SORTA TENISERA KOJA IZUMIRE Istorijska ATP lista, svima je prva asocijacija Federer

07:00 | 21-02-2024

Sportski pogled 0

Svet tenisa ne pamti ovakav poredak

Federer
EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Mnogima omiljeni udarac, za jedne je i najatraktivniji, ali i udarac koji je, prema mišljenju velikog broja stručnjaka prevaziđen i neefikasan, jednoručni bekhend.

U ponedeljak je osvanula istorijska ATP lista. O čemu se radi?

Stefanos Cicipas je ispao iz Top 10 posle pet godina, pa među deset najboljih tenisera sveta prvi put otkako postiji rang lista, nema nijednog tenisera koji u svojoj igri koristi jednoručni bekhend!

Rangiranje tenisera na ATP listi je počelo 23. avgusta 1973, pa je tako do istorijske promene došlo 51 godinu kasnije.

Ovo ukazuje na podatak da teniseri sa jednoručnim bekhendom polako izumiru. U prvih 100 na svetu postoji samo 11 igrača koji koriste ovaj udarac. Najbolje rangirani je Cicipas koji se nalazi na 11. mestu, a pored njega tu su Grigor Dimitrov, Lorenco Museti, Kristofer Jubenks, Danijel Evans, Danijel Altmajer, Dušan Lajović, Kristofer O'Konel, Sten Vavrinka, Dominik Tim i Aleksandar Kovačević.

Mnogima je prva asocicjacija na ovaj udarac nekadašnji švajcarski teniser Rodžer Federer. Možda Rodžerov bekhend nije bio najefikasniji, ali najelegantniji svakako jeste. 

Iako nije u prvih 100, igrač koji se mora istaći kada je jednoručni bekhend u pitanju svakako je Rišar Gaske koji možda i najlepše izvodi taj udarac.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading