"DA, ZVALA ME JE ZVEZDA" Džared Kaningem za Alo Sport: Kako je bivši Lebronov saigrač završio u Novom Sadu?

20:00 | 24-02-2024

Košarka 0

Njegov dolazak u srpsku košarku je nešto što je odjednulo poput groma iz vedrog neba, a sada je Džared Kaningem neko ko se u dobroj meri navikao na ovdašnje košarkaške prilike.

Džared Kaningem
Aba liga Dragana Stjepanović

Početkom novembra je nekadašnji saigrač Lebrona Džejmsa stigao u redove novosadske Vojvodine, te je njegov prelazak bio samo najava svega onoga što će uslediti u narednim mesecima u domaćem šampionatu.

Košarkaška liga Srbije deluje nikada kompetativnije, sa velikim brojem kvalitetnih timova i još kvalitetnijih pojedinaca, a da nije tako - teško da bi i sam Kaningem doneo odluku da dođe ovde.

Sa Džaredom smo imali prilike da popričamo u prostorijama novosadskog Spensa, gde je nekadašnji NBA košarkaš otkrio svoje kompletno putovanje od NBA lige pa sve do "srpske Atine".

GROBARI ODUŠEVLJENI Egzum se prisetio Partizana, posebno pomenuo Obradovića

KK Vojvodina ABA league Dragana Stjepanović
 

Hrabro izdanje na kupu i neka nova Vojvodina

Za početak, otkrio je da je sve što je do sada video bilo izuzetno kvalitetno, na svim poljima.

- Sve je na vrhunskom nivou. Grad je sjajan, takmičenja su zaista dobra, u jednoj ligi smo prvi, dok smo u drugoj među najbolje tri ekipe. Tako da, ovo je veoma dobar početak sezone za nas.

Nedavno je Vojvodina "osvojila srca" košarkaške javnosti tokom meča sa Partizanom na Kupu Radivoja Koraća. Crveno-beli su tokom 35 minuta bili ravnopravan protivnik srpskom Evroligašu, a upravo je Kaningem bio jedan od ključnih ljudi u tom duelu.

- Bilo je zaista dobro. To je za nas bila sjajna prilika da se sretnemo sa jednim od najboljih timova u državi u ovom trenutku, i mislim da smo bili prilično dobri. Sitne stvari su odlučile, ali generalno smo se pokazali dobro. Dali smo dobru energiju i oko toga možemo da gradimo mnogo toga.

Za domaću košarku ima samo reči hvale.

- Srpska košarka je zaista dobra. Prilično je fizička i moraš biti spreman za tako nešto. Ima dosta dobrih igrača u ovoj ligi, a mi imamo veliki broj njih u svojoj ekipi, tako da sam impresioniran. Mnogo se bazira oko stila igre i svi su igrači.

Crvena zvezda ga je već zvala

A mnoge košarkaške sladokusce je, prilikom Kaningemovog potpisa, interesovalo - otkud bivši saigrač Lebrona Džejmsa u domaćoj košarci?

- To je bilo dugo putovanje. Samo igranje košarke je moja glavna stvar. Dakle, ako mogu da igram bilo gde, ja sam za to. Tako sam igrao u NBA ligi, više drugih zemalja, igrao sam u kineskoj ligi i sada sam ovde. Zato ću samo iskoristiti priliku i napraviti najbolje od toga.

Kako otkriva, u prošlosti je već bilo kontakata sa srpskim klubovima.

- O, da. Pre nekoliko godina je Crvena zvezda pričala sa mojim agentom. Ipak, izabrao sam da odem u Bajern iz Minhena, a izabrao sam i Kinu pre srpske košarke, što sam verovatno trebao da tada uradim. Sada bi mi bilo bolje.

Džared Kaningem EPA/ERIK S. LESSER CORBIS OUT
 

"Koliko date košarci, toliko ćete i dobiti"

U NBA ligi je imao prilike da sarađuje sa velikim brojem izuzetno kvalitetnih igrača, uprkos tome što mu karijera nije bila preterano dugačka u najjačem takmičenju na svetu.

Ističe Kaningem da postoje stvari koje ga je nadmetanje i svakodnevni "sparing" sa najvećima naučilo.

- Glavna stvar je bila samo da dolazite svaki dan, date sve od sebe i da budete profesionalni kada dođete. Radite svoj posao i uradite to najbolje što možete. Učili su me svakodnevno. Šta god date košarci, to ćete dobiti od nje. Tako da je bilo mnogo toga da se nauči od tih momaka, oni su na vrhu i bilo je sjajno igrati sa njima i učiti od njih.

Evropa kao neminovnost i "ludi Srbi"

Čini se da je odlazak na tlo Starog kontinenta bilo nešto što Kaningem nikako nije mogao da izbegne.

Odmah po završetku mandata u najjačoj ligi sveta, Džared je krenuo put Kine, da bi mu kasnije prvi klub u Evropi bio minhenski Bajern.

- To je bilo drugačije iskustvo za mene kada sam bio tamo. Igrao sam za dva srpska trenera, tako da sam zaista shvatio šta je srpska košarka pre nego što sam igrao u Srbiji. To je bio veliki izazov, bilo je zabavno, jednostavno si svaki dan morao da uneseš svoju čvrstinu. Morao si da se takmičiš i to je ono što sam naučio.

Ističe da je sa srpskim košarkašima uvek imao izuzetno dobar odnos, a uspeli smo da "izvučemo" i nekoliko imena.

- Igrao sam sa Vladimirom Lučićem i nekoliko drugih momaka kao što su Milan Mačvan i neki momci koji su bili kod nas u timu, Majk Cirbes... Igrao sam sa mnogo njih. Sve su to bili dobri saigrači, bila je to odlična prilika i veliko iskustvo.

"Lebron...Novicki...To me je održalo"

Kako ističe Kaningem za kraj našeg razgovora, takmičenje u NBA ligi sa najvećim rivalima preko puta sebe naučilo ga je jednoj izuzetno bitnoj stvari.

- Samo što sam igrao u NBA ligi i bio u blizini nekih od sjajnih igrača sa kojima sam igrao, igrača poput Dirka Novickog, Lebrona Džejmsa, tih momaka, samo što sam ih viđao svaki dan i njihovu radnu etiku, to je ono što mi je pomoglo da težim i guram svaki dan da budem bolji igrač i bolja osoba i van terena. Samo to što sam u blizini moje porodice je ono što mi je zaista pomoglo da ostanem ujednačen i da se trudim svaki dan i radim najviše što mogu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading