VELIKI IZAZOVI ZA SRPSKE ŠAHISTE "Srbija Open" i Šahovska Olimpijada u Budimpešti očekuju naše igrače ovog leta

15:49 | 05-07-2024

Ostali sportovi 0

Šahovski savez Srbije održao je konferenciju za medije u hotelu "Zepter" u Beogradu povodom brojnih dešavanja u šahu koja nas očekuju u nastavku sezone

Šahovski savez Srbije
Alo/ Marko Metlaš

U organizaciji Šahovskog saveza Srbije, održana je konferencija za medije u hotelu "Zepter" na Terazijama u Beogradu. 

Na konferenciji glavne teme su bile: 

- predstojeća 45. Šahovska Olimpijada koja će biti održana u Budimpešti u periodu od 10. do 23. septembra 2024. godine 

- Sastavi ženske i muške šahovske reprezentacije Srbije za predstojeće veliko takmičenje 

- "Srbija Open 2024", koji se održava u Beogradu od 12. do 21. jula 2024. godine u hotelu "Metropol" 

- Aktuelnosti u srpskom šahu 

Šahovski savez Srbije Alo/ Marko Metlaš
 

SPISAK ŽENSKE REPREZENTACIJE SRBIJE: 

1. Teodora Injac 

2. Marina Gajčin 

3. Adela Velikić

4. Jovana Erić 

5. Tijana Majdura 

 

SPISAK  MUŠKE REPREZENTACIJE SRBIJE: 

1. Aleksej Sarana 

2. Aleksandar Predke 

3. Aleksandar Inđić

4. Robert Markuš 

5. Velimir Ivić 

Na početku konferencije, medijima se obratila i selektorka ženske reprezentacije Srbije, legendarna Alisa Marić. 

- Naš spisak šahistkinja za veliko takmičenje koje nas čeka izgleda ovako: Teodora Injac, Marina Gajčin, Adela Velikić, Jovana Erić i Tijana Mandura. Ovaj tim igrao je i na prethodna dva velika ekipna takmičenja, na prvenstvu Evrope i na prošlogodišnjoj Olimpijadi. Na oba takmičenja, naše devojke su postigle bolji rezultat od očekivanog u početnoj startnoj poziciji. Što se tiče nekih očekivanja na Olimpijadi, o tome je sada rano govoriti, tek se podnose spiskovi svih učesnika. Takmičenje je dosta teško, tu će biti i selekcije Amerike, Indije, Kine, Gruzije, Bugarske, ali devojke su motivisane. Šahovski savez Srbije je učinio sve da maksimalno podrži naše šahistkinje pred sve izazove koji nas očekuju - poručila je čuvena šahistkinja. 

VELIKI USPEH SPRSKIH ŠAHISTA Irina Čoluškina i Aleksandar Inđić šampioni Srbije za 2024. godinu

Šahovski savez Srbije Alo/ Marko Metlaš
 

Reč je u nastavku preuzeo selektor muške reprezentacije Srbije, Miodrag Perunović.

- Bio sam na slatkim mukama kada sam birao ovaj tim. Kao što već znate, aktuelni smo prvaci Evrope, prvi put u istoriji, ne samo Srbije, već i Jugoslavije. Niko nas zbog toga sada ne potcenjuje i svi gledaju na nas sa određenom dozom respekta. Što se same ekipe tiče, prvi je Aleksej Sarana. On je spojio nespojivo u prethodnoj godini. Postao je individualni prvak Evrope u standardnom šahu, timski prvak Evrope sa nama i prvak Evrope u ubrzanom šahu...njegova forma je u velikom usponu u poslednjih nekoliko meseci. Svoj rejting je doveo do životnog maksimuma. Drugo ime za koje sam se opredelio je Aleksandar Predke čija je takođe forma u uspehu. U poslednjih nekoliko meseci je poboljšao svoj rang, sa 63. došao je do 43. mesta, za čak 20 mesta je napredovao. Treći je Aleksandar Inđić, petostruki prvak države. Iako je mlad, već je legenda naše reprezentacije, nosilac je prvog tima - otkrio je Perunović prvu trojku, a onda naveo i ostala dva igrača koja se nalaze na spisku: 

- Četvrti je Robert Markuš. Na poslednja tri takmičenja je bio uvek u dva najbolja člana tima, odličan je timski igrač. I peto ime za koje sam se opredelio je Velimir Ivić. I njegova forma je u usponu. Kao što vidite ovo je identičan sastav koji je osvojio Evropsko prvenstvo. Apsolutno nije bilo dileme koga ću da odaberem. U pogledu rejting poena, oni odskaču u odnosu na druge igrače. Peti igrač u reprezentaciji ima 60 poena više od onih drugih koji bi mogli da budu potencijalni nosioci tima. Posebno me raduje da je forma svih ovih pojedinaca u usponu. Idemo sa lepim očekivanja na Olimpijadu - istakao je Perunović. 

Šahovski savez Srbije Alo/ Marko Metlaš
 

Potom je reč imao i šahovski velemajstor Srbije, Aleksandar Inđić. 

- Svi smo optimisti pred ono što nas očekuje posle istorijskog uspeha i osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu. Drago mi je da je ekipa ostala u istom sastavu. Poznajem sve te momke, dugo sarađujemo. Što se Olimpijade tiče, osvrnuo bih se na naš prošli nastup tamo i rekao da je to jedno takmičenje gde detalji odlučuju. Bili smo i prošli put do pred sam kraj u šansi da osvojimo medalju, ali neke sitnice su odlučile i igrali smo nerešeno protiv Holandije. Nadam se da će te sitnice ovaj put ići na našu ruku i da ćemo se vratiti sa još jednim velikim uspehom - poslao je snažnu poruku Inđić.  

Šahovski savez Srbije Alo/ Marko Metlaš
 

Novinarima se obratila i šahistkinja Adela Velikić.

- Drago mi je da je ostala ista ekipa kao prethodne dve godine. Tada smo bile 13. na Olimpijadi. Ako zabeležimo takav rezultat ponovo ili čak bolji, naravno da ćemo biti zadovoljni. 

Šahovski savez Srbije Alo/ Marko Metlaš
 

Na kraju, prisutnima se obratio i predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić. 

- Rezultati koje pravimo su iz godine u godinu sve bolji. Nadam se da će se taj trend nastaviti. Nije se u istoriji desilo da muška reprezentacija bude prvak Evrope. Ali imamo sjajan sastav koji doprinosi svemu tome. Velike zasluge bih uputio selektorima. Alisa Marić je sa nama od prošle godine. Legenda našeg ženskog šaha. Ona je primer kakav treba da bude selektor, neko ko je toliko posvećen i predan svom poslu.  Takođe, moram da napomenem da kod nas ne postoji neko ko odbija da igra za reprezentaciju. Savez do maksimuma uvažava takve igrače i ceni to što žele da igraju za našu zemlju. Naše šahistkinje nisu toliko blizu vrha, ali one uvek igraju do maksimuma i krajnih granica. Kada je o muškarcima reč i za njih treba reći da uvek daju sto odsto. Od njih smo nekako i navikli da budu tu negde oko mesta za medalju na Olimpijadi. Oni su između 10. i  15. mesta otprilike, ali taj rejting može da osciluje - počeo je priču Lazić, pa nastavio: 

Šahovski savez Srbije Alo/ Marko Metlaš
 

- Kao i na prvenstvu Evrope u Budvi, mi ćemo našim igračima obezbediti najbolje moguće uslove i na Olimpijadi u Budimpešti kako bi se takmičili sa najjačim državama sveta. Sigurno je da će nas sada više respektovati nego ranije. Devojke su imale jedan deo priprema pre dva meseca na Kopaoniku i još jedan deo priprema ih očekuje. Muškarci će ih imati od 2. do 6. septembra, to će biti "Kaštel Ečka", dobio sam i potvrdu od domaćina iz Zrenjanina. Takođe, doneli smo odluku na Upravnom odboru da Ivan Ivanišević bude direktor reprezentacije. On je legenda našeg šaha, biće sa nama na Olimpijadi, njegovo prisustvo je od velike važnosti za srpski šah. Ako nam to fali da budemo olimpijski šampioni, imamo i to, imamo takvu atmosferu koju malo ko ima u svetu - ponosan je predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, koji se zatim osvrnuo na još jedan veliki turnir u Beogradu - "Srbija Open" (12. - 21. jul 2024. godine). 

Šahovski savez Srbije Alo/ Marko Metlaš
 

- Za sedam dana nas očekuje grandiozan turnir "Srbija Open". Uveden je pre četiri godine. Preko 1.000 učesnika je bilo prošle godine u hotelu "Metropol". Ove godine očekujem sličan odziv. Preko 40 i više zemalja sveta učestvuje. Glavni turnir će biti jači nego prošle godine. Takođe, učestvovaće i dosta naših igrača. Sve one koji se još nisu prijavili da učestvuju, sada ih pozivam da to učine. Uslovi za igru u "Metropolu" su vrhunski. To je hotel sa šahovskom tradicijom. Srbija je poznata u svetu kao sjajan organizator šahovskih turnira. "Srbija Open" je prepoznat od strane FIDE - Svetske šahovske federacije, koja daje podršku, a takođe i finansijsku. Pozivam vas sve da budete u hotelu "Metropol" sledećeg petka kada nas očekuje početak turnira - zaključio je Dragan Lazić. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading