Porazi naših reprezentacija u četvrtom kolu - Indija prejaka, Kazahstanke imale i sreće

21:40 | 14-09-2024

Ostali sportovi 0

u Budimpešti je odigrano četvrto (od 11 kola) 45. šahovske Olimpijade.

Šah

Naše reprezenatcije pretrpele su prve poraze. Muškarci su poraženi od jednog od najvećih favorita na turniru, selekcije Indije sa 3,5:0,5, dok su dame izgubile od reprezentacije Kazahstana sa 2,5:1,5.


Izabranice Alise Marić ušle su u meč pune samopouzdanja, igrale dobro, generalni utisak bio je da smo u blagoj prednosti u meču, ali je na kraju odlučio poraz u topovskoj završnici Adele Velikić na trećoj tabli koja je sa belim figurama igrala protiv Alue Nurman. Partije Asaubajeva - Injac, Kamalidenova - Gajčin i Kairbekova - Mandura okončane su bez pobednika, ali borba nije izostala. Adela Velikić, naša najsigurnija igračica u dosadašnjem toku Olimpijade, pogrešila je u završnici koja je bila u granicama remija što je, na našu žalost odlučilo pobednika. Ipak, ne treba tragično gledati na ovaj poraz, devojke su odigrale potpuno ravnopravan meč sa odličnom ekipom Kazakstana i najavile otvorenu borbu sa svim selekcijama na turniru.
Šah ŠSS
 

 


Muški tim je igrao na glavnoj sceni. Reflektori, blicevi fotoaparata, brojne kamere i televizijske ekipe pratile su naše i reprezentativce Indije pre i za vreme meča četvrtog kola. Koliko su Indijci jak tim i zbog čega su jedni od najvećih favorita za tron pokazuje i podatak da su pre meča sa Srbijom remizirali samo jedno od 12 partija, 11 su pobedili. Procenat su neznatno pokvarili u duelu sa Srbijom koja je na drugoj tabli uspela da dodje do pola poena, Aleksej Sarana je crnim figurama odoleo Pragnanandi. Aleksandar Predke je u duelu sa pretendentom na svetski tron, Gukešom, brzo ostao bez inicijative što je crni vešto iskoristio i pokazao zbog čega je jedan od najboljih igrača današnjice. Slično je bilo i na trećoj tabli gde je Aleksandar Indjić bio beli, a Erigaisi crni. Indijac je postepeno popravljao svoju poziciju ostavivši našeg velemajstora bez šanse da napadne. Jedini koji je iskoristio prednost početnog poteza u ovom meču bio je Gujrati koji je u završnici savladao Velimira Ivića. Poraz od Indije ne bi smeo da pokoleba aktuelne šampione Evrope, motiva imaju na pretek, a Indija bi samo mogla da nam popravlja buholc do kraja turnira.

Šah ŠSS
 

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading