ĐOKOVIĆ ANGAŽOVAO ADVOKATE I KREĆE U VELIKU BORBU Sprema se neviđen teniski potres, ovo su svi detalji

23:06 | 02-10-2024

Tenis 0

Srpski teniser kreće u važnu borbu

Novak Đoković

Novak Đoković je oduvek bio poznat po tome da kaže ono što misli, iako bi mu to nekad nanelo veliku štetu. O tome dovoljno govori činjenica da je osnovao sindikat igrača PTPA i krenuo u borbu za prava tenisera. Međutim, sada je otišao korak dalje i angažovao advokate.

O čemu se radi?

PTPA se bori protiv prenatrpanog kalendara, prevelikog broja turnira i mečeva, kao i sve većih obaveza koje imaju teniseri. Sezona se završava polovinom novembra i počinje već krajem decembra, što znači da igrači imaju samo mesec dana odmora između dve sezone. Zbog toga je Novak unajmio advokate i očekuje se pravi teniski zemljotres.

- PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promenila potpuno strukturu tenisa. Glavna poenta ove akcije leži u tome da prosečan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Deluje da bi revolucija mogla da krene iznutra - navodi se u tekstu britanskog "Telegrafa".

Već neko vreme s ebrojni teniseri bune zbog velikog broja turnira. Nedavno je o tome govorio i Karlos Alkaraz, a pre samo nekoliko dana je Stefanos Cicipas imao objavu na tviteru, koju je ubrzo obrisao.

- Potrebe za promenama su sada hitnije nego ikad. ATP i WTA kalendari su takvi da nemamo odmor. Sa liderima kakav je Novak Đoković priče oko promene kalendara koje bi više odgovarale igračima dobijaju sve više pažnje - napisao je Cicipas.

Jedan od direktora PTPA sindikata Ahmad Nasar pričao je baš o tim problemima sa kojima se igrači suočavaju.

- Tenis je drugi najgledaniji sport po našim podacima, odmah iza fudbala i uprkos tome je tek deveti kada se gleda zarada. Četiri grend slema godišnje igračima donose između 14 i 16 odsto ukupne zarade, dok recimo košarkaši u Americi dobijaju oko 50 odsto povratka novca na isti način - rekao je Nasar za britanski "Telegraf".

Istakao je i koliko je sve to ustvari opasno.

- Reforme u tenisu su potrebne, jer igrači imaju najviše da izgube. Neki ne osećaju hitnost, ali svaki put kada sportista izađe na teren njegova karijera može da se završi. Čak i ako se to ne dogodi, njihove karijere traju veoma kratko - istakao je Nasar i dodao da se angažovanje advokata u ovom procesu neće fokusirati samo na ATP i WTA već i na ITIA (agenciju za teniski integritet) koja se bavila i kontroverznim slučajom dopinga Janika Sinera.

Ukoliko dođe do pravnog procesa i pokretanja tužbe problem bi mogao da nastane u vezi sa egzibicionim turnirima. Primera radi egzibicija "Šest kraljeva" u Saudijskoj Arabiji svakome od šest učesnika daje 1,5 miliona evra samo za učešće (Đoković, Nadal, Alkaraz, Siner, Medvedev i Rune). Promene u rasporedu mogle bi da utiču i na te turnire i da dovedu i do potencijalnih zabrana za učešće na nezvaničnim turnirima.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading