SRBIJA NE MORA DA BRINE ZA BUDUĆNOST Oni će nositi reprezentaciju u narednoj deceniji

11:24 | 13-01-2024

Fudbal 0

Čini se da je nepresušan izvor mladih i talentovanih srpskih igrača oko kojih se otimaju evropski klubovi i koji će nositi igru Srbije u narednoj deceniji.

Petar Ratkov
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Nose u ovom trenutku Dušan Tadić, Nikola Milenković, Sergej Milinković Savić, Filip Kostić i Aleksandar Mitrović reprezentaciju Srbije. Prirodan proces je takav da će i oni jednog dana u reprezentativnu penziju, a čini se da itekako ima ko da ih odmeni.

U poslednje vreme veliki evropski klubovi prosto obleću klubove iz MozzartBet Superlige Srbije i odvode najtalentovanije fudbalere. Uglavnom one koji su tek prešli prag punoletstva, ali gotovo po pravilu ne starije od 21 godine.

Najsvežiji primer je Miloš Luković kojeg je kupio Strazbur (mada suštinski Čelsi pošto su isti vlasnici) iz IMT-a za 5.500.000 evra.

Kada malo zagrebemo dublje, utisak je da ne moramo da brinemo ko će nositi dres Srbije u narednoj deceniji. Pored Lukovića tu su talentovani napadači poput Petra Ratkova, koji je već A reprezentativac, Marka Lazetića, Jovana Miloševića, Srđana Hristića...

Sve su to igrači koje su kupili veliki evropski klubovi poput Salcburga, Milana, Štutgarta, švedskog Hakena koji se poslednjih godina ispostavio kao odlična lansirna rampa za Lige petica.

Mihajlo Ilić Marko Metlaš/Alo
 

 

 

Dalje, vezisti Nikola Jojić i Đorđe Gordić su privukli pažnju Englezima, odnosno Stouku i Mančester sitiju koji su uneli milione u Mladost iz Lučana.

Kada govorimo o odbrani, veliku pažnju je nedavno privukao Mihajlo Ilić transferom u Bolonju. Ne zaboravimo da Strahinja Eraković ima tek 21 godinu i oreol A reprezentativca.

Stefan Leković je, primera radi, u Viljarealu, a očekuje se da u narednom periodu i Svetozar Marković napravi transfer u neki klub iz Liga petica (spominje se takođe Bolonja).

Posebna situacija je kada govorimo o golmanima. Imamo tu Đorđa Petrovića u Čelsiju (doduše on ima 24 godine, ali kako čuvari mreže dugo traju, i njega čeka izvesno još decenija fudbala), Filipa Stankovića u Interu...

Da ne zaboravimo i da u domaćim klubovima ima igrača koji su projekti za najveće evropske klubove u bližoj budućnosti poput Jovana Mijatovića, Koste Nedeljkovića, Uroša Sremčevića, braće Mituljikić...

Veoma je moguće da će neko od njih ako ne na zimu onda već na leto put inostranstva u neki od najjačih klubova. 

Lazar Samardžić AP/Alessandro Garofalo
 

 

Čeka se i veća šansa za Lazara Samardžića koji takođe ima 21 godinu i ove zime će najverovatnije napraviti transfer karijere (da li Juventus ili Napoli - pitanje je). 

Dakle, ne mora Srbija da brine za budućnost. Svetla je. Samo, mnogi gore pobrojani momci moraju da se izbore za ulogu i minute pošto ih uglavom skupljaju na pozajmicama (poput Gordića i Lazetića).

Ukoliko u tome uspeju mogli bismo zaista nešto veliko da napravimo u budućnosti. Možda već i na Evropskom prvenstvu koje je tu iza ugla.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading