DERBI KOJI ŽIVOT ZNAČI Zvezda ima šansu da reši sve, Partizan dolazi da pomuti račune na Jadranu

07:30 | 28-01-2024

Košarka 0

Stiže ono što smo svi čekali - najveći mogući spektakl koji srpska košarka može da donese na programu je u nedelju uveče!

Zvezda - Partizan
Marko Metlaš

Ponovo će Štark Arena biti poprište duela dva Evroligaša, ekipa koje su krojene sa najvećim ambicijama na svim poljima, sa dva stručnjaka na klupama koji spadaju u red "krem de la krema" na Starom kontinentu.

Najkraće i najbolje rečeno - sledi nam večiti derbi! Košarkaši Crvene zvezde i Partizana sastaju se od 19 časova u 18. kolu regionalnog ABA šampionata, u duelu koji bi mogao da kreira znatno jasniju sliku oko toga kakav bi konačan pored na Jadranu mogao da bude nakon ligaškog dela sezone.

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Jasno je, kako je ekipa Joanisa Sferopulosa na prvom mestu sa skorom 15-2, sa dve pobede više od drugoplasiranog večitog rivala, pobeda Crvene zvezde bi mogla da u dobroj meri reši trku za prednošću domaćeg terena u eventualnom finalu. Sa druge strane, ukoliko bi Partizan uspeo da trijumfuje pred gostujućim navijačima ponovo bismo mogli dobiti malo drame u finišu sezone.

OBRADOVIĆ PRED "VEČITI" DERBI Analiziraćemo utakmicu od pre dvadesetak dana sa Zvezdom, nadam se da su igrači odmorni

Zvezda - Partizan Marko Metlaš
 

Kakva je situacija pred derbi?

Ipak, glavno pitanje možda i glasi - koji večiti rival u kom raspoloženju čeka ovaj večiti derbi?

Ruku na srce, ni Crvena zvezda ni Partizan ne deluju kao da igraju blizu svog maksimuma, s tim da je kadrovska situacija u redovima čete sa Malog Kalemegdana diktirala situaciju da se to odrazi i na rezultate.

Izostanak Miloša Teodosića u bitnoj meri je značio gubitak kreacije u redovima crveno-belih u proteklih nekoliko mečeva, što se ogledalo kroz neke poraze koji su vrlo lako mogli, možda i morali, da budu pobede - poput Baskonije i Albe. Ipak, iskusni Valjevac će biti u sastavu za ovaj derbi.

Sa druge strane, Partizan igra po sistemu toplo-hladno, kao i veći deo sezone, pa tako crno-beli iz poslednjih pet mečeva na svim frontovima imaju četiri pobede, od koje su po dve evroligaške i abaligaške. Ipak, stiče se utisak da je ovo tim koji bi mogao da zaigra još bolje u finišu sezone, a taj momentum bi mogao da dođe možda baš na večitom derbiju.

Zvezda - Partizan Marko Metlaš
 

Dueli koji će rešiti derbi

Ukoliko gledamo plejmejkersku poziciju, oporavljeni Miloš Teodosić će se najverovatnije naći oči u oči sa Pi Džej Dozijerom, nekadašnjim košarkašem Denver Nagetsa i momkom koji se u poslednje vreme nalazi u fenomenalnoj formi.

Mnogo će toga zavisi i od duela Kevina Pantera i Nemanje Nedovića. Partizanov kapiten nije u preterano dobrom zaletu, ali je opšte poznato da su ovo mečevi koji spadaju u kategoriju njegovih, stoga je definitivno da će on, i pored nešto slabije forme, biti prva napadačka opcija Željka Obradovića.

Na krilnim pozicijama očekujemo duel Rokasa Gedraitisa i Džejmsa Nanelija, uz verovatno pokušaje da sa klupe energiju donesu Adam Hanga i Mateuš Ponitka, dok će na "četvorci" Zek Ledej imati evidentnu prednost protiv bilo kog čuvara koji bude preko puta njega. Razlog za to je činjenica da Zvezda nema klasičnog krilnog centra, a to je nešto što bi mogla da bude prednost za Ledeja, koji je bio drugi najbolji igrač proteklog kola Evrolige.

Na centarskim pozicijama bi, povratkom Miloša Teodosića, Džoel Bolomboj i Luka Mitrović mogli da se probude nakon nekoliko skromnijih partija, dok će sa druge strane težak posao imati Frenk Kaminski, Bruno Kaboklo i Alen Smailagić, pre svega na defanzivnom delu terena, gde će imati zadatak da zaustave pik en rol Teodosića sa svojim visokim igračima.

Od ostalih faktora, Jago dos Santos figurira kao neko ko bi mogao da zadrži dobru formu i možda bude jedan od lidera crveno-belih na ovom meču, dok je Ognjen Jaramaz sa druge strane neko ko oseća ove susrete, te bi Željko Obradović upravo njega mogao da vidi kao džokera, kao i tek oporavljenog Aleksu Avramovića.

Zvezda - Partizan Marko Metlaš
 

Zvezda devet godina bez poraza kod kuće od Partizana

Kada pričamo o duelima Crvene zvezde i Partizana, nešto što je jako bitno apostrofirati jeste domaći teren, pogotovo kada su u pitanju dueli u regionalnom ABA šampionatu.

Tenzija i sve što preovladava dvoranom kada se sastanu večiti rivali je nešto po čemu je ovaj meč upečatljiv u Evropi, te stranci upravo zbog toga dolaze u dvoranu - kako bi osetili atmosferu košarke.

U toj atmosferi, pred svojim navijačima, Crvena zvezda u ABA ligi nije izgubila devet godina od Partizana, koji je poslednji put trijumfovao u plej-ofu u sezoni 2014/15, kada je blokadom Nikole Milutinova tim Duška Vujoševića došao do izjednačenja u polufinalnoj seriji.

Stoga, nad Željkom Obradovićem i njegovim momcima je još jedna stvar - tradicija, koja je sve, samo ne pozitivna po "parni valjak".

Joanis Sferopulos ABA liga Đorđe Kostić
 

Šta kaže Sferopulos?

Pred meč, svoja očekivanja izneo je trener Zvezde, Joanis Sferopulos.

„Svaka utakmica sa Partizanom je važna, igrali smo već do sada. Znamo važnost i ove utakmice, kao što je i svaka važna, ali znamo i da smo prvi na tabeli u ovom trenutku. Imamo ekstra motiv jer želimo da ostanemo na prvom mestu".

Otkrio je grčki trener i kakav je status Miloša Teodosića.

"Miloš Teodosić će trenirati u subotu i mislim da će biti sprema kao i ostali momci. Pozivam naše navijače da dođu u velikom broju i bodre naš tim ali fer, sportski i korektno“.

Svoja očekivanja izneo je i Dejan Davidovac.

„Svaka utakmica sa Partizanom je velika utakmica, veliki je i ulog. Ipak, dobro se znamo, ovo će biti četvrti derbi u sezoni. Očekujem zanimljivu utakmicu i nadam se našoj pobedi uz veliku podršku naših navijača sa tribina“.

Žoc Marko Metlaš
 

Šta kaže Obradović?

Uoči derbija, trener crno-belih Željko Obradović je izjavio:

“Danas ćemo analizirati utakmicu od pre dvadesetak dana protiv Crvene zvezde. Nadam se da su se igrači odmorili noćas i da ćemo večeras imati koliko-toliko normalan trening. Ima igrača koji nisu igrali sinoć, neki su bili van tima pa ćemo da vidimo ko je tu najopterećeniji. Najveću minutažu su imali Ledej, Naneli i Doužer. Oni će biti u nekom slabijem ritmu, a ostali će raditi jedan pristojan i normalan trening”, istakao je Obradović.

Najbolji pojedinac duela sa Žalgirisom, Zek Ledej kratko je izneo svoja očekivanja.

“Biće sigurno luda atmosfera, mi moramo ostati fokusirani, dobro pripremljeni za našu igru koju treba da igramo od početka do kraja utakmice”.

U tri dosadašnja susreta “večitih” ove sezone u prva dva trijumfovao je Partizan kao domaćin, a isto je učinila i Zvezda početkom januara. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading