Šahovski spektakl u najbržem vozu (VIDEO)

20:13 | 20-11-2023

Ostali sportovi 0

Ekipe Šahovskog saveza Beograda i Šahovskog saveza Novog Sada odigrale su danas prijateljski meč u vozu "Soko" na redovnoj vožnji između Beograda i Novog Sada

Šahovski savez Srbije
ŠSS

Svaku ekipu u šahovskom meču pod nazivom "Najbrži šah u najbržem vozu" činila su po trojica seniora, dve dame, po jedan omladinac i omladinka, kadet i kadetkinja, veteran, novinar i javna ličnost. Duel između selekcija Beograda i Novog Sada igrao se na 12 tabli, po šest mini mečeva u oba smera, od Beograda do Novog Sada i obrnuto. 

Organizatori ovog nesvakidašnjeg šahovskog spektakla su Šahovski savezi Beograda i Novog Sada, Srbijavoz a.d., i TV Arena sport .

Šahovski savez Srbije ŠSS
 

Rezultat je, naravno, bio u drugom planu, jer i sam cilj ovog šahovskog događaja jeste promocija i popularizacija šaha u Srbiji , a naročito među decom.

-Bitno je da vratimo šah u škole i ovo što radimo danas je sjajna prilika da motivišemo decu za druženjem, da razvijaju motoriku, koncentraciju, a u svemu tome je šah pokazao fenomenalne rezultate. Sutra ćemo imati jednu bazu koja će ostati da se bavi šahom, plemenitom i viteškom igrom. Mislim da bi više trebalo da pričamo o šahu i da u etar šaljemo prave vrednosti. Za ovaj spektakl napravili smo sjajnu ekipu, spoj mladosti iz iskustva. Zahvalio bih se ovom prilikom kompaniji Srbijavoz a.d. i TV Arena sport koji su podržali ovu manifestaciju, rekao je Andrija Jorgić, predsednik ŠSB pred sam početak meča.

Šahovski savez Srbije ŠSS
 

Direktor kompanije Arena Channels Group Nebojša Žugić istakao je ovom prilikom  koliko je šah u eri modernih tehnoloških inovacija bitan za razvoj dece.

MEČEVI PRED RASPLETOM: Muška reprezentacija osvaja najmanje srebro!

Šahovski savez Srbije ŠSS
 

-Ovo je jedan potpuno drugačiji način promocije šaha, moderan, zanimljiv i mogu slobodno da kažem filmski. U pitanju je nešto što nikada niko nije uradio. Jako sam zadovoljan što se ova ideja ostvaruje upravo ovog trenutka. Ne moram da objašnjavam koliko je šah kompleksna igra, koliko podstiče razvijanje vijuga i koliko je bitno za klince kako bi dobili fokus, koncentraciju i pažnju, poručio je Žugić.

Šahovski savez Srbije ŠSS
 

Predsednica Šahovskog saveza Novog Sada, Svetlana Stojadinov izrazila je zadovoljstvo što se održao ovakav jedan događaj napomenuvši da popularizacija šaha i te kako utiče i na rezultate.

Šahovski savez Srbije ŠSS
 

-Utisci su veoma pozitivni i drago mi je što se održao jedan ovakav događaj. Smatram da on jako doprinosi popularizaciji šaha u Srbiji. Mislim da ceo događaj može da ostavi samo pozitivan utisak kod svih koji ga isprate putem medija. Šah je u poslednje vreme sve popularniji u Srbiji, a čak su i rezultati dobri, jer naša muška reprezentacija trenutno vodi na Evropskom prvenstvu, a ženska se takođe bori za medalju. Popularnost donosi i rezultat, rekla je predsednica ŠSNS.

Šahovski savez Srbije ŠSS
 

 

Šahovski savez Srbije ŠSS
 

Predsednici šahovskih saveza Beograda i Novog Sada uručili su i zahvalnice za uspešnu saradnju i podršku kompanijama Srbijavoz a.d., Arena Channels Group i časopisu „Borba“.  

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

Komentari(0)

Loading