RUKOMETNI ŠEK Reprezentativac DR Konga atrakcija gde god se pojavi

07:00 | 26-01-2024

Ostali sportovi 0

Rivale razgrće sa 137 kilograma, a sport i proporcije omogućili su mu brojna poznanstva i viralnu popularnost

Rukomet
EPA

Dok se u Evropi najbolje selekcije bore za šampionsku titulu Tjeri Gotje Mvumbi (29) je svetska zvezda iako rukomet u Africi nije popularan sport. Bio je jedna od glavnih atrakcija na Svetskom rukometnom prvenstvu 2021. u Egiptu, a sada i Kupu Afrike u istoj zemlji.

Mvumbi je igrao za DR Kongo na poziciji pivota, a na zvaničnoj stranici 2021. pisalo je da ima 89 kilograma. Kasnije je korigovano na 110 kg, a onda je Dancima dao četiri gola, protiv Bahreina je bio igrač utakmice, a igrao je samo devet minuta, nije poštedeo ni Argentince...Ukupno 20 golova na 23 utakmice.

Još jači i korpulentniji igrao je na Kupu Afrike u Egiptu. Sa 192 centimetra i 137 kilograma lagano je razgrtao rivale.

Brz sam na kratkim deonicama

Govoreći o proporcijama Mvumbi je istakao:

- Uvek sam imao dobru građu i to koristim na ivici zone da budem efikasan i pobedim. Moje prednosti su snaga i brzina na kraćim deonicama.

Mvumbi je atrakcija gde god se pojavi. Dok je igrao za Detroit upoznao je slavnog košarkaša Šekila O'Nila, koji ga je prozvao rukometnim Šekom.

- Snovi ne postaju stvarnost ako ne verujete u njih. Moj idolu i zvezdo, Šek,, hvala ti na podršci i lepim rečima. Sve što imam da kažem jest da treba živeti svoj san i boriti se za njega - rekao je Mvumbi psole upoznavanja sa legendarnim Šekom.

Košarka prva ljubav

Njegovi roditelji su emigrirali iz Kinšase i nastanili se u Dreuku gde je Mvumbi odrastao. Počeo je da igra rukomet sa prijateljima 2007. Tokom odrastanja obožavao je košarku, a kao svoje idole je naveo Majkla Džordana, Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta i Šakila O'Nila.

Mvumbi je postao simbol sportiste koji dokazuje da se može uspeti uprkos prekomernoj težini. Dobija dirljive poruke od ljudi koji se bore sa problemima zbog težine i pokušava da na svaku odgovori.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

Komentari(0)

Loading