NOVAK NJIH NE MOŽE DA POBEDI Nisu Alkaraz i Siner Đokovićev problem, OVO je njegova noćna mora

07:00 | 16-07-2024

Sportski pogled 0

Našao je način da prekine Federerovu i Nadalovu dominaciju, znao kako da jednim udarcem utiša 20.000 ljudi, uspevao da nadigra Alkaraza i Sinera, da ustane svaki put kada bi pao, uđe u finale grend slema mesec dana posle operacije, ali čak ni on ne može da pobedi godine.

Novak

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković ove sezone još nije osvojio nijednu titulu, najveći uspeh mu je finale Vimbldona, a nema ni pobedu nad Top 10 igračem.

Na početku godine najavljivao je napad na "zlatni slem", ali je već posle Australijan opena postalo jasno da od toga nema ništa. Posle neuspešne američke turneje raskinuo je saradnju sa Goranom Ivaniševićem, beležio je razočaravajuće rezultate na šljaci, povredio koleno na Rolan Garosu i morao da se podvrgne operaciji, zatim se nije "pojavio" u finalu Vimbldona.

Nema više one Novakove eksplozivnosti, sporiji je za pola koraka. Dugo se mislilo da se zasitio, da više nema motivaciju, a onda je mimo svih rezona odlučio da zaigra na trećem grend slemu i demantovao one koji su sumnjali u njegovu želju.

Ma koliko mu to možda bilo teško da prizna, godine čine svoje, u maju je proslavio 37. rođendan i to je činjenica od koje ne može da se pobegne.

Novak EPA-EFE/TOLGA AKMEN
 

 

Svaka čast Karloslu Alkarazu, ali Novak mu je u ogromnoj meri olaškao posao. Žurio je Đoković da što pre završi poene, jeste to bio deo taktike, ali i znak da nije u stanju da igra duge i iscrpljujće razmene. Zbog toga je delovalo kao da je više panično izlazio na mrežu, a onda bi mu se i ruka skratila, pa bi promašivao zicere.

Simptomatično je da Novak ne ostavlja utisak da može da se vrati od 0:2 u setovima. Janik Siner ga je "gazio" u polufinalu Australijan opena, u prva dva seta je Srbinu prepustio tek tri gema. Čak i kada je Đoković dobio treći set u taj-brejku, govor tela je bio prilično zabrinjavajuć. I tada, baš kao i protiv Alkaraza u finalu Vimbldona, kao da je bio svestan da nema snage za dug, iscprljujuć meč i veliki preokret.

Setimo se recimo 2012. i titule u Australiji. Svi pamte antologijsko finale sa Rafaelom Nadalom koje je trajalo skoro šest sati, ali su mnogi smetnuli sa uma da je samo dva dana ranije igrao pet sati protiv Endija Mareja. Đoković je u dva meča na terenu proveo 11 sati i uspeo je da trijumfuje. Samo, tada je imao 25, a danas ima 37 godina.

Iako u poređenju sa drugima fizički deluje impresivno, jasno je da nema još mnogo goriva u rezervoaru.

Uz dužno poštovanje prema Alkarazu, Sineru i ostalim igračima, nisu oni Novakov najveći protivnik, već godine.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading