"Srpski treneri su teški, VASA MOŽE DA DOMINIRA U NBA" Tibor Plajs za Alo Sport pred Partizan otkrio i kog Srbina najviše pamti

08:33 | 29-02-2024

Košarka 0

Nemački centar podelio je sa nama impresije iz tekuće sezone, ali i većeg dela svoje karijere.

Tibor Plajs
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Košarkaši Anadolu Efesa u 27. kolu Evrolige ponovo stižu u Beograd, gde će se, nakon Crvene zvezde, sastati i sa ekipom Partizana.

Dolazak ekipe koja je u protekle tri sezone u dva navrata bila šampion Evrope bila je idealna prilika da porazgovaramo sa nemačkim centrom koji se stacionirao u Istanbulu, Tiborom Plajsom.

Šta je imao da nam kaže o ovosezonskom sastavu, ekipi i atmosferi koju pravi Partizan, Vasi Miciću i drugim omiljenim Srbima... pročitajte u nastavku.

Tibor Plajs EPA-EFE/Friedemann Vogel
 

"Atmosfera u Beogradu - legendarna"

Ekipu Anadolu Efesa dočekuje jedna od najbitnijih utakmica u elitnom evropskom takmičenju u tekućoj sezoni. Svakako da gostovanje Partizanu nije najsrećniji meč da na njemu tražite brejk, a nemački centar ističe da je atmosfera u prestonici Srbije nešto o čemu se priča svuda po svetu.

- Ova atmosfera ovde je nešto poput legendarne. Svi su videli rilsove, storije, društvene mreže, mislim da su svi čuli za ovo, a i ja sam imao prilike. Video sam mnogo publike, to je ludo - oni guraju svoj tim napred. Atmosfera je neverovatna, glasna, ponekad je teško koncetrisati se, pa čak i orijentisati se. To je nešto što očekujem sutra. Ipak, zato igramo košarku, da bismo igrali u ovakvoj atmosferi.

- Zaista uživam. Radovao sam se što ću igrati ovde. Utakmica je bitna i za nas i za Partizan, jer se nalazimo u sličnoj situaciji. Imali smo neke uspone i padove tokom sezone, tako da nakon svega, mislim da će oba tima morati da ponovo pronađu svoj ritam.

Tibor Plajs EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
 

"Moralo je doći do promena"

Anadolu Efes je tokom leta doživeo veliki broj promena, te je ekipa gotovo promenila lični opis nakon što su prošle godine "izvisili" za plasman među osam najboljih ekipa u Evropi, nakon dve uzastopne titule prvaka Starog kontinenta.

To je rezultiralo sa nekoliko velikih odlazaka, pre svega bitnih faktora kao što su bili trener Ergin Ataman, kao i srpski plejmejker Vasilije Micić, koji je odlučio da ode korak dalje i zaputi se put NBA lige.

Tibor se "zlatnog" perioda Efesa seća sa prilično lepim emocijama, ali ističe da je do promene moralo doći.

- Imali smo isti roster skoro pet godina. Mislim da smo ukupno osvojili devet titula, uključujući te dve osvojene Evrolige. Tako da, mogu da kažem da smo imali mnogo uspeha. Ipak, jednog dana je moralo doći do promena, a to se dogodilo prošlog leta. Došlo je dosta novih igrača, a tokom sezone smo imali i veliki broj povreda.

- Tako da je nekako teško reći zašto smo igrali toliko loše, to je bilo teško i za bivšeg trenera. Drugi deo sezone je počeo pre nekoliko nedelja i na nama je da pronađemo ritam i izvučemo najbolje od sezone.

Tibor Plajs EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
 

"Imam puno lepih uspomena iz Beograda"

Kao i svaki profesionalni košarkaš, tako je i Tibor Plajs kroz godine prolazio kroz neke lepe, ali i teške trenutke.

Sa Efesom je u dva navrata postao prvak Evrope, dok, primera radi, NBA avantura nije prošla toliko dobro koliko je možda očekivao. Stoga, nakon svega uspeva da podvuče crtu.

- Moram da kažem da sam uživao u svakoj godini. Ponekad sam morao da naučim neke teške lekcije, pogotovo kada pomislim na Ameriku, imao sam prilično mnogo frustracija. To je bilo vreme kada sam naučio mnogo iz trenutka, a kasnije sam imao samo neke sjajne momente, počeo je Plajs i nastavio:

- Za mene je posebna i ova Arena, u kojoj sam pre dve godine osvojio Fajnal-for, to je bilo nešto zaista posebno i imam puno uspomena iz Beograda. To je nešto moje, košarka je moj život, srećan sam što je igram i što mogu da igram na ovom nivou, uživam u tome. Imao sam dobre trenutke sa svojim saigračima tokom svake sezone, to je nešto što se uvek gradi na nivou porodice kroz period, jer ponekad provedemo 24 časa zajedno.

Tibor Plajs EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
 

"Vasa Micić može da bude dominantan u NBA"

Kada smo se već dotakli NBA lige, jedan od bivših Tiborovih saigrača koji se trenutno nalazi u NBA ligi jeste srpski plejmejker Vasilije Micić.

Početak za našeg reprezentativca u najjačoj ligi sveta nije bio nikako sjajan, ali se čini da je nakon trejda iz Oklahoma Siti Tandere u Šarlot Hornetse uspeo da uhvati ritam Sa tim se slaže i Plajs.

- Ne stižem mnogo da ga gledam, ali gotovo svaki put pogledam hajlajtse. Naravno, pratim njegove prve korake u NBA ligi. Bilo mu je prilično teško u njegovom poslednjem timu, ali sam video da je, od kako je trejdovan, dobio više minuta. Mislim da je on neverovatan igrač sa mnogo kvaliteta, što je i pokazao u poslednjih pet godina u Evroligi. Siguran sam da će se pronaći i da može da bude dominantan i na NBA nivou.

Tibor Plajs EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
 

Atipičnim stilom je promenio evropsku košarku

Još od najranijih igračkih dana, Tibor Plajs je još kao tinejdžer postao jedan od prvih centara koji je odlučio da promeni evropsku košarku i krene da širi igru, te šutira za tri poena.

Kasnije je to doveo do savršenstva, toliko da nemačkog centra sada izuzetno često gledamo u ulozi gde se otvara iz "pik en pop" situacija i napade rešava šutem van linije 6.75. Kako ističe, oduvek je bilo tako.

- Oduvek sam šutirao, još od kada sam počeo svoju košarkašku karijeru. Mislim da je moj prvi koš u seniorskoj košarci, sa 15 ili 16 godina u nemačkoj prvoj ligi, bila trojka koja je ušla od tablu. Ostalo je oko 20 sekundi do kraja i odlučio sam da šutnem, počeo je Plajs i nastavio:

- Uvek sam imao dobru ruku, radio sam na tome nekoliko godina i kada sam napustio Nemačku rekli su mi da im je potreban igrač pod košem, pa sam morao da se prilagodim toj roli. Ipak, uvek zadržavao svoj šut, pa poslednjih nekoliko godina šutiram češće i ti šutevi ulaze.

Tibor Plajs EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
 

"Srpski treneri su teški - stara škola"

Kao neko ko već ima 34 godine i spada već odavno u red iskusnijih igrača u redovima Anadolu Efesa, Tibor Plajs je kroz svoju karijeru već probao gotovo sve, što je uključivalo i veliki broj klubova.

Još od ranih igračkih dana ovaj 221 centimetara visoki Nemac imao je prilike da sarađuje sa srpskim igračima i trenerima, a u razgovoru za naš sajt otkrio je i koji mu je bio omiljeni.

- Imao sam prilike da radim sa mnogo njih. Svakako da je Vasa Micić tu, sa njim sam igrao pet godina i mislim da ni sa kim u karijeri nisam igrao toliko dugo kao što sam sa njim. Imao sam prilike da radim i sa mnogo trenera, tu je bio Saša Obradović na početku moje karijere, Svetislav Pešić u reprezentaciji... Imao sam puno srpskih trenera, "old skul" tip stručnjaka, teški su. Igrao sam i sa Predragom Šuputom, on je jedan od mojih omiljenih likova, naučio me je mnogo toga u Bambergu tokom tri godine. Igrao sam stvarno sa dosta njih.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading