Šta (sada) mislite o domaćoj košarci?

07:00 | 16-02-2024

Košarka 0

Završni turnir Kupa Radivoja Koraća nam je već u prva dva dana doneo nekoliko zaključaka.

KLS
Printscreen/Instagram klsoficijalnastrana

Kao najbolje četiri ekipe u Srbiji u ovom trenutku, uz Partizan i Crvenu zvezdu stoje dve ekipe iz Košarkaške lige Srbije, novosadska Vojvodina i Čačak 94.

A ono što je još vrednije jeste da su učesnici elitnog ranga domaće košarke na putu ka polufinalu Kupa Radivoja Koraća eliminisali ekipe iz ABA lige: Borac i Megu.

Čačani su u malom gradskom derbiju uspeli da se izdignu iz uloge autsajdera i nokautiraju ekipu Džolija Mijatovića, dok je novosadska "stara dama" u potpunosti razbila jednu od najtalentovanijih ekipa u Evropi. Do kakvih nas zaključaka to dovodi?

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

KO SU MOMCI KOJI PRETE PARTIZANU? Razbili Megu, a tu su Lebronov bivši saigrač, "propali" talenat i "Teo za sirotinju"

KK Vojvodina ABA league Dragana Stjepanović
 

Ima li ABA liga smisla?

Još uvek, možda u teoriji, postoji varijanta zašto je našlim klubovima bitno da se nadmeću sa ostalim timovima iz regiona. Jedini razlog jeste to što ABA liga (još uvek) obezbeđuje direktan plasman u Evroligu.

Pak, kako su se Crvena zvezda i Partizan već debelo stabilizovali u elitnom rangu evropske košarke, za očekivati je da naši večiti rivali dobiju pozivnice i za naredne godine.

U tom slučaju, regionalni šampionat bi izgubio svaki smisao, pogotovo u situaciji gde je nacionalni ključ već jednom "zabranio" da Srbija ima predstavnika u ABA ligi onoliko koliko zaslužuje.

Sa druge strane, ekipe iz Košarkaške lige Srbije su pokazale da i te kako mogu da "sparinguju" sa ekipama kao što su Mega, FMP i Borac, što nas dovodi do zaključka da bi "neki" Vojvodina ili Spartak takođe mogli da stanu na crtu čak i našim najjačim klubovima.

Stoga, ukoliko se zadesi situacija da Crvena zvezda i Partizan dobiju licence u Evroligi, bile one trajne ili kratkotrajne, sve osim ponovnog okupljanja domaće lige bila bi surova budalaština.

Kup KSS
 

Košarkaška liga Srbije ima šta da ponudi

Definitivan i konačan zaključak koji moramo dati nakon četvrtfinalnih susreta Kupa Radivoja Koraća je upravo ovo.

Čačak 94 i Vojvodina utabali su put nekim drugim klubovima iz Košarkaške lige Srbije da se protiv ABA ligaša i te kako može, te da je razlika u kvalitetu iz godine u godinu sve manja.

Takmičarska 2023/24 je izuzetno posebna sezona za elitni rang domaće košarke, pošto je kvalitet, talenat, kao i nivo ulaganja, nemerljivo veći nego što je to bio slučaj ranijih sezona.

Tako nešto bi moglo da natera sve o razmišljanju na temu jedinstvenog domaćeg šampionata, gde bi Crvena zvezda i Partizan svake nedelje igrali u košarkaškim centrima poput Čačka, Užica, Kragujevca, Leskovca...

Definitivno je da podloga za tako nešto i te kako postoji, a na ljudima iz domaće košarke jeste da pokrenu misiju maksimalnog ojačanja elitnog ranga.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading