KO JE BIO DIKEMBE MUTOMBO? "Gospodar Blokada", specijalista za defanzivu i veliki humanitarac

18:07 | 30-09-2024

Košarka 0

Legendarni košarkaš izgubio bitku sa teškom bolešću

dikembe mutombo

Legendarni košarkaš Dikembe Mutombo preminuo je u 59. godini života nakon teške bolesti raka mozga.

Rođen je 25. juna 1966. godine u Kinšasi, Demokratskoj Republici Kongo. Bio je prepoznatljiv po sjajnoj igri u defanzivi, blokadama i moćnim prisustvom u reketu.

Karijeru u NBA ligi je započeo 1991. godine, kada su ga Denver Nagetsi izabrali kao četvrtog pika na draftu. U timu iz Kolorada je proveo pet godina, da bi potom prešao u Atlantu, gde je takođe bio pet godina. Zatim je za tri godine promenio tri kluba. Najpre je igrao u Filadelfiji, a potom i u Nju Džersiju i Njujorku, da bi onda 2004. godine prešao u Hjuston, gde je pet godina kasnije okončao igračku karijeru.

Postao je poznat po svom zaštitnom znaku – mahanju prstom nakon svake blokade, čime je stekao nadimak "Gospodar Blokada".

U najjačoj ligi sveta je nastupao ukupno 18 sezona i za to vreme je osam puta bio izabran u All-Star tim i čak četiri puta je bio proglašen za najboljeg defanzivca lige.

Karijeru je završio sa 3.289 blokada, što ga svrstava na drugo mesto u istoriji NBA lige po broju blokiranih šuteva.

Po završetku karijere je ostao aktivan u mnogim društvenim inicijativama, postajući ambasador dobre volje i globalni simbol borbe za jednakost i zdravlje.

Nažalost, njemu je u međuvremenu dijagnostikovan tumor na mozgu, što je zvanično objavljeno u oktobru 2022. godine, kada je saopšteno da je Mutombo započeo tretman u Atlanti, okružen podrškom porodice i medicinskog tima.

Iako se Mutombo povukao iz profesionalnog sporta, ostao je aktivan u humanitarnom radu do svoje smrti, posebno kroz svoju fondaciju koja se fokusira na unapređenje zdravstvene zaštite u rodnoj Demokratskoj Republici Kongo.

Mutombo, poznat po humanitarnim inicijativama i globalnoj borbi za zdravstvo, pristupio je lečenju s istom upornošću koja ga je krasila na košarkaškom terenu. Jedna od najpoznatijih priča o njegovoj pomoći tiče se devojčice iz Konga kojoj je spasio život.

Ova priča se desila 2016. godine. Mutombo je saznao za slučaj devojčice rođene sa retkim i teškim medicinskim stanjem, velikim tumorom na licu, koji joj je ugrožavao život. Pošto u njenoj zemlji nije postojala adekvatna medicinska nega za tako složen zahvat, Mutombo je odlučio da preduzme akciju i da joj pomogne.

On je organizovao prevoz devojčice u Sjedinjene Američke Države na operaciju, a sve troškove njenog lečenja pokrio je iz svog džepa. Operacija je bila vrlo rizična i zahtevala je tim stručnjaka hirurga, ali zahvaljujući Mutombovoj intervenciji, ona je prošla uspešno.

Jedan od njegovih najznačajnijih doprinosa je izgradnja Bolnice Biamba Marie Mutombo u njegovom rodnom gradu, Kinšasi. Bolnica je otvorena 2007. godine, a nazvana je po njegovoj pokojnoj majci i postala je jedno od najvećih i najmodernijih medicinskih ustanova u regionu. Mutombo je investirao milione dolara svog ličnog novca kako bi obezbedio kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u zemlji gde je pristup bolnicama ograničen.

Mutombo je vremenom postao simbol filantropije i lider u promovisanju boljih uslova života u Africi, koristeći svoju međunarodnu slavu da skrene pažnju na ključne izazove s kojima se suočava Demokratska Republika Kongo i šire, a verujemo da će njegova borba da se nastavi i nakon njegove smrti.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading