MARKOVIĆ SVET DOVODI U SRBIJU Višestruki svetski šampion i trostruki prvak Srbije ponovo zlatom zasijao

10:20 | 09-04-2024

Ostali sportovi 0

Leskovački preduzetnik Živorad Žika Marković, inače aktuelni svetski i evropski šampion i trostruki prvak Srbije u dizanju tegova, u nedelju je zlatno zasijao na kupu Španije u Barseloni gde je, podigavši 150 kilograma, konkurenciju ostavio iza sebe

Živorad Žika Marković
Privatna arhiva

Marković je nedavno izabran za predsednika WRPF - World RAW Powerlifting federacije za Srbiju. Inače, ta federacija je jedna od najvećih u svetu i imaju preko 450 takmičenja godišnje širom sveta.

Takođe, gde god se takmičio - u Rusiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Švedskoj, Španiji ,Americi… Marković je uvek isticao odakle dolazi.

- Neka ceo svet znade kakvi smo mi i od čega smo satkani. Uvek kada pobedim to istaknem i ogrnem se našom zastavom. I priznajem, nikada problema zbog toga nisam imao, čak naprotiv, kolege sportiste mi priđu, čestitaju, i hoće da se slikaju sa mnom. Stalno me pitaju u čemu je tajna i zašto oni ne mogu da me pobede, a ja im velim: “Takmičim se za Srbiju, a nju ne smem da brukam srebrom“ – u dahu priča Marković.

Živorad Žika Marković Privatna arhiva
 

On navodi da niko nije iznad Srbije i naroda koji u njoj živi.

- Uvek na takmičenjima istaknem dve stvari, moj Leskovac i Srbiju, i ponosim se time.  Da ljudi u svetu to ne uvažavaju, pa zar bi mi ukazali to ogromno poverenje da budem predsednik WRPF - World RAW Powerlifting federacije za Srbiju. Sada, osim priprema za takmičenje,  moram i da se usredsredim da pokažem i dokažem kakvi smo mi odavde domaćini. Znate, pored toga što mi učestvujemo na takmičenjima i putujemo svetom, sada je došao trenutak da svet dovedemo ovde u Srbiju. Kao predsednik te federacije radim da organizujem ovde u Srbiji takmičenje, a ono za prvi put mora da bude više od svetskog nivoa. Gde će biti, pa saznaćete  uskoro – rekao je zagonetno Marković.

Živorad Žika Marković Privatna arhiva
 

Živorad Žika Marković I Ana Petković su  supružnici iz Leskovca i višestruki svetski, evropski i državni prvaci, koji su u februaru zlatom zasijali i to na Svetskom prvenstvu koje je održano u zemlji faraona.

Naime, njihova imena ponovo su zlatom ispisana jer su odbranili svetski tron, te su postali ponovo svetski prvaci. Oni su se za svoje zlatne medalje izborili na Svetskom prvenstvu WPC federacije koje je održano u Egiptu, u mondenskom letovalištu.

Živorad Žika Marković Privatna arhiva
 

Marković je istakao da je sport je ono što spaja ljude i različite kulture.

- Normalno, pre sporta stavljam obrazovanje, jer bez obrazovanja si niko i ništa i zato sam ponosan što ču uskoro svet dovesti u Srbiju– rekao je Marković.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading