OD POHODA NA ZLATNI SLEM DO AGONIJE Šta se desilo Novaku Đokoviću?

17:22 | 15-03-2024

Sportski pogled 0

Signal da nešto nije u redu pojavio se u Australiji, eliminacija od 123. na svetu u trećem kolu Indijan Velsa bila je znak za uzbunu, a odustajanje od mastersa u Majamiju već je upalila alarm. Nagoveštaj svega ovoga dogodio se u Malagi, u polufinalu Dejvis kupa

Novak
EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković teško da je mogao da zamisli lošiji početak godine. Najavljivao je pohod na zlatni slem, a već posle Australijan opena postalo je jasno da taj cilj neće ostvariti. Nije taj neuspeh u Melburnu nešto što je previše zabrinulo njegove navijače, već ono što je usledilo kasnije.

- Da li je bilo realno misliti da ću ove godine da osvojim tri od četiri grend slema? Mislim da ljudi pre nekoliko godina nisu mislili da je to moguće. Poznajem sebe i znam da ako se osećam dobro fizički i psihički, da sam sposoban za to. Ne želim da zvuči kao nepoštovanje prema mojim rivalima. Znam da se hiljade igrača bore za isti cilj, ali znam ko sam i verujem u sebe - rekao je Đoković krajem prošle godine kada je najavljivao napad na sve četiri grend slema i zlato na Olimpijskim igrama.

Šta se desilo u međuvremenu? Čovek koji je do pre nekoliko meseci harao teniskim terenima, igrao duge i iscrpljujuće mečeve, imao snage neupredivo više od igrača koji su skoro duplo mlađi od njega, obarao rekorde, danas nije ni bleda senka sebe. Godine, motivacija i želja, ili nešto drugo, šta je po sredi?

Novak Đoković AP Photo/Andy Wong
 

 

Najmanje je verovatno da je do Novakovog pada došlo zbog toga što će u maju proslaviti 37. rođendan. Naravno, neminovno je da kako se bliži kraj karijere opada intenzintet, ali to dolazi postepeno, a ne naglo. Ne zaboravimo da je u novembru osvojio Završni masters i to tako što je prilično ubedljivo pobedio prvo Karlosa Alkaraza u polufinalu, a onda i Janika Sinera u finalu. Manje od pola godine kasnije Đoković gubi od Luke Nardija, momka koji je 123. na ATP listi.

Da li Novak Đoković ima želju, da li je još uvek gladan?

Odgovor na ovo pitanje bio bi rešenje za sve probleme. Nemoguće da je Novak zaboravio da igra tenis, ali je velika verovatnoća da je došlo do zasićenja, što bi bilo razumljivo. Dešavalo mu se nebrojano puta u karijeri da igrački nije na prepoznatljivom nivuo, ali da upravo zbog ogromne želje i one iskre u očima dođe do trijumfa. Danas, Đoković deluje nekakao prazno, suviše ravno. 

To se možda najbolje videlo u polufinalu Australijan opena protiv Janika Sinera. Dva seta nije postojao na terenu, a onda je samo malo podigao nivo igre i dobio treći set u taj-brejku posle velike drame. Gotovo svaki put bila bi to varnica od koje bi proradio vulkan u Novaku, a preokret se nije dovodio u pitanje. Ovoga puta je to izostalo. Jeste visoku podigao pesnicu kada je smanjio na 2:1, ali je čak i u tom trenutku bio suviše miran. Delovao je odsutno, uopšte nije zaigrao bolje što bi bilo logično posle takvog razvoja rezultata.

Novak AP Photo/Mark J. Terrill
 

 

Ritern, koji ga je toliko proslavio ne donosi mu više nikakvu prednost. Mnogo grešaka na forhendu zbog lošeg tajminga, premalo razornih bekhenda, donošenje loših odluka... Mislima kao da nije na terenu, u nekoliko navrata liči kao na čoveka koga je neko natera da igra meč.

Moguće da Novak ima neki veliki problem koji ga muči, ali o kojem ne želi da priča i da mu sada jednostavno nije do tenisa.

Sezona je tek počela i može još mnogo toga da se uradi, pitanje je samo da li je Novaku Đokoviću sada tenis na prvom mestu?

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:
Novak Đoković
Sportski pogled

KONTINUITET DECO, KONTINUITET

07:00

2 maj, 2024

Sportski pogled

Novak Đoković ima početak sezone za zaborav i opet je prvi na ATP listi. Kako? Janik Siner je u životnoj formi i opet gleda u leđa Novaku. Kako? Karlos Alkaraz deluje dominantno, ali nije lider. Kako? Kako je moguće da čoveka koji će 22. maja proslaviti 37. rođendan niko ne može da svrgne sa trona? Odgovor krije reč od 11 slova - kontinuitet

Komentari(0)

Loading