BIVŠI FEDEREROV TRENER JE BIO IZBEGLICA IZ JUGOSLAVIJE Legenda regionalnog tenisa prošao je kroz pakao u detinjstvu dok nije napravio karijeru

11:58 | 25-03-2024

Tenis 0

Evidentno je da mu nije bilo lako.

Ivan Ljubičić
Screenshot Instagram

Sportski kanal "Skaj Sport" najavio je premijeru dokumentarnog filma koji osvetljava život i karijeru jednog od najznačajnijih tenisera proisteklih iz bivše Jugoslavije - Ivana Ljubičića, a film je prikazan mesec dana kasnije, kako je i najavljeno.

Ivan Ljubičić, rođen u Banjaluci, već je sa 12 godina pokazao neosporni talenat za tenis, osvajajući titulu državnog prvaka.

Njegov izuzetan put od detinjstva do svetske teniske elite detaljno je prikazan u dokumentarnom filmu pod nazivom "Ljubo, čovek kojeg je spasao tenis".

Premijera filma krajem prošle godine otkrila je gledaocima intimne detalje iz Ljubičićevog života. Bivši trener Rodžera Federera podelio je svoje iskustvo, počevši od teških dana u Banjaluci, preko izbegličkih godina tokom ratnih dešavanja u Bosni, sve do uspona na teniskim terenima širom sveta.

"NOVAK JE MOJA INSPIRACIJA" Poznata teniserka otkrila dugo čuvanu tajnu: Oblikovala sam se po njim

Ljubičić i Đoković EPA/ALI HAIDER
 

Ljubičićev put do vrha bio je ispunjen izazovima, a nedavno objavljena fotografija dodatno je potresla javnost. Na njoj se vidi kartica na kojoj, pored njegove slike, stoji reč "izbeglica".

U filmu je Ljubičić otvoreno govorio o svojim dubokim emocijama i sećanjima na period kada je, zajedno sa majkom Hazirom i bratom Vladom, morao da napusti Banjaluku i pronađe utočište u Hrvatskoj tokom ratnih godina devedesetih.

"Rođen sam u Banjaluci i sećam se da su iz dana u dan dolazili u školu i pokazivali mi – ovaj je Srbin, ovaj je Hrvat. Sećam se tog osećaja usamljenosti, nedostatka mogućnosti da dobijem neku vrstu orijentacijske tačke. Mislim da sam dostigao visok nivo u tenisu zahvaljujući teškoćama kroz koje sam prošao".

Nakon napuštanja Banjaluke, Ljubičić je svoju tenisku karijeru nastavio u Rijeci, a potom i u Italiji, gde je postao jedan od najuspešnijih tenisera sa ovih prostora.

"Otišao sam u Torino i tamo proveo tri godine. U početku nije bilo lako, hteo sam da se vratim kući... Ali, malo-pomalo, privikao sam se, naučio jezik, dobro sam se osećao i počeli su da stižu i rezultati", izjavio je Ljubičić.

Sa deset osvojenih turnira i trećim mestom na ATP listi 2006. godine, Ljubičić je zauvek obeležio svet tenisa. Osim što je bio trener Rodžera Federera, dodatno je obogatio svoju tenisku karijeru, a Švajcarac je takođe deo ovog dokumentarca.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading