TRADICIJA NA STRANI CRNO-BELIH Kako je Partizan prolazio u plej-ofu ABA lige sa učinkom 20-6?

07:00 | 10-04-2024

Sportski pogled 0

Osvrt na istoriju kada je Partizan imao identičan skor kao i ove sezone.

ata
ATA Images

Desilo se do sada samo tri puta u istoriji. Ove sezone i četvrti. Partizan je ligaški deo sezone u ABA ligi završio sa učinkom od 20 pobeda i šest poraza. Malo smo zagrebali po istoriji i vratili se u prošlost.

Kako su crno-beli prolazili u plej-ofu ABA lige kada su imali takav učinak? Ono što je dobra vest po navijače kluba je - pozitivan.

Tradicija je na strani čete Željka Obradovića koja je dva puta uspevala da se okiti šampionskim oreolom. Jednom su crno-beli bili drugi. Mada, moramo da napomenemo da su sistemi takmičenja i broj klubova bili - različiti.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Tako se u sezoni 2005/2006 desilo da je Partizan iz 26 mečeva posle ligaškog dela takmičenja imao identičan učinak kao i ove sezone.

Bila je to generacija u kojoj su igrali Vontigo Kamings, Uroš Tripković, Petar Božić, Novica Veličković, Predrag Šuput, Nikola Peković, Nikola Lončar, Luka Bogdanović, Kosta Perović, Dejan Milojević...

Tada je Partizan završio kao prvi na tabeli posle ligaškog dela takmičenja. Iza je bila Crvena zvezda sa učinkom 19-7.

Novica Veličković Foto: ATA Images
 

 

Tu sezonu je obeležio sistem takmičenja fajnal-ejt. Partizan je u četvrtfinalu nadigrao Zadar (93:81), u polufinalu Hemofarm (88:66), da bi u borbi za trofej FMP odneo pobedu (72:73).

Zanimljivo je da je i naredne 2006/2007 sezone Partizan ostvario identičan učinak. Kuriozitet je da je tada to bilo dovoljno samo za treće mesto na tabeli posle ligaškog dela?!

Ispred crno-belih su bili FMP sa učinkom od 21-5 i Cibona sa istim odnosom pobeda i poraza, ali i boljim učinkom od Partizana.

Međutim, tada je uveden sistem plej-ofa. Igralo se na dve pobede, a Partizan je u tri utakmice izbacio Cibonu za odlazak u finale.

I ovoga puta je rival bio FMP. Ipak, završilo se obrnuto. Crno-beli su slavili u dve utakmice i prigrlili su šampionski pehar.

Naredni put je Partizan imao učinak 20-6 u sezoni 2009/2010. Tada je Partizan isto bio drugi na tabeli. Ispred je bila ekipa Cibone sa identičnim učinkom.

Upravo su se srpski i hrvatski tim sastali u finalu gde je Partizan odneo pobedu posle produžetaka u onom čuvenom finalu rešenom trojkom Dušana Kecmana. Sećamo se svi, da se ne ponavljamo...

Od te istorijske sezone, verovatno najluđe osvojene titule u istoriji ABA lige, tek se ove godine desilo da Partizan ima učinak od 20 pobeda i šest poraza.

Videćemo mogu li crno-beli da nastave tradiciju i da posle dva osvojena pehara sa takvim učinkom stignu i do trećeg.

Zanimljivo, u šampionskim sezonama, nisu završili kao prvi na tabeli. Kao ni ove. Možda ima nešto u toj istoriji...  

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading