ABA LIGA I DUBAI - Ima li smisla igrati u takvoj ligi?

17:47 | 07-02-2024

Sportski pogled 0

Čini se da regionalni šampionat polako, ali sigurno, sve više gubi smisao. Ukoliko ga je u poslednje vreme i bilo...

ABA liga lopta
Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović

Više nije nikakva tajna, priče su odavno izašle iz košarkaških kuloara - Dubai je ekipa koja će, po svemu sudeći, sledeće sezone biti učesnik regionalne ABA lige.

Takođe, nešto što takođe nije tajna jeste da su mnogi, pogotovo navijači Partizana i Crvene zvezde, u proteklih godinu ili dve dana doveli u pitanje šta je to što Jadranska liga u ovom trenutku donosi večitim rivalima, ali i srpskoj košarci?

Jedna od prestonica Evrolige, tako i evropske košarke, nalazi se u Beogradu, gde večiti rivali grade identitet koji u mnogome podiže ugled regionalne košarke na Starom kontinentu. Ipak, da li je potrebno da Crvena zvezda i Partizan svetlaju obraz i timovima koji u nižim evropskim takmičenjima ne mogu da dođu do izražaja? Čini se da ne, pogotovo kada se na sve to doda i potencijalan dodatak u vidu Dubaija.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

ČITALI SMO DA VI NE BISTE MORALI Ovo su uslovi koje Partizan i Zvezda moraju da ispune da bi dobili "A" licencu Evrolige

Zvezda - Partizan Marko Metlaš
 

Da li je ABA ligi potrebna Srbiji ili Srbija ABA ligi?

Pitanje svih pitanja - a drugačiju verziju istine će vam dati drugačiji sagovornici, koji staju na jednu ili drugu stranu.

Činjenica je da su Crvena zvezda i Partizan klubovi koji imaju gotovo sve mogućnosti da dobiju dugoročne evroligaške licence, a onog trenutka kada bi se to desilo - ABA liga više definitivno ne bi imala nikakvog smisla, ni za koju stranu.

Srpska košarka imala bi dvojicu sigurnih Evroligaša i mogla bi u miru da se "povuče" u svoje okvire i razvija domaći šampionat, dok bi večiti rivali, objektivno, imali više vremena za odmor pred duele sa najjačima. Ipak, to bi značilo da bi ostatak nacionalnih šampionata na Jadranu ušao u veliki problem, što svakako ne treba biti ugao razmišljanja domaćih košarkaških radnika.

Ukoliko u ABA ligi u poslednjim godinama gledamo "nacrtana" finala između večitih rivala, koja je poenta ostajati u takvom takmičenju, pogotovo ako ne donosi ništa? Ulazak Dubaija bio bi još veća farsa, pošto bi regionalni šampionat na taj način samo dodatno povećao jaz između "malih" i "velikih" klubova, barem u smislu finansija.

To nije zdrava i prirodna konkurencija. Cedevita Olimpija i Budućnost, uz dužno poštovanje, mogu pobediti Zvezdu ili Partizan u jednom ili dva meča, ali definitivno nisu timovi koji su u stanju da "sparinguju" u kontinuitetu. Ostatak lige je ispod pomenutog dvojca onoliko daleko koliko su oni iza beogradskih večitih rivala.

ABA liga lopta Partizan Mozzart Bet/Dragana Stjepanović
 

"Projekat Dubai" nije problem kao ideja

Košarkaški gledano, ubacivanje Dubaija u evropsku košarku ne bi nužno morala da bude loša stvar, pre svega što se tiče konkuretnosti u elitnom takmičenju na Starom kontinentu.

Ovaj klub je već kroz juniorsku ABA ligu istakao svoje namere da krene put Zapada i na taj način pokuša da razvije košarku u svojoj zemlji, a šta je ono što u ovom trenutku možemo da znamo?

Ono o čemu se spekuliše mesecima unazad jeste da će budžet biti prilično visok, o čemu govori i interesovanje Dubaija za Valtera Tavaresa, kome su, navodno, spremni da ponude vrtoglavih osam miliona po sezoni.

Definitivno je da bi njihov ulazak u Evroligu mogao da razvodni kvalitet i pozitivno utiče na evropsku košarku, sa verovatno još konkretnijim imenima iz NBA lige, i to je nešto što bi mogla da bude samo pozitivna stvar.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

Novak Đoković
Sportski pogled

KONTINUITET DECO, KONTINUITET

07:00

2 maj, 2024

Sportski pogled

Novak Đoković ima početak sezone za zaborav i opet je prvi na ATP listi. Kako? Janik Siner je u životnoj formi i opet gleda u leđa Novaku. Kako? Karlos Alkaraz deluje dominantno, ali nije lider. Kako? Kako je moguće da čoveka koji će 22. maja proslaviti 37. rođendan niko ne može da svrgne sa trona? Odgovor krije reč od 11 slova - kontinuitet

Komentari(0)

Loading