PADEL SAVEZ RADI PUNOM PAROM Predsednik Mijailović otkriva sve o razvoju najbrže rastućeg sporta u Srbiji

19:18 | 22-10-2024

Ostali sportovi 0

Padel je sport koji iz dana u dan raste, a predsednik Padel saveza Srbije, Đorđe Mijailović najavio je dodatni razvoj ovog sporta

Đorđe Mijailović

Predsednik Padel saveza Srbije, Đorđe Mijailović otkrio je šta ovaj sport čini tako posebnim.

- Padel je popularan zbog svoje pristupačnosti i društvenog karaktera. Lako se uči, što ga čini idealnim za igrače svih uzrasta i nivoa veština. Manja veličina terena u poređenju sa tenisom omogućava zanimljivije razmene udaraca i dinamičniju igru. Takođe, padel se obično igra u parovima, što stvara zabavnu i društvenu atmosferu. Ovi elementi zajedno čine padel izuzetno prijatnim i inkluzivnim sportom - rekao je Mijailović.

Koliko brzo tačno raste padel i u kojim regijama je rast najizraženiji?"

- Rast padela je izuzetan. U Evropi se nalazi preko 59% svetskih padel igrača, što je čini najvažnijim regionom za ovaj sport. Južna Amerika sledi sa 23%, Centralna i Severna Amerika čine 7%, a Azija takođe ima 7% učešća. Broj klubova i objekata je značajno porastao, i trenutno postoji oko 20.000 terena širom sveta. Broj klubova povezanih sa nacionalnim savezima porastao je za skoro 50% samo u prethodne dve godine, što ukazuje na značaj povezanosti klubova sa savezima i činjenicu da se padel nakon razvoja zasnovanog na otvaranju terena sada okreće razvoju zasnovanom na umrežavanju u okviru nacionalnih saveza i preko njih organizaciju nacionalnih i međunarodnih turnira.

Padel Alo/ Marko Metlaš
 

 

 

Kako se padel razvijao od svojih početaka do danas?

- Padel je nastao 1969. godine u Meksiku, ali je tokom 1970-ih i 1980-ih godina postao popularan u Španiji i Argentini. Tokom 1990-ih, sport je nastavio da se širi po Evropi, posebno u Italiji i Francuskoj. U 2000-im godinama, padel je doživeo eksploziju popularnosti širom Evrope, sa značajnim rastom broja klubova i igrača. U poslednjoj deceniji, padel je postao globalni fenomen sa sve većim brojem igrača u Aziji, Africi i Severnoj Americi​​. Trenutno veliki fokus daje se na jačanje nacionalnih saveza, međunarodne padel federacije i organizaciju zvaničnih nacionalnih takmičenja, svetskih takmičenja pod okriljem međunarodne federacije, formiranje nacionalnih reprezentacije, i drugo. 

Kakvo je trenutno stanje padela u Srbiji?

- U Srbiji, padel je u porastu. Sport postaje sve popularniji, posebno u urbanim sredinama kao što je Beograd. Videli smo rastući broj klubova i objekata, sa vodećim klubovima kao što su Padel Centar i Padel Bros koji nude vrhunske uslove. Padel savez Srbije neumorno radi na promociji sporta kroz različite inicijative, uključujući turnire i programe obuke, što je značajno povećalo učešće i interesovanje​.

Šta kao Savez radite na razvoju padela u Srbiji?

- Fokusiramo se na nekoliko ključnih oblasti: povećanje broja terena i klubova, organizaciju lokalnih i nacionalnih turnira, te pružanje obuke i podrške igračima svih nivoa. Sarađujemo sa školama kako bismo upoznali mlađe generacije sa padelom i radimo na izgradnji jake infrastrukture koja će podržati rast sporta. Naš strateški plan uključuje mere kao što su identifikacija potencijalnih lokacija za nove terene, partnerstvo sa privatnim investitorima i pokretanje obrazovnih kampanja za podizanje svesti o padelu​, korišćenje padela u cilju podrške socijalno ugroženim kategorijama.

Kakva je uloga medija u promociji padela u Srbiji?

- Mediji igraju ključnu ulogu u promociji padela. Naš Savez postepeno uspostavlja partnerstva sa lokalnim, regionalnim i nacionalnim  za redovno emitovanje sadržaja o padelu. Kroz televizijske emisije, radio segmente i online platforme Savez će redovno izveštavati o događajima, turnirima i pričama uspeha iz sveta padela.

Koji su vaši planovi za budućnost padela, kako u Srbiji tako i globalno?

Naša vizija je da Srbija postane regionalni lider u padelu do 2027. godine, sa širokim učešćem i međunarodnim sportskim uspesima. Globalno, očekujemo da padel postane još više prisutan, sa sve više zemalja koje učestvuju na međunarodnim takmičenjima i sve više igrača koji prelaze u profesionalce. Zajedno sa Međunarodnom federacijom radimo i na tome da padel postane olimpijski sport, što bi se moglo desiti do 2032. godine, što će dodatno povećati popularnost i prestiž ovog sporta. Brzi rast i sve veća popularnost sporta ukazuju na to da će nastaviti da se širi, nudeći brojne mogućnosti za igrače i navijače​ - objasnio je Mijailović.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading