je Andrija rekao da ću igrati i biti peta tabla. Danas svih 25 ekipa imaju četiri table, tako da ću danas preskočiti, možda neki drugi put. Hvala na pažnji - kroz osmeh je rekao gospodin Blagojević.

briza Alo/Dejan Briza
 

Direktorka izdavačke kuće Klet Gordana Knežević Orlić rekla je da ta kuća ove godine proslavlja 20 godina rada i da je taj jubilej odlučila da prosliavi sa šahovskim savezom Beograda, kako bi podržala takmičenje za decu i podstakla kompanije da igraju šah i tako pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

- Ovo je prva ovakva humanitarna akcija i pomoć ide Udruženju Mali div. Naša je želja da se ubuduće ona održava dva puta godišnje, odnosno da imamo prolećni i jesenji turnir i da se što više kompanija uključi - rekla je ona.

Direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić kazala je da je komora sa zadovoljstvom podržala ovu humanitarnu akciju naglašavajući da preduzetništvo i šah spaja način razmišljanja.

- I jedni i drugi moraju da znaju dobro da razmišljaju. U narednom periodu šah treba što više promovisati i pokušati da ga zajednički uvedemo u obrazovni sistem Srbije - rekla je ona.

Osnivač Udruženja "Mali div" Svetlana Preradović rekla je da je oduševljena odzivom ljudi na današnjem turniru i navela da je to udruženje za 14 godina dosta toga uradilo zahvaljujući podršci koju je imalo od prijatelja i partnera.

- Zajedničko šahu i roditeljima prevremenoi rođene dece je to što se ne oslanjaju na sreću nego na fokus, koncentraciju i hrabrost", naglasila je Preradovićeva.

Udruženju roditelja prevremeno rođene dece "Mali div" je jedino nacionalno udruženje koje se bavi problematikom prevremenog rođenja, a čije aktivnosti obuhvataju celu teritoriju Srbije. Kako je rečeno na otvaranju današnjeg šahovskog turnira, u svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba odnosno 10 odsto od ukupnog broja rođene dece.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading