IZBIO VELIKI SKANDAL U PARIZU Iranac zbog zabranjene zastave ostao bez zlata i svetskog rekorda

15:00 | 09-09-2024

Ostali sportovi 0

Iranski paraolimpijac Sadeg Beit Sajah koji se takmiči u kategoriji F41 u bacanju koplja na Igrama u Parizu, ostao je bez zlatne medalje, uprkos obaranju svetskog rekorda hicem od 47.64 metara

Sadeg Beit Sajah

Uspeo je da dođe do sjajnog rezultata i da ostvari bolji plasman nego na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2021. godine i Svetsko prvenstvo u glavnom gradu Francuske prošle godine. 

Međutim, ono što mu se posle desilo, nikako nije mogao da očekuje. 

Odlukom Međunarodnog paraolimpijskog komiteta za pravila (IPC) on je diskvalifikovan i njegov rezultat se neće računati iz dva razloga. Najpre zbog nesportskog slavlja ispred svojih kolega, a ono što je posebno istaknutno i zbog čega mu je dodeljen takozvani drugi žuti karton jeste zastava koju je razvio. 

NOLE, LJUDINO Đoković još jednom oduševio sve, poslao snažnu poruku srpskim olimpijcima

Reč je navodno o zastavi na kojoj je natpis "Ya Zehra", a ona je religijskog karaktera i posvećena je ćerki proroka Muhameda koju muslimani slave. 

Kako se navodi u zvaničnoj odluci, propisi zabranjuju materijal sa ovakvim sadržajem. 

Sadeg je bio u potpunom šoku kada je saznao da mu medalja neće biti dodeljena, a to se desilo samo nekoliko momenata pre zakazane ceremonije dodele. Tragičan događaj, ali i nešto što bi verovatno moralo da natera druge sportiste na oprez kada ističu različite simbole.

Beit Sajah je istakao da je istu zastavu izvadio i nakon Igara u Tokiju, međutim da to tada nije bio problem. Njegova žalba ipak nije usvojena i svetski rekord se ipak neće važiti.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading