SJAJAN START U BUDIMPEŠTI Pobede srpskih selekcija u prvom kolu Šahovske Olimpijade

22:00 | 11-09-2024

Ostali sportovi 0

U budimpeštanskoj Bok areni odigrane su partije prvog kola na 45. šahovskoj Olimpijadi

Šahovska Olimpijada

Iako je početak kasnio 15 minuta zbog grešaka organizatora, to nije omelo naše reprezentacije da upišu sigurne pobede na startu takmičenja.

Muški tim Srbije, aktuelni šampioni starog kontinenta, za protivnike su imali selekciju Gvatemale koja nije uspela da ugrozi naše momke ni na jednoj tabli. Sigurnih 4:0 kao najava uspeha u Budimpešti.

Selektor Miodrag Perunović, kao i u Budvi pre godinu dana, odlučio je da naša prva tabla, Aleksandar Predke propusti premijeru. Aleksej Sarana je iz otvaranja stekao minimalnu prednost belim figurama, u partiji sa Karlosom Huarez Floresom, koju je znalački pretvorio u ceo poen. Aleksandar Inđić nije dozvolio iznenađenje crnim figurama, u duelu sa Hiron Čavezom, dok je Velimir Ivić opravdao ulogu apsolutnog favorita na četvrtoj tabli i prilično lako nadigrao Santjaga Sontaja. Najduže za tablom ostao je Robert Markuš, ali one koji znaju njegov stil igre to nije uplašilo. Naš najiskusniji reprezentativac je belim figurama u damskoj završnici iskoristio materijalnu prednost stečenu u središnjici.

Šahovska Olimpijada ŠSS
 

SVETLA BUDUĆNOST SRPSKOG ŠAHA Mladi šahisti nagrađeni za uspeh na Evropskom prvenstvu, predsednik Lazić poručio: Razvijamo novu klimu (VIDEO)


I dame su igrale bez prve table u duelu sa Tajlađankama, ali je ostatak ekipe izborio ubedljivu pobedu od 3,5:0:5. Umesto Teodore Injac predvodila nas je Marina Gajčin koja je za protivnicu imala Čuemsakul Saroču. Tajlanđanka je vodila bele figure i imala prednost u završnici, ali je Marina uspela da odoli.
Šahovska Olimpijada ŠSS
 

Na ostalim pločama naše devojke nisu imale problema, postepeno su povećavale prednost i na kraju zabeležile pobede. Adela Velikić na drugoj tabli protiv Promuang, Tijana Mandura u duelu sa Mekaripiruk, dok je Jovana Erić savladala Kantre Napat u svega 26 poteza.

Šahovska Olimpijada ŠSS
 

Parovi drugog kola biće objavljeni kasnije u toku večeri, a početak partija zakazan je za četvrtak od 15 časova.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading